Türkiye ödediğinden fazlasını aldı
Türkiye, Rekabet Edebilirlik ve Yenilik Çerçeve Programı (CIP) altındaki üç programdan biri olan Bilgi ve İletişim Teknolojileri Politika Destek Programı’nda (ICT PSP) önemli bir başarı yakaladı. 730 milyon avro bütçesi olan ICT PSP 2009 yılında ilk defa katılımın sağlandığı programda