Türkiye’nin gururu girişim hikayeleri
Vodafone Grup Vakfı’nın desteğiyle Vodafone Grubu tarafından hazırlanan ve dünya genelinde eğitimde dijitalleşmeyi sağlamak üzere Vodafone’un liderliğinde hayata geçirilen inisiyatiflerin tanıtıldığı “Connected Education” raporu Londra’da açıklandı. Etkinliğe konuşmacı olarak katılan, Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat işbirliği ile yürütülen Yarını Kodlayanlar Projesi’nin katılımcılarından olan Esra Elbuğa da kodlama ile nasıl tanıştığını, aldığı eğitimlerle nasıl ilerlediğini ve kodlama yolculuğunu katılımcılarla paylaştı. Türkiye’den bir diğer isim, kodlama standı kurarak katılımcılara eğitimlerde kullanılan kodlama programını canlı bir demo ile sunan Berk Sürücü oldu. Sürücü, 2014 yılında Silikon Vadisi'nde katıldığı 54 saatlik hackathon’da ekibiyle beraber geliştirdiği proje sayesinde “Young Entrepreneurs” (Genç Girişimciler) ödülü kazanmıştı.
Projenin kapsamı 5 kat büyüyor
Londra’daki etkinlikte konuşan Vodafone Grubu CEO’su Vittorio Colao, “Herkes için nitelikli eğitim sağlama ve hayat boyu öğrenim sunmaya dair sürdürülebilir gelişim hedefimizi destekliyoruz” derken, Vodafone Grup Vakfı Direktörü Andrew Dunnett da, “Anında Kurulabilen Dijital Eğitim Merkezleri mülteci kamplarında ve Afrika’nın az sayıda okul bulunan ücra bölgelerinde internet bağlantısı ile çocuklara daha iyi bir gelecek imkanı sunuyor” bilgisini verdi.
Türkiye Vodafone Vakfı’nın Habitat işbirliğiyle çocuklarda kodlama bilincinin geliştirilmesi için geçen yıl hayata geçirdiği “Yarını Kodlayanlar” projesi de “Connected Education” raporunda “Dijital Okuryazarlık Eğitimi” alanında örnek başarı hikâyesi olarak yer aldı. Yaşları 7-14 arasında değişen çocuklara kodlama eğitimlerinin verildiği projeyle, bugüne kadar 6 ilde 35 eğitmenle bin 800’ü aşkın çocuğa ulaşılırken, Vodafone Türkiye Vakfı da 2017-18 mali yılında projenin kapsamını 5 katına çıkararak, 30 ilde 135 eğitmenle 10 bin çocuğa ulaşmayı hedefliyor.
Kayserili kadınlar BT ile kazanacak
Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, Türkiye Vodafone Vakfı ve Türkiye Bilişim Vakfı işbirliği ile hayata geçirilen “Girişimcilikte Önce Kadın” projesi, yeni döneminde Kayserili kadınlara ulaşarak kapsamını büyütüyor. Kadınların girişimcilik kapasitelerini, iletişim teknolojilerinin desteğiyle artırmayı hedefleyen proje dahilinde 7 halk eğitim merkezinde bin 200 Kayserili kadına 12 danışman öğretmen tarafından girişimcilik ve teknoloji eğitimi verildi. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Sedat Abdulhakimoğulları, “Proje ile kadınlar hem meslek sahibi olacak, hem üretim yapacak hem de internet üzerinden ürünlerini satarak ekonomiye katkı sunacaklar. Projenin sonraki dönemlerinde içeriklerin e-öğrenme platformuna yüklenerek, uzaktan eğitim yoluyla daha çok kadının girişimcilik eğitimlerinden faydalanabilmesi için çalışmalara başlandı” bilgisini verdi. Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan da, “TÜİK verilerine göre Türkiye’de kadınların istihdam yüzde 27.5 seviyelerinde. Türkiye’deki kadın girişimciler toplam girişimcilerin de yüzde 8’ini oluşturuyor. Bu rakamları göz önüne aldığımızda, kadınların işgücüne katılımını artıracak ve kadınlara girişimcilik ruhu aşılayacak daha fazla projeye ihtiyacımız olduğunu düşünüyor, Girişimcilikte Önce Kadın projesi ile de kadınlarda girişimcilik bilincini ve oranını artırmayı hedefliyoruz. Bu yıl projeyi dijital teknolojilerin imkânlarından yararlanarak daha fazla kadının erişimine sunmak üzere çalışıyoruz. Tüm eğitim içeriklerini e-öğrenme platformuna yüklenerek Türkiye’nin 81 ilindeki kadınlara ulaştırma arzusundayız” dedi.
İçerikler e-öğrenme platformunda buluşuyor
Girişimcilikte Önce Kadın projesi kapsamında Adana, Denizli, Erzincan, Gaziantep, Kayseri, Kocaeli, Mersin, Muğla, Sivas ve Trabzon’da “teknoloji” ve “girişimcilik” alanlarında, uygulamaya yönelik, kolay anlaşılır ve kısa içerikli 24 saatlik eğitimler veriliyor. 10 ilde 72 Halk Eğitim Merkezi’nde 140 danışman öğretmen liderliğinde yürütülen eğitimler kapsamında; girişimciliğin ne olduğu, Türkiye ve dünyada kadın girişimciliğinin durumu, şirket kurmadan da girişimci olmayı sağlayacak asgari girişimcilik modeli, satış, pazarlama ve iletişim kanalları ile ilgili bilgiler veriliyor. Teknoloji konusunda ise bilgi teknolojileri ve internetin sunduğu olanaklar, e-ticaret ve girişimcilik, proje web sitesinin kullanımı, güvenli teknoloji ve internet kullanımı konuları hakkında bilgilendirme yapılıyor. Programı başarıyla tamamlayanlara katılımcı sertifikası veriliyor.
Projenin yeni döneminde eğitim içerikleri Milli Eğitim Bakanlığı'nın e-öğrenme platformuna yükleniyor ve böylece çok daha fazla kadın eğitimlerden yararlanabiliyor. Eğitim almaya başlayan kursiyerler, ürünlerinin satışını projenin online satış sitesi olan oncekadin.gov.tr üzerinden gerçekleştirebiliyor. Siteye üye olan kursiyerleri teşvik için Kasım ayında düzenlenecek Girişimcilikte Önce Kadın Yarışması ile başarılı kadınlar cansuyu sermayesi ile ödüllendirilecek. Yarışmanın başvuruları 30 Eylül’de sona erecek.