Türkiye, finans ekosistemi ile dünyaya örnek oluyor
Sektör adına atılan önemli bir adım olan TROY’un arkasında Türkiye, Türkiye’nin bankacılıktaki bilgi birikimi ve deneyimi, Türk mühendislerinin uluslararası standartlarda geliştirdiği ileri teknoloji öne çıkıyor.
“Türkiye’nin Ödeme Yöntemi-TROY’’, Türkiye’nin kartlı ödemeler sektöründeki gücünden doğan ödeme yöntemi ve markası. Bu noktada, 2016 altyapı ve güçlü bir zemin oluşturma yılıyken, 2017’yi ülke ekonomisini finansal olarak güçlendireceğini düşündükleri için ‘TROY yılı’ olarak gördüklerini vurgulayan BKM (Bankalararası Kart Merkezi) Genel Müdürü Dr. Soner Canko, 2016’da Türkiye’deki tüm POS’lar, ATM’ler ve e-ticaret altyapılarının TROY logolu kart kabul edebilir duruma geldiğini hatırlattı. 2017 hedefi ise Türkiye’deki kart çıkaran tüm banka ve e-para kuruluşlarının TROY logolu kart çıkarmasını sağlamak yönünde. Detayları Dr. Soner Canko ile konuştuk:
TROY odağında gerek ulusal gerekse uluslararası hedefleriniz neler?
TROY’un yurtiçi ve yurtdışı kullanım altyapıları tamamlandı. Bu yıl TROY logolu kartlar bankaların tercih ettiği şekilde tüketicilerle buluşmaya başlayacak. Yıl sonunda Türkiye’deki kart çıkaran tüm banka ve e-para kuruşlarının TROY logolu kart çıkararak kullanıcılarla buluşturmasını, kullanıcıların ise bu topraklardan çıkan ve bugüne kadar alıştıkları uluslararası standartlara sahip bu ürünü kullanmaya başlamalarını hedefliyoruz.
BKM Express yapısına ilgiyi nasıl değerlendiriyorsunuz? Ne gibi yenilikler gündemde?
Teknolojinin gelişimi, akıllı cihaz penatrasyonunun artması ve kolay internet erişimi ile son dönemde zaman ve mekândan bağımsız, kolay alışverişi mümkün kılan m-ticarete ilgi büyüyor. Bu doğrultuda BKM Express’i sürekli geliştiriyor, tüketicilere farklı ödeme deneyimleri sunuyoruz. 21 binin üzerinde noktada hızlı ve güvenli online alışveriş deneyimi sunan BKM Express ile yüz yüze alışverişlerde de mobil ödeme kolaylığı sağlıyoruz. Örneğin; BKM Express mobil uygulaması ile Vakko mağazalarında kasaya gitmeden ödeme yapmak, Total’de araçtan inmeden akaryakıt almak, BiTaksi araçlarında tek tıkla ödeme yapmak mümkün. Sunduğumuz deneyimlerden biri de QR ile bağış deneyimi. Özellikle toplumumuzda bireysel bağış kültürünün oluşması için çaba sarf ettiğimiz bağış işlemlerinde QR, kolay ve hızlı bir çözüm. 2017 yılında da BKM Express ile e-ticaretin ve m-ticaretin gelişmesinde aktif rol oynamaya devam edeceğiz ve BKM Express’in bulunduğu işyeri sayısı daha da yükselirken, kullanıcılarımız kart bilgilerini girmelerine gerek kalmadan daha fazla noktada kolay ve hızlı ödeme yapmayı sürdürecek.
FinTech ekosisteminde nasıl bir değişim ve gelişim bekliyorsunuz? Bu durum, bir bütün olarak finans sektörünü nasıl geliştirecek, sektör paydaşlarını nasıl çeşitlendirecek?
