Türkiye’nin 2011 BT yol haritası
2011 yılı Türkiye için yeniden bir bilişim yılı olacağının sinyallerini veriyor. Bir taraftan kamuda yeni bilişim projeleri hayata geçirilirken öte yandan da bilgi toplumu olma yolunda yeni strateji ve hedefler ortaya konacak; ülke kalkınma stratejilerinde bilişimin önemi yeniden tarif edilecek. Ulaştırma Bakanlığı’nın 2011 yılı toplam bütçe büyüklüğü 13 milyar 452 milyon 890 bin TL olarak belirlendi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun bütçe içerisindeki büyüklüğü ise 1 milyar 283 milyon 280 bin TL oldu.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bilgi teknolojileri ve iletişim sektörüne ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan Bütçe Komisyonu’nda gerçekleştirdiği bütçe sunumunda sektöre ilişkin 2010 yılı sonu tahmini verilerini paylaştı.
Bilgi teknolojileri ve iletişim sektörünün 2010 yılı sonu tahmini büyüklüğünün ise 35 milyar TL’yi bulacağını aktaran Yıldırım geçtiğimiz yıla göre yüzde 6’lık bir büyüme beklendiğini ifade etti. Bilgi teknolojileri ve iletişim sektöründe yetkilendirme alan işletmeci sayısının ise yılsonu itibariyle 415’e ulaşmasını öngördüklerini aktaran Yıldırım, iletişim sektöründe sabit abone sayısının 16,17 milyona, mobil abone sayısının 61,7 milyona ve genişbant abone sayısının ise 7,97 milyona ulaştığını kaydetti.
PTT ve Türksat’ın çalışmaları hakkında da bilgi veren Yıldırım, PTT’nin “Kayıtlı Posta Otomasyonu”, “Telgraf Otomasyonu”, “Posta Hatları Optimizasyon Projesi” ve “Birleşik Posta Projesi’nin (Hybrid Mail) hayata geçirdiğini ve önümüzdeki dönemde “Araç Takip Sistemi”, “İstanbul Hadımköy PİM ve KİM binaları ile akıllı konveyör sistemleri projesi”, “Otomatik Mektup Ayrım Projesi” ve “Kayıtlı Elektronik Posta” projelerinin hayata geçirileceğini aktardı.
2011 yılında ve devamında tamamlanması öngörülen çalışmalar
l Acil Güvenlik Haberleşme Sistemi: 380-385/390-395 Mhz (2×5 Mhz) frekans bantlarının tahsis edildiği sistemin Türkiye’de acil durum haberleşmesi için temel iletişim platformu olması hedefleniyor.
l Paylaşımlı anten kuleleri: Mobil iletişim ve yayıncılık konularında temel altyapı araçlarından birisi olan anten kulelerinin ortak kullanımına yönelik çalışmaları kapsıyor.
l Çağrı merkezi hizmetleri: Türkiye’nin doğu ve güneydoğu illerinde çağrı merkezlerinin tesisinin sağlanması için yeni teşvikler olacak. Ayrıca UBAK, Türkiye’nin AB’ye yönelik çağrı merkezi hizmeti ihracatını artırmasına yönelik çalışmalar hedefliyor.
l IPv6: “Ulusal IPv6 Altyapısı Tasarımı ve Geçişi Projesi” ile ulusal ölçekte IPv6’ya geçiş stratejileri belirlenecek ve IPv6 konusundaki araştırma ve teknoloji geliştirme faaliyetlerinin önü açılacak.
l Genişbant Telsiz Erişim Yetkilendirmesi (WiMAX): WiMAX yetkilendirmesinin 2011 yılı içinde yapılması öngörülüyor.
l Mobil Terminal Ekipmanı ve Bağlantı Kartları Üretimi için desteklerin artırılması öngörülüyor.
l Radyo Frekansı İle Tanımlama (RFID) geliştirilmesi hedefleniyor.
