Türkiye'nin 5G için ürün geliştiren ülkeler arasına girmesi şart
Savunma ve bilişim sektörü, 5G Çekirdek Ağ Zirvesi’nde, 15 Haziran tarihinde Ankara’da bir araya geldi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Havelsan, Aselsan ve Netaş’ın birlikte gerçekleştirdiği zirvenin açılış konuşmalarını; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan yaptı. Zirveye; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey, BTK kurul üyeleri, BTK birim amirleri, Aselsan, Havelsan ve Netaş’ın üst düzey yöneticileri, üniversitelerden öğretim üyeleri ve sektörden yöneticiler katıldı. ‘Ülkemizdeki 5G Konusundaki Gereksinimler ve Yol Haritası’, ‘ULAK Projesi ve 5G’, ‘5G Çekirdek Ağ Teknolojileri’ ve ‘Mobil İşletmecilerin 5G Yaklaşımları’ konuları da yapılan oturumlarda masaya yatırıldı.
Erişim ve transmisyon altyapısının şimdiden planlanması gerekiyor
Bakan Ahmet Arslan, konuşmasında; teknolojik bir ürünü uluslararası standartlarda üretmenin ve ticari olarak hizmete almanın zorlu bir süreç olmakla birlikte sabır gerektirdiğini söyleyerek şunları aktardı: “IMT yetkilendirmesi kapsamında getirilen yerli malı ürün kullanımı yükümlüğüne ilişkin mobil elektronik haberleşme şebekesinde kullanılan donanım ve yazılım gibi ürünlerin nasıl ele alınacağı, bunların yerlilik kriterleri gibi konularda bakanlığımızın da katkılarıyla Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından çalışmalar sürdürülüyor. 4.5G seviyesindeki Ar-Ge ve yerli üretim kriterleri çalışmaları dünyayla eş zamanlı devam ediyor. Türkiye'nin 5G için ürün geliştiren ülkeler arasına girmesi şart; bu amaçla 5GTR Forumu oluşturuldu. “ ‘Altyapıda neler olmalı?’ sorusunun tek yanıtı var: Fiber” ifadesini kullanan Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “5G şebekelerinde çok yüksek erişim hızlarına ulaşabilmek adına fiber gibi yüksek transmisyon kapasitesine sahip altyapıların kullanımı daha fazla olacak. Bu nedenle erişim ve transmisyon altyapısının şimdiden planlanması gerekiyor. Kamunun, özel sektör ve STK’larla ahenkli çalışmalarıyla verimli sonuçlar alınabilir.” Ulusal Genişbant Strateji çalışması hakkında da bilgi veren Bakan Arslan, bu çalışmayla hem genişbant erişim altyapılarının yaygınlaştırılmasına ilişkin kısa vadede yapılacaklara hem de uzun vadeli yol haritasının belirleneceğine dikkat çekti.
5G yol haritasının belirlenmesi için 5GTR Forumu kuruldu
Dr. Sayan, “5G altyapısının bilhassa milli imkânlarla kurulması ve dünyada 5G hizmetlerinden ilk yararlanan ülkelerden biri olma şeklinde özetlenebilecek bu vizyon doğrultusunda çalışmaları sürdürüyoruz” dedikten sonra şu değerlendirmeyi yaptı: “Küresel mobil endüstri son birkaç yıldır çoktan 5G’ye odaklanmış durumda. 5G’nin 2020 yılında Japonya ve Güney Kore’de hayata geçmesi beklenmekte. Bu ülkeler standartları belirleyebilmek için Ar-Ge çalışmalarına ağırlık vermekte. ABD ise özellikle standartlaşmayı bile beklemeden 5G ile ilgili kendi çalışmalarını yapmaya başlamış durumda. Tüm dünyada 5G neden bu kadar konuşuluyor? 5G, insan kullanıcılar dışındaki hemen her şeyin birbiriyle haberleştiği ve içinde yaşadığımız fiziksel boyut kadar sanal boyutun ön plana çıkacağı bir çağın başlangıcını simgeleyecek. Üreticiler için 5G çok büyük bir ekosistemin parçası olmak demek. Kamu kurumları olarak bize düşen de bu alandaki yatırımcılarımızın önünü açacak teşvik uygulamalarının ve mevzuatın hayata geçirilmesidir.” Sayan, konuşmasını şöyle tamamladı: “Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın himayesinde yürütülen ULAK gibi temel projelerin yanı sıra bilhassa yazılım tabanlı şebekeler (SDN/NFV) için geliştirilmesi gereken irili ufaklı teknolojiler için KOBİ’lerin veya küçük girişimcilerin de 5G ekosisteminde kendilerine yer bulması, tüm paydaşların katkısıyla 5G yol haritasının belirlenmesi ve hayata geçirilmesinde gerekli adımların atılması amacıyla 29 Nisan 2016 tarihinde kamu, üniversite ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda 5GTR Forumu kurduk. 5GTR Forum çatısı altında üyelerin milli menfaatlerimizi ön plana koyarak, kendi alanlarındaki rakipleriyle birlikte uyumlu çalışmalar yürütmesi de misyonumuzu oluşturuyor.”
5G ile Ar-Ge ve yenilik ekosisteminin niteliği ve etkinliği artacak
‘Ülkemizdeki 5G Konusundaki Gereksinimler ve Yol Haritası’ oturumunun başkanlığını UDHB Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey gerçekleştirdi. Panele; BTK Kurul Üyesi Figen Kılıç, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Orkun Hasekioğlu, KOSGEB Başkan Yardımcısı Yusuf Keskin, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü İlker Murat Ar katıldı. Hasekioğlu, “5G’yi oluşturan ülkelerin dışında yer almamız mümkün değil. 5G’de hedeflere ulaşılabilirse 6G’ye ihtiyaç kalmayacak. 5G’de önemli rol almazsak çağın gerisinde kalırız. Öncü rol alabilmek için araştırmacı insan kaynağı konusunda kritik kitleyi oluşturmak gerek” açıklamasını yaptı. Keskin, KOSGEB olarak girişimciler ve işletmecilerin hayallerini gerçekleştirmeye çalıştıklarının altını çizip bilginin tabana yayılması gerektiğini belirtti. 5G’nin Ar-Ge ve yenilik ekosistemi için ayrı bir önemi olduğuna dikkat çeken Ar, “Bu şekilde projelerin daha hızlı bir şekilde sona ulaşması mümkün olacak. Ar-Ge ve yenilik ekosisteminin niteliği ve etkinliği artacak. ‘Yerli Ürün Belgesi’ ve yazılım alanında yerli ürünü nasıl tanımlayabiliriz konusundaki çalışmalarımız da devam etmekte” dedi. Kılıç, oturumda şu değerlendirmeyi yaptı: “IoT ve M2M için yüksek hızlı ağ ihtiyacı, daha fazla yazılım tabanlı uygulamaların gerçekleştirilebilecek olması, 5G ile öne çıkacak. Bu, aynı zamanda büyük bir ekosistemin ifadesi. 5G trenini kaçırmamak için doğru noktalara odaklanarak ilerlememiz, politikayı doğru şekilde oluşturmamız gerekiyor.” 5G Çekirdek Ağ Zirvesi’nde çağrılı konuşmacı olan Dr. Werner Mohr da, Avrupa Birliği 5G politikaları hakkında detaylı bilgi paylaşımında bulundu.