Dünyada FinTech, hızlı büyüyor ve Türkiye'de de FinTech gelişimi dünyadaki gelişmelere paralel büyüyor. Dünyada 2011 yılında 620 FinTech girişimine 4,2 milyar dolar yatırım yapıldı. Türkiye’de ise 2012 yılında 3 start-up'a yaklaşık 5 milyon dolar yatırım yapılması ile başlayan hareketlenmeyle 2016 yılında FinTech start-up’larına yapılan yatırım miktarı yaklaşık 25 milyon doları buldu. Bu rakamlar önümüzdeki yıllarda FinTech’in büyümeye devam edeceğini gösteriyor. Bugün büyük teknoloji şirketlerinin FinTech girişimlerine yaptığı yatırımlar da bu öngörüyü destekliyor.
Temassız ödeme, Türkiye pazarında nasıl bir potansiyele sahip? Bu konuda perakende sektörünün ilgisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Gerek genç nüfusu gerekse bu nüfusun teknolojiye olan yoğun ilgisi nedeniyle Türkiye’de temassız ödemelerle ilgili büyük bir potansiyel var. 2006 yılında Avrupa’daki ilk temassız kredi kartı Türkiye’de kullanıma sunuldu. Güçlü teknolojik altyapı ve çok sayıda temassız ödeme kabul eden cihazla birlikte, Türkiye’de temassız kullanım alışkanlığı her geçen gün artıyor. BKM olarak temassız ödemelerin yayılması konusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ödeme sistemlerinde lider olan Türkiye’de kartlı ödemelerin yüzde 1,5’i temassız olarak gerçekleşirken, BKM olarak hedefimiz, bu oranı 2020 yılında yüzde 10’lara çıkarmak.Sektörler özelinde değerlendirildiğinde ise temassız ödemeler en çok market, gıda ve hizmet sektörlerinde kullanılırken, üniversite kampüsleri, eczane, sağlık ve kozmetik ürünleri, benzin ve akaryakıt istasyonları, otomatlar ve otopark ödemelerinde de yoğun olarak tercih ediliyor.
Finans sektöründeki yasal düzenlemeler, teknolojik gelişime yanıt verebiliyor mu?
“Ülkemizde finans sektörüne yönelik düzenlemeler dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi finansal tüketicinin korunması, sektörün sürdürülebilir ve sağlıklı büyüyen yapıda olmasına yönelik hayata geçiriliyor. Türkiye’de yapılan birçok düzenleme, dünyaya paralel ilerliyor. Bu anlamda finansal tüketiciyi korumayı amaçlayan düzenlemeler önemli ve yerinde diyebiliriz. Mobil hem dünyada hem Türkiye’de yükselen bir trend ve ödeme sistemlerinde inovasyon, mobil ödeme çözümleri etrafında yoğunlaşıyor. Amerika’dan başlayarak dünyadaki genel yaklaşım, inovasyonu engellememek için sektörün kendi standartlarını şekillendirmesini beklemek ve ihtiyaç olması durumunda doğru düzenlemeleri hayata geçirmek yönünde. Mobil konusunda gidilecek çok yolumuz var. Bu nedenle inovasyona açık bir ortam; son kullanıcı tarafından kolay benimsenecek çözümler geliştirilebilmesi açısından önem kazanıyor.”
FinTech alanında Türkiye’nin dev bir potansiyeli var
“Türkiye’nin özellikle son 15 yılı aşkın süredir geçmişten gelen deneyimleri ile oluşturduğu güçlü bir bankacılık ve finans sistemi var. Biz bu sistemin bankalarımız üzerinde oluşturduğu rekabet yönlendirmesini, adına FinTech demeksizin, zaten uzun süredir görüyor ve yaşıyoruz. 25 yılı aşkın bir süre önce birbiri ile rekabet içindeki bankalarımızın ortak faydası için kurduğu BKM, doğal bir rekaberlik, yani ‘rekabet ederken birlikte hareket edebilmek’ kurumu. Bu çatı altında yeni yüzyılın çevik FinTech girişimleri ve bankacılık ile finans sistemi arasında da birlik köprülerinin kurulması gerek. BKM olarak biz bunu kendi görevlerimizden biri olarak sahipleniyoruz ve 2016’nın Şubat ayında kurduğumuz FinTech İstanbul aracılığı ile bu stratejiyi tüm ekosistem ile paylaşıyoruz. Güçlü bankacılık ekosistemi ile güçlenen yabancı banka yatırımları, banka yöneticilerinin kriz yönetimi konusunda sahip olduğu tecrübe, yüksek kredi ve debit kart penetrasyonu gibi faktörler Türkiye’nin bankacılık alanında gelişimini destekliyor. Bankacılıkta teknoloji arttıkça, birçok tecrübeli ve iyi eğitimli banka çalışanı yeni arayışlara başladı. Bu da ilerleyen dönemlerde bankalardan FinTech start-up’larına geçişi artıracak ve pazarın büyümesini destekleyecek gelişmelerden biri. Türkiye’nin sahip olduğu güçlü lokasyon, BDDK FinTech Yuvarlak Masaları, BİST FinTech Teknopark, BKM FinTech İstanbul Ekosistemi gibi regülatörlerden gelen FinTech desteği ve İstanbul’u Bölgesel Finans Merkezi yapma vizyonu, Türkiye’nin FinTech alanında önemli adımlar atabilecek güce sahip olduğunu gösteriyor.”
