Türkiye’nin en hızlıları belli oldu
Bu yıl onuncu yılını kutlayan Deloitte Teknoloji Fast 50 Türkiye 2015 Programı’nda dereceye giren şirketler arasında yazılımcılar öne çıkıyor.
Türkiye’nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketlerine Avrupa ve dünyaya açılma fırsatı sunan ve bu yılki sloganı “Güçlü Bağlantılar” olan Deloitte Teknoloji Fast 50 Türkiye 2015 Programı’nın sonuçları, düzenlenen ödül töreniyle açıklandı.
Türkiye’de onuncu yılını dolduran programın bu yıl da birincisi Cardtek Payment Processing Services (CordisNetwork) oldu. Son dört yılda yüzde 5515 büyüme kaydederek birinci olan Cardtek Payment Processing Services’ı, yüzde 2126 büyüme ile Anttech ve yüzde 1742 büyüme ile 724tikla.com izledi. İlk onda yer alan diğer şirketler ise şunlar oldu: PayTR, 4Play, SMG, Tekna, Cardtek Hardware Solutions (Credowork), P.I.Works, BTT.
Türkiye’nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketlerinin yarıştığı programda UK Trade & Investment Teknoloji Özel Ödülü’nü ise 4play kazandı. Bunun yanı sıra, Büyükler Ligi olarak anılan ve 2014 mali yılı süresince gelirleri 50 milyon avro ve üzeri olan teknoloji şirketlerinin, son dört yıldaki büyüme hızlarına göre kendi aralarında değerlendirildiği ‘Big Stars’ kategorisinde ise Innova yer aldı.
Deloitte Türkiye Ortağı ve TMT Lideri Tolga Yaveroğlu, etkinlikte yaptığı konuşmada şunları kaydetti:
“Fast 50 içinde yer alan şirketlerin yüzde 40’ının, programa 2006 yılında başladığımızda henüz kurulmadıklarını düşününce, 10 yıllık bir zamanın özellikle teknoloji dünyasında ne kadar uzun bir süre olduğunu anlıyoruz. Fast 50 Programı, marka bilinirliğine ve çalışan motivasyonuna katkıda bulunurken, özellikle sağlam bir finansal yapı oluşturulması, sermayeye erişim, nakit akışının yönetimi ve şirketlerin yatırımcılar nezdinde farkındalıklarının artırılmasına da katkı sağlıyor. Son 10 senede, programımıza dahil olan birçok şirketin girişim sermayesi yatırımı aldığını ya da firmalarını belirli bir ölçeğe getirerek sattıklarını görüyoruz. Türk şirketleri gösterdikleri performansla Türkiye’yi küresel olarak da başarıyla temsil ediyor. 2014’te Fast 500 EMEA sıralamasında Türkiye, bir önceki seneye göre bir sıra yükselerek listede 36 kazananıyla en fazla firma ile temsil edilen beşinci ülke olarak yerini aldı. Fransa ve İngiltere gibi teknoloji sektörü açısından gelişmiş ülkelerin başı çektiği listede, Türkiye’nin firmalarıyla bu sıralamaya girmesi ve programın Türkiye’nin de bilinirliğine katkıda bulunması gurur verici.”
Ödül töreninde konuşan Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Ajansı (UKTI) Yüksek Büyüme ve Gelişen Piyasalar Direktörü Daniel King de Türkiye’nin gelişen piyasa ülkeleri arasında teknolojik gelişim açısından önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “UKTI olarak teknolojiye verdiğimiz desteği her geçen gün artırıyoruz. Bu bağlamda, Türk teknoloji firmaları ile de işbirliklerimizi geliştirmek adına çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Birleşik Krallık teknoloji alanında dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri konumunda bulunuyor. Türk teknoloji firmalarını da sunduğumuz pek çok avantajdan yararlanmaya ve karşılıklı yatırımlarımızı artırmaya davet ediyoruz.”
2015 yılında programda yer alan firmaların yüzde 60’ını yazılım şirketleri oluşturuyor. Diğer firmalar da telekomünikasyon, bilgisayar ve elektronik ekipmanlar, yarı iletken bileşenler ve elektronik ile medya/eğlence alanlarında faaliyet gösteriyorlar.
Fast 50 CEO Anketi Sonuçları:
Fast 50 Programı kapsamında bir de CEO anketi gerçekleştirildi. Ankete katılan şirketlerin CEO’larının verdiği bilgiler kısaca şöyle:
- CEO’lar şirketlerinin hızlı büyümesinin yönetilmesi karşısındaki en büyük operasyonel zorluğu kalifiye işgücünün bulunması, işe alınması ve elde tutulması olarak görüyor.
- ‘Liderlerin yetiştirilmesi ve sorumluluğun delege edilmesi’ CEO’lar için en büyük kişisel zorluk olarak belirtiliyor.
- Dijital uygulamalar ve mobilitenin yanı sıra analitik ile daha iyi veri kullanımı önümüzdeki üç senede teknoloji yatırımlarını tetikleyecek en büyük iki trend olarak belirtiliyor.
- Ankete katılan CEO’ların yüzde 39’u önümüzdeki 12 ayda ekonominin az oranda daralacağını, yüzde 29’u az oranda büyüyeceğini, yüzde 21’i ise aynı kalacağını ifade ediyor.
- CEO’ların çoğu önümüzdeki 12 ayda büyümenin organik büyüme ile sağlanacağını belirtirken, 2014 yılında yüzde 55 olan bu oran 2015 yılında yüzde 74’e yükseldi.
- Yüksek kaliteli çalışanlar CEO’ların yüzde 29’u tarafından belirtilerek teknoloji şirketlerinin büyümelerine en çok katkı sağlayan faktör olarak 2015 yılında birinci sırayı alıyor. Sağlam bir kurum stratejisine sahip olmak ise ikinci en önemli faktör olarak CEO’ların yüzde 26’sı tarafından belirtiliyor.