l BT’de sertifikasyon ve standardizasyon konusu uzun süredir BTK’nın gündeminde bu konuda 2011 yılında somut adımların hızlandırılması bekleniyor.
l Türkiye’nin çevre ülkelere yönelik açılımına paralel olarak bilişim sektörü eğitimlerinin bu ülkelerde artırılması hedefleniyor.
l Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) uygulamasının 2011 yılı içerisinde devreye alınması hedefleniyor.
l Türksat 4A ve 4B uydularının 2013 yılında devreye alınması bekleniyor ve ihale sürecine ilişkin gelişmeler 2011 yılında tamamlanması öngörülüyor.
l TÜRKSAT – İTÜ işbirliği ile 2011 yılı ortalarında fırlatılmak üzere haberleşme ön uydusu üretimi başladı.
DPT, yeni Bilgi Toplumu Stratejisi hazırlayacak
2006-2010 yılını kapsayan ve 111 eylemden oluşan Bilgi Toplumu Stratejisi’ni hazırlayan Devlet Planlama Teşkilatı, Bilgi Toplumu Dairesi Başkanlığı’nın öncülüğünde 2011 ve sonrasını kapsayan yeni Bilgi Toplumu Stratejisi’ni hazırlamak üzere çalışmalara başladı. 2006-2010 yılı strateji raporunda yer alan sosyal dönüşüm, bilişimin iş dünyasına yaygınlaştırılması, vatandaş odaklı hizmet dönüşümü, kamu yönetiminde modernizasyon, küresel rekabetçi bilişim sektörü, rekabetçi, yaygın, ucuz iletişim altyapısı, Ar-Ge ve yenilikçiliğin geliştirilmesi ana hedeflerinin sonuçlarının yanı sıra DPT; daha makro ölçekte, büyüme ve istihdam odaklı bir bilgi toplumu stratejisi oluşturmak için önümüzdeki aylarda ihaleye çıkacak.
2011’in büyük projeleri
Türkiye 2011 yılı bilişim politikalarını eğitim, sağlık, sosyal güvenlik, siber güvenlik, yongalı kimlik kartları alanlarına ağırlık vererek girecek. Türkiye 2011 yılına; 2010 sonunda Ulaştırma Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın imzaladığı “Fırsatları Artırma Teknolojiyi İyileştirme Hareketi” (FATİH) projesiyle başlıyor. Ödeneği “Evrensel Hizmet Fonu”ndan sağlanacak olan ve üç yıl içinde tamamlanması öngörülen proje yaklaşık 3 milyar TL’ye mal olacak. Proje ile 40 bin okul 600 bine yakın derslik en son bilişim teknolojileriyle donatılacak.
Türkiye’nin 2011 yılında ön plana çıkacak projelerinden bir diğeri ise “Aile Hekimliği” olacak. Aile hekimlerinin tamamı “Aile Hekimliği Bilgi Sistemi” ile donatılacak. 2005 yılında Düzce ilinde başlayan pilot aile hekimliği uygulamasında bugün 73 ile ulaşılmış durumda ve 2011 yılına kadar Türkiye’de tüm illerde aile hekimliği uygulamasına geçilmesi planlanıyor. Aile hekimliği projesi bilişim sektörü için de yeni fırsatları beraberinde getirmesi bekleniyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye’de tüm nüfusu kapsaması nedeniyle en büyük kuruluşların başında geliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2010 yılında Ulaştırma Bakanlığı ile imzaladığı protokol çerçevesinde Türkiye’nin en büyük elektronik arşivinde düğmeye basılmış oldu. İki yıl içerisinde Türksat’ın projeyi tamamlanması öngörülürken, 2011 yılında projenin önemli bir bölümünün bitirilmesi planlanıyor. Veri sayısallaştırma açısından bu proje bu boyutuyla Türkiye’de bir ilk özelliği taşıyor.