BKM’nin öncelikleri!
Dr. Soner Canko, BKM'nin gerek 2017 gerekse orta vadeli hedefleri, strateji ve beklentileri hakkında şu bilgileri paylaştı:
- Ödeme sistemleri ekosistemine, güvenli ve hızlı çözümler üreten teknoloji odaklı bir kurum olarak, 2017 yılında da nihai hedef olan “nakitsiz toplum”a giden yolda sektörün inovasyon merkezi rolünü yerine getirmeye devam edilecek.
- 2016 Nisan’ında hayata geçirilen “Türkiye’nin Ödeme Yöntemi-TROY’’ için altyapı ve güçlü bir zemin oluşturma yılı sonrası, 2017’ ise ‘TROY yılı’ olarak görülüyor. 2017 hedefi; Türkiye’deki 28 bankanın tamamının TROY logolu kart çıkarmasını sağlamak yönünde.
- Önümüzdeki dönemlerde yalnızca dijital ortamlarda değil, sokakta yapılan alışverişlerde de mobil ödeme kolaylığı yaşanacak ve bu kapsamda tüketicilere yönelik önemli kampanyalar olacak. Bu yönüyle BKM Express, 2017 yılında da e-ticaretin ve m-ticaretin gelişmesine katkı sağlamaya devam edecek.
- Türkiye’nin, önümüzdeki yıllarda başlıca fintech ülkelerinden biri olacağına yönelik güçlü bir inanç var. Başarıya giden yolun; bankalar, düzenleyiciler, fintech şirketleri ve yatırımcılar arasındaki işbirliğinden geçtiğini bilerek, çalışmalar da bu doğrultuda şekillendiriliyor. Bu kapsamda fintech ekosisteminin sağlam taşlar üzerine inşa edilmesi ve oyuncuların birbirine daha da yakınlaşması, işbirlikleri kurması için çalışılırken, bu amaçla kurulan “Fintech İstanbul” platformuna da destek olunuyor.
- Ekosistem için içerik konusunda da çalışmalar yapılıyor, BKM Yayınları arasına sektöre ışık tutacak kitaplar kazandırılıyor.
- Ödeme sistemleri ekosistemine yönelik güvenli ve hızlı çözümler üretirken, kamuoyunu bilinçlendirmeye de önem veriliyor. Örneğin 2007 yılında Chip & Pin geçişi esnasında yapılan bilinçlendirme kampanyalarıyla, Türkiye olarak dünyadaki en hızlı geçişlerden biri yapıldı. Ayrıca en son yapılan “Bunları Yemeyin” kampanyası da tüketicileri sahteciliğin de aralarında bulunduğu dolandırıcılık yöntemlerine karşı bilinçlendirme rolünü üstlendi. Bu alandaki bilincin hızla arttığı gözlemleniyor.
- BKM Express ve TROY gibi yenilikçi çözümler üzerinde çalışmaya devam edilecek. Bu hedefte sahip olunan en önemli güç ise kartlı ödeme sistemlerinin ulaşmış olduğu olgunluk seviyesi ve bu alandaki teknolojik çözümlerin dünyanın diğer ülkelerine kıyasla çok daha hızlı benimsenmesi ve kullanılması.