Türkiye’nin en büyük elektronik arşivinde düğmeye basıldı
SGK’da bulunan basılı bilgi ve belgelerin e-Devlet hizmetlerinde kullanılabilmesi için elektronik ortama aktarılarak sayısallaştırılmasına yönelik _x000D_
protokol imzalandı.Sosyal Güvenlik Kurumu’nda bulunan basılı bilgi ve belgelerin e-Devlet hizmetlerinde kullanabilmesi için elektronik ortama aktarılarak sayısallaştırılmasına yönelik “İşbirliği Protokolü” 21 Temmuz Çarşamba günü imzalandı. İmza töreninde Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof.Dr. Ömer Dinçer yer aldı. Türksat tarafından 2011 yılı sonuna kadar tamamlanması öngörülen proje ile Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 81 ildeki tüm bilgi ve belgeleri elektronik ortama aktarılmış olacak.
İmza töreninde konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, e-Devlet Kapısı üzerinden 200’e yakın hizmetin vatandaşlara ulaştırıldığını 200 binden fazla kayıtlı kullanıcının bu hizmetlerden yararlandığını belirtti. Yıldırım, bu hizmetlerin verilebilmesi için kamu kurum ve kuruluşlarının altyapılarının buna hazır olması ve elektronik ortamda içerik ve hizmetlerin oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.
Kamuda bugün en önemli zorluklardan birisinin arşivler olduğunu aktaran Yıldırım, “Kurumsal hafızanın saklanıp gerektiğinde bulunması, sorgulama ve raporlar oluşturulması, kurumların hedeflerinin belirlenmesi açısından önemli” dedi. Artık akıllı arşiv kentlerini oluşturduklarını söyleyen Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gibi birçok alanda çok önemli bilgilerin yer aldığı kurumlarda bu bilgilerin mutlaka en iyi şekilde korunması gerektiğini belirtti.
Yıldırım sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Prof.Dr. Ömer Dinçer ve ekibiyle birlikte bir toplantı yaptık. Bu hizmetlerin evrensel hizmet kapsamına alınmasıyla ilgili Bakanlar Kurulu kararı çıkardık. 2 yıl içerisinde Türksat bu projeyi gerçekleştirecek. Veri sayısallaştırma açısından bu proje bu boyutuyla Türkiye’de bir ilk. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarının da örnek teşkil edecek.”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof.Dr. Ömer Dinçer ise konuşmasında projenin bakanlık ve bağlı kuruluşlarında gerçekleştirilen değişim ve dönüşüm sürecinin bir parçası olduğunu ifade etti. Dönüşüm projesinin ilk adımı olarak bu projeyi gördüklerini söyleyen Dinçer sözlerini şu şekilde sürdürdü: “81 ilimizdeki tüm bilgi ve belgeleri elektronik ortama aktarmış olacağız Geçtiğimiz yıl bugünlerde emeklilerimize herhangi bir emeklilik için müracaat ettiklerinde emeklilik işlemlerinin tamamlanabilmesi için 50 güne bir yakın sürede cevap verebiliyorduk. İç düzenlemeler ve operasyonlarla bu süreyi bugüne kadar aşağı yukarı 31 güne indirecek kadar kısaltmayı başardık, ama daha hızlı hizmet vermek istiyoruz. Herhangi bir emeklimiz bize müracaat ettiğinde bunu 3 gün içerisinde tamamlayabileceğimiz bir noktaya kadar çekmek istiyoruz.”
Altyapı eksiklikleri yüzünden bu hedefe ulaşmada sorun yaşadıklarını aktaran Dinçer, “Proje ile 81 ilimizdeki üç farklı kuruma ait her türlü basılı bilgi ve belgeyi elektronik ortama aktaracağız ve artık kolayca bunları okuyabilir ve üzerinde işlem yapabilir hale geleceğiz” dedi.