Türkiye, girişimcileri ile büyüyecek
Merhaba
Bu sefer mektubuma, küresel bir ironi ile başlıyor, ‘adaletin bu mu dünya’ diyorum. Ajans Press, açlık ve obezite üzerine bir inceleme gerçekleştirmiş ve Birleşmiş Milletler verilerinden edindiği bilgilere göre, dünya nüfusunun tamamını doyurabilecek gıda mevcut olduğu halde, 815 milyon kişi açlıkla karşı karşıya.2050 yılında 10 milyara ulaşması beklenen dünya nüfusunda, beslenme ihtiyacının karşılanabilmesi için küresel gıda üretiminin de yüzde 50 artması gerek. Dünyanın bir kısmı açlıkla mücadele ederken, 640,9 milyon yetişkin de obeziteyle baş ediyor. Dünya nüfusunun yüzde 12,8’ine tekabül eden obez oranı 1980-2014 arasında ikiye katlanmış. Yiyen-yiyemeyen ikilemi her yerde.
Bu kadar da değil… Türkiye’de kredi kartı kullanımında istikrarlı artış herkesin malumu, ama ilk sekiz aylık süreçte kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemeyen 912 bin kişi hakkında yasal takip de başlatılmış. Yine Ajans Press’in bu sefer Türkiye Bankalar Birliği’nden (TBB) edindiği bilgilere göre, bireysel kredi veya kredi kartı borcu sebebiyle yasal takibe takılan kişi sayısı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 1,6 artarak 912 bin kişiye ulaştı.
Maalesef acı gerçeklere devam… Ne mutlu ki bilgisayar ve telefon sayesinde işlerimizi evden, iş yerinden, restorandan rahatlıkla takip edebiliyoruz. Ama Avrupa Ortopedi Cerrahisi doktorlarından Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Serhat Mutlu’nın belirttiği gibi, dünyada baş ağrısından sonra en sık görülen ağrı oturarak çalışmadan kaynaklı bel ve boyun ağrısı. Masa başında bir saat oturduktan sonra 10-15 dakika kalkıp dolaşmanın ve farklı hareketler yapmanın beden sağlığı için önemine işaret eden Doç. Dr. Serhat Mutlu; “Masa başında çalışanların duruş-oturuş bozukluğuna dikkat etmesi gerek. Bilgisayar karşısında otururken masa yüksekliği 65-70 cm, yüksekliği ayarlanabilir, sırtı bele uygun ergonomik koltuğunuz olmalı. Omuzlar rahat, dik oturulmuş ve sırtın desteklenmiş olması omurga sağlığı için önemli” demiş, daha ne olsun…
Bu kadar kamu spotu sonrası, biraz da spor yapalım. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Spor İstanbul tarafından Vodafone'un isim sponsorluğunda “Çocuklarımızın geleceği için koşuyoruz” temasıyla 12 Kasım Pazar günü düzenlenecek Vodafone 39. İstanbul Maratonu’na çipli koşucu kayıtları geçen yıla göre yüzde 10 artarak yaklaşık 23 bin olmuş. Maratona kayıt yaptıran şirket ve çalışan sayısı da iki katına çıkarak, yaklaşık 300 şirketten 7 bin çalışan olarak gerçekleşmiş. Vodafone 39. İstanbul Maratonu ile ilgili güncel bilgilere resmi Facebook etkinlik sayfasından ve www.maraton.istanbul adresinden ulaşılabileceğimizi bir kez daha hatırlatayım.
Başarılarımıza geleyim o vakit… Türkiye’de ev hizmetleri alanında lider olan Armut, tecrübe ve bilgi birikimini HomeRun markasıyla yeni pazarlara taşıyor. Yurtdışı açılımına ABD’de başlayan Armut, HomeRun ile şimdi de İngiltere, Suudi Arabistan ve Mısır’da yerini almış. Yeni ülkelere hızlı girişler de devam edecekmiş. Türkiye girişimcileri ile kazanacak derken, Armut.com bunun bir örneğiyse, yatırımcılar ile buluşan StartersHub XO girişimleri de potansiyelin net göstergesi. StartersHub'ın girişim geliştirme programı StartersHub XO, 18 Ekim’deki “Demo Day”de, programı başarıyla tamamlayan 9 girişimi yatırımcılar ile buluşturmuş: Güvenlik kameralarından elde edilen görüntüleri işleyerek yüz tanıma, insan/nesne/hayvan tanıma, sınır koruma, bölge koruma yapan güvenlik çözümü EyeDius, farklı kaynaklardan veri analizi sağlayarak markalara tüketicileri hakkında anlık, hızlı analizler sunan Kimola, stok yönetimi, dosya yönetimi ve iş yönetimi de yapabilen çok yönlü ofis yönetim sistemine dönüşen Noffix, akıllı kilit sistemi geliştiren Onlock, araçlar için büyük veri platformu olan Ottoo, insan trafiği yoğun kapalı alanları daha sağlıklı hale getirmeyi amaçlayan ve akıllı sterilizasyon robotu Pastel iGiene’in ürün geliştirmesini tamamlayan Pastel Innovation.
