Türkiye’nin yüz binlerce yazılımcıya ihtiyacı var
Microsoft Yazılım Geliştirme Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Cavit Yantaç, Türkiye’nin bilişimle, yazılımla büyümesine imkân sağlayacak her türlü çabaya katkı vermek istediklerini kaydederek, genç girişim ve girişimcilere yönelik işbirlikleri hakkında bilgi verdi.
Öncelikle dünyada öne çıkan dört ana eğilimden söz eden Cavit Yantaç, “Bilişim yatırımlarının çok büyük kısmı; bulut bilişim, sosyal medya veya sosyal pazarlama, büyük veri ve mobilite dediğimiz bu dört ana eğilime gidiyor. Birden fazla cihazın birbiriyle konuşma ihtiyacıyla ve doğal ara yüzlerle birtakım yeni alt eğilimler oluştu. Bu eğilimlerin hepsi bir araya getirildiğinde de Türkiye için müthiş yeni fırsatlar ortaya çıktı. Geleneksel bilişim altyapısı ve alanları kırılmaya, aynı zamanda yepyeni alanlar ortaya çıkmaya başladıkça, Türkiye’deki yazılımevlerine, genç girişimcilere, öğrencilere yepyeni fırsatlar doğdu. Bu fırsatların bir kısmından büyük şirketler yararlanıyor ama diğer yandan bir kısmı da çok yeni oluşumlara, yeni girişimlere gidiyor” açıklamasını yaptı.
Genç girişimlere yatırım yapıyoruz
Cavit Yantaç, Türkiye’de birtakım yeni girişimlerin, özellikle teknoparkların varlığı sayesinde çok hızlı bir dönem yaşadığının altını çizerek “Üniversite öğrencilerinin kurduğu firmalar, üniversitelerden çeşitli danışmanlarla beraber görece yatırım maliyeti daha düşük; oyun sektörüne ya da uygulama mobilite sektörüne girebiliyor. Mobil uygulama geliştirme bu anlamda, giriş maliyeti daha düşük bir sektör; yayılma imkânı daha fazla, yazdığınız yazılımı uygulama mağazalarından bütün dünyaya sunabiliyorsunuz. Biz ODTÜ Teknokent ATOM ile işbirlikteliğiyle; Microsoft’un küresel programı ‘BizSpark’ çerçevesinde iş ortaklığı gerçekleştiriyoruz. Böylece genç girişimlere yatırım yapıyoruz” dedi.
Açık Akademi herkese açık
Cavit Yantaç, Microsoft olarak, Açık Akademi’yi 1,5 sene önce sosyal sorumluluk projesi olarak ortaya çıkardıklarını ve Bilkent Cyberpark ile Açık Akademi etrafında çeşitli iş birlikleri yaptıklarını da dile getirdi. Yantaç, Açık Akademi ve diğer iş birlikleri hakkında şu bilgileri vermeye devam etti: “Açık Akademi; Türkçe ve Türkiye’de herkese açık. Windows 8, Windows Phone, Web Uygulama Geliştirme, Bulut Bilişim gibi konularda eğitim veriyor. Açık Akademi çerçevesinde 120 bin öğrencimiz bulunuyor; 2600 kadar da mezunumuz var. Açık Akademi’de eğitim gören 15 yaşında genç bir arkadaşımız, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ’da dolaşmaya ve uygulama geliştirme eğitimi vermeye başladı. Ankara’da da bu tarz kahramanlarımız var. Başka iş birlikteliklerimiz de mevcut; e-tohum, internet girişimcileri, teknogirişimcilik konusunda çok aktif paydaşlarımızdan birisi. Galata Business Angels; biraz daha büyük aşamadaki kuruluşları, girişimcilerle bir araya getiriyor, biz de küresel pazara açılabilmeleri için mentorluk ve fiziksel destek veriyoruz. Büyük veri veya bulut bilişimi inovatif şeklinde kullanan genç arkadaşlara ya da kamuya iş yapan çeşitli şirketlere olanak sunuyoruz. Genç girişimlere yaptığımız destekler devam ediyor. Ayrıca, Microsoft Türkiye olarak oluşturduğumuz Dev2Win, 8 haftalık mentorluk eğitimini kapsıyor. Hekatonlar süresi zarfında yazılması mümkün olmayan uygulamalar için eğitim veriyoruz. Eğer biz ülkemizde; bir Angry Bird, bir Facebook, Twitter benzeri bir şey görmek istiyorsak, 1-2 günde çıkmayacağını kabullenmemiz lazım. Gençlerin kendi geliştirdikleri uygulamalarının keşfedilmeye ihtiyacı var. Bu uygulamaların keşfedilmesi de kolay değil. Türkiye’de senede 5000 kadar bilgisayar mühendisi mezun oluyor ki ülkemizin ihtiyaç duyduğu yazılımcı kitlesi bundan çok daha fazla. Bugün Türkiye’nin yüz binlerce yazılımcıya ihtiyacı var.”