TÜRKİYE KART TEKNOLOJİLERİNDE İLERİ SEVİYEDE
SmartSoft Genel Müdürü Murat G. Güzel’e göre, rekabetin en önemli kriteri teknoloji. Türkiye, özellikle kart teknolojilerinde dünyanın önde gelen ülkeleri arasında. MasterCard ve Visa, kart teknolojilerinde Türkiye’yi en inovatif ülke olarak görüyor. Avrupa’da İngiltere ve Fransa’yla birlikte en etkin şekilde yonga teknolojisini biz kullanıyoruz. Bugün kart teknolojisinde Amerika’dan yaklaşık on sene, İtalya’dan ise beş yıl ilerideyiz. SmartGroup’ta bugün yazılım, donanım ve iş süreçleri üçlüsünde Ar-Ge çalışmaları artarak devam ediyor.
Sektördeki doğru, hızlı ve müşteri memnuniyetini sağlamak isteyen şirketlerin kağıtsız şube çözümüne daha çok yöneldiğini düşünen Birikim Otomasyon Satış Yöneticisi Aysel Çetintaş Tezcan, “Kağıtsız şube sayesinde kurumlar sayısal arşiv, doküman yönetim sistemleri, form işleme ve form ayrıştırma çözümlerini kullanarak daha az kağıt, toner, kartuş kullanacak, doküman arama, bulma, dolaştırma için de daha az zaman harcamış olacaklar. Kaynakların daha verimli kullanılması sonucu görünmeyen maliyetlerde de ciddi bir tasarruf sağlanabilmekte. Bu yöntemin en önemli avantajları ise insan kaynaklı olan yüzde 50’lere varan hatalar da önlenmiş olacak” dedi.
Fortis FBT Sistem ve Network Yönetimi Yönetici Direktörü Okan Bekatlı’ya göre, BT kullanımı, iş hedeflerinin motor gücü olmaya devam ediyor. Bu nedenle, iş yapma alışkanlıklarının daha etkin kılınmasına ve stratejik dışkaynak kullanımına yönelik adımlar giderek artacak. Değişen koşullara uyum sağlamayı kolaylaştırmak için teknolojik olanakların, esnekliğini artırarak gelişmesi gerekiyor. Bekatlı, “İş birimleriyle uyum içerisinde çalışan ve sadece klasik proje geliştirmekle kalmayıp bunun bir adım ötesine geçen ekiplerin ürettiği değerlerden faydalanan şirketler, ilerleyen süreçte büyük bir avantaj elde edecekler” dedi.
Teradata Genel Müdürü Murat Yılmaz’a göre, 2010 ciddi kararlar gerektiren bir yıl olacak, hem varolan likidin kullanılması hem de daha az riskle daha doğru müşterilerin bulunması ve varolan müşterilere de en iyi hizmetin sunulması gerekmekte. Bu kararların alınmasında BT kullanımı kaçınılmaz. Rekabetinde arttığı bugünlerde artık bankalar karar alırken verilerden daha fazla bilgi edinmek durumunda. Yılmaz, “Artık sadece geçmiş verilerin analizi de yetmemekte. Gün içinde çok hızlı dalgalanmalar yaşanabiliyor. Bu anlamda hem geçmiş hem de günlük veriyi biraraya getirip veriyi en hızlı şekilde bilgiye dönüştürebilen kurumlar bir adım öne çıkacaklar. Bu verileri kurum içindeki herkesin kullanımına açmak ve herkesin kendi işiyle ilgili analizleri yapabilmesini sağlamak hem BT departmanlarının iş yükünü azaltacak hem de verinin daha aktif kullanımını sağlayacak” diyor.
Turkcell, 2012 yılında cep telefonlarından 500 milyon TL’lik ödeme yapılmasını hedefliyor.Turkcell, Tepebaşı’ndaki Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısıyla mobil finans vizyonunun detaylarını kamuoyu ile paylaştı.
Toplantıda konuşan Turkcell Ürün ve Servis Yönetiminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cenk Bayrakdar, mobil finansal servislerde devrim niteliğinde yenilikler üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Turkcell Mobil Ödeme ile bugüne kadar yaklaşık 1 milyon kullanıcı işlem yaptı. Turkcell Mobil Ödeme her ay yüzde 20 büyüyor. Yapılan işlem sayısı 2 milyonu buldu. 2012 yılında cep telefonlarından yapılan ödeme hacminin 500 milyon TL’yi bulmasını bekliyoruz” dedi. Türkiye’de 46 milyon seviyesinde bulunan çalışabilir nüfusun 16-20 milyonunun bankacılıkla ilişkisi bulunmadığına, kredi kartı sahiplerinin sayısının 21 milyon, kredi kartlarının tüm harcamalar içindeki payının ise yüzde 26 olduğuna işaret eden Bayrakdar, mobil finansın, bankacılık hizmetlerinden yararlanamayan kesimlere ulaşmada önemli bir araç olduğunu vurguladı.
Mobil ödemenin en çok kredi kartı olmayan gençler ve internette kredi kartını kullanmak istemeyenler tarafından tercih edildiğini ifade eden Bayrakdar, geçen yıl gerçekleştirilen 2 milyon işlemin yüzde 40’ının internette oyun sitelerinde, yüzde 26’sının sosyal ağlarda yapıldığını kaydetti.Bayrakdar, sadece tek bir SMS ücreti dışında hiçbir abonelik ücreti olmayan Turkcell Mobil Ödeme’nin Özel İletişim Vergisi’nden muaf tutulduğunu da hatırlattı.
Turkcell Mobil Cüzdan 2010 sonunda ticari kullanımı sunulacak
Bayrakdar, önümüzdeki dönemde Yakın Alan İletişimi (NFC-Near Field Communication) teknolojisi sayesinde insanların yaşamında önemli bir değişim meydana getirecek Mobil Cüzdan uygulamalarına ilişkin olarak ise şunları kaydetti: “2012 yılında dünyada NFC ödeme hacminin 30 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. 2014 yılında da her 6 kişiden biri NFC uyumlu telefon kullanacak. 2012’de Türkiye’de cep telefonundan yaklaşık 500 milyon liralık ödeme yapılacak. Ancak şu anda 3 tane NFC destekli telefon bulunuyor. Bu telefonlar yaygınlaşmadı. NFC uyumunun tüm telefonlarda standart özellik haline gelmesini ve NFC destekli telefonların yaygınlaşmasının 2012’de gerçekleşmesini bekliyoruz. Turkcell olarak NFC ve diğer temassız çözümlerin hayata geçebileceği uçtan uca çözüm platformu geliştiriyoruz. Tüm banka ve servis sağlayıcılara açık olacak bu platformu 2010 yılında ticari olarak kullanıma sunmayı hedefliyoruz.”