Bu yıl 25. yılını kutlayan Univera ve Türk Eğitim Derneği (TED) bir araya gelerek TED’in Anadolu ve Fen Liselerindeki başarılı öğrencileri kapsayan burs programı üzerinden bir proje hazırlamış. “25. Yılda, 25 Genç” mottosu ile yolan çıkan Univera, bu özel yılı sosyal sorumluluk projesi ile taçlandırmış. Univera Genel Müdürü Cüneyt Ersin, “Gençlerle çalışıyoruz ve ne kadar büyük potansiyele sahip olduklarını görüyoruz. Ülkemizdeki genç nüfus, iyi eğitim alırsa bizi ileriye taşıyacak potansiyele sahip. “Geleceğimiz, Gençlerimiz Projesi” ile bu potansiyeli çıkarmak için gençlerimizin eğitimine destek veriyoruz” demiş, ki sonuna kadar haklı olduğu hepimizin malumu.
Meyve suyu ve içecek markası DİMES, toplum ve çevreyi odak noktasına alan, iş dünyasına örnek oluşturan iş modellerinin onurlandırıldığı Sürdürülebilir İş Ödülleri programında, Sürdürülebilirlik İletişimi kategorisi ödülünün sahibi olmuş. Aras Kargo ise “İlk Adım Okulları” uygulamasıyla, İK alanında dünyanın en prestijli ödül programlarından Brandon Hall Mükemmellik Ödülleri’nden “Öğrenmede Oyun ve Simülasyonların En İyi Kullanımı” kategorisinde gümüş ödül kazanmış. Halen İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’da olmak üzere 4 büyük şehirde bulunan Aras Kargo İlk Adım Okulları’na yenilerinin eklenmesi planlanıyor. Ödüllerin de okulların da daha nicelerine…
Schneider Electric, Institut du Capitalisme Responsable tarafından Büyük Ölçekli Şirketler kategorisinde Entegre Düşünce ödülüne layık görülmüş. Bursa Tarım 2017 Fuarı’nda TürkTraktör New Holland standında Filizlerin Mucizeleri Projesi’nin kadın çiftçilerinin kurduğu Göl Flanoz Kadın Girişimi Kooperatifi ilk hasatı olan karabuğday ürünlerini sergilemiş, TürkTraktör’ün yönetimi ile ‘Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü kutlamış, üstüne bir de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından düzenlenen ‘Üreten Kadın, Büyüyen Anadolu’ projesinin Girişimci Çiftçi Kadın Ödülleri töreninde, ‘Diğer Kurum ve Kuruluşlarla Yürütülen Projelerde Fark Oluşturan Çiftçiler’ kategorisinde ödül almış. Hepsine helal olsun.
ABD merkezli yoğurt devi Chobani’nin kurucusu ve CEO’su Hamdi Ulukaya ise dünya çapında faaliyet gösteren Save the Children sivil toplum örgütü tarafından Yardımseverlik Ödülü’ne layık bulunmuş. Save the Children’ın düzenlediği yardım gecesi, dünya çapında 150 milyon çocuğa ulaşan organizasyon için önemli bir kaynak yaratılmasını da sağlamış.
Gurur veren bu haberlere noktayı, bir hukuk kaynağı ile koyacağım. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Helvacı, Türk Sözleşmeler Hukuku’nu İngilizce olarak, ‘Turkish Contract Law’ (Türk Sözleşmeler Hukuku) adıyla kitaplaştırmış. Sözleşmeler Hukuku’nun en teknik ve anlaşılması güç konularını bile sade ve anlaşılır bir dille anlatan kitap, dünyanın hukuk alanındaki önde gelen yayınevlerinden Alman Springer tarafından yayınlanmış. Esere internetten e-kitap olarak da erişilebiliyor.
Yine zengin bir gündemle buluşmak dileğiyle,