Türkiye’nin bilgi ve iletişim altyapısı en zor sınavını başarıyla geçti
15 Temmuz 2016 gecesi Türkiye’de yaşanan olayların önlenmesinde en zor ve en kritik görevi bilgi ve iletişim ağları üstlendi. Yaşanan kaos ortamında haberleşmenin ve bilgi akışının sağlanmasından sürecin devamında günlük hayatın işleyişine kadar çok önemli sorumluluklar üstlenen Türkiye’nin gizli kahramanları, görevlerinin üstesinden hakkıyla geldi.
Türkiye’nin bilgi ve iletişim altyapıları ve bu altyapılara hizmet sunan çalışanlar, 15 Temmuz 2016’da gerçekleştirilen darbe girişiminin ardından bugüne dek yaşanan en zor sınavla karşı karşıya geldi. Yaşanan olaylara rağmen iletişim ağlarından bulut bilişimi temel alan e-devlet ve bankacılık uygulamalarına kadar Türkiye’nin dijital sinir ağlarına yön veren altyapıları ayakta tutmayı başaran gizli kahramanlar, sürecin daha da kötü gitmesini önlemede üzerlerine düşen sorumluluğu başarıyla yerine getirdi.
Dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de iletişimden finansa, e-devlet hizmetlerinden eğitime, ulaşımdan ticarete kadar günlük yaşama yön veren tüm kavramlar daha hızlı ve verimli hizmet sunmak için bilişim altyapılarından destek alıyor. Türkiye’de günlük yaşamın devam etmesi ve kaos ortamında sağlıklı iletişim kurulabilmesi için bilgi ve iletişim teknolojilerine dayalı hizmetlerin sürekliliği büyük önem taşıyor.
Telekom operatörlerinin zor günü
Başta Türkiye’deki telekom operatörleri olmak üzere tüm kurumlar bu noktada büyük bir sınavdan geçti. Kurumlar, kritik süreçlerin yürütüldüğü merkezlere yapılan doğrudan müdahalelere rağmen personelin gösterdiği cesur tutum ve kararlılıkla hizmet sürekliliğinin sağlamayı başardı.
Bu süreçte Turkcell kesintisiz iletişimi sağlamak adına vatandaşların acil iletişim ihtiyaçlarını karşılayıp yakınlarına ulaşabilmeleri için tüm ücretsiz konuşma, SMS ve internet yüklemesi yaptığını duyurdu. Ayrıca haberlere ve resmi duyurulara anında ulaşıp gelişmeleri mobil cihazlardan kesintisiz takip etmek için Turkcell TV+ uygulamasını kullanıcılara sundu. Vodafone Türkiye, acil iletişim ihtiyaçlarına destek olmak için tüm abonelerine ücretsiz dakika ve internet tanımladığını duyurdu. Türkiye’nin ana iletişim omurgasını elinde tutan Türk Telekom da kritik merkezlerine yapılan müdahalelere rağmen kesintisiz hizmet vermeye devam ederek müşterilerine ücretsiz Wi-Fi, ev telefonu ve mobil iletişim paketleri sunarak iletişimin devamlılığını sağladı.
Bilişim alanındaki STK’lar da kınadı
Bilişim alanındaki sivil toplum kuruluşları da yaptıkları basın açıklamasıyla 15 Temmuz’da yaşanan girişimi kınadılar: “Bilişim STK'leri olarak, 15 Temmuz 2016 Cuma akşamı yaşanan akıl dışı hain kalkışmayı şiddetle kınıyoruz. Her türlü anti-demokratik girişim, şiddet ve baskının karşısında olduğumuzu bildiriyoruz. Bu minvalde demokrasi ve milli iradeye olan sarsılmaz inancımızı tekrarlıyor, her koşul altında demokrasiyi, özgürlükleri, barışı ve yaşamı savunmaya devam edeceğimizi kamuoyunun bilgilerine saygı ile sunuyoruz.”
Darbe girişimini kınayan STK’ler
BGD – Bilgi Güvenliği Derneği
BİYESAM – Bilişim ve Yazılım Eser Sahipleri Meslek Birliği
BMD – Bilişim Muhabirleri Derneği
ÇMD – Çağrı Merkezleri Derneği
ECİD – Elektronik Cihazlar İmalatçıları Derneği
EDER – Elektronik Ticaret Altyapı Sağlayıcıları Derneği
EHD – eTicaret ve Internet Hukuku Derneği
INETD – İnternet Teknolojileri Derneği
IPTV – İnternet Temelli Televizyon Teknolojileri Derneği
İnternet Derneği/ISOC – TR
İTO – Telekomünikasyon Meslek Komitesi Başkanı
MOBİSAD – Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği
MOBİLSİAD – Mobil Servis Sağlayıcı İş Adamları Derneği
OYUNDER – Oyun Tasarımcıları, Geliştiricileri, Yapım ve Yayıncıları Derneği
SAĞLIK BİLİŞİM DERNEĞİ
SİNERJİTÜRK Etkin İş ve Güç Birliği Vakfı
TBD – Türkiye Bilişim Derneği
TBP – Teknoloji Bilgilendirme Platformu
TBV – Türkiye Bilişim Vakfı
TEKNOLOJİK GRUP
TEDER- Telekomünikasyon İnternet ve Bilgi Teknolojileri Derneği
TELKODER – Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği
TESİD – Türk Elektronik Sanayicileri Derneği
TİD – Tüm İnternet Derneği
TOBB Türkiye Yazılım Meclisi
TOSYÖV – Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı
TÜBİDER – Bilişim Sektörü Derneği
TÜBİFED – Bilişim Sektörü Dernekleri Federasyonu
TÜBİSAD – Bilişim Sanayicileri Derneği
TÜTED – Tüm Telekomünikasyon İş İnsanları Derneği
TZV – Türkiye Zeka Vakfı
YASAD – Yazılım Sanayicileri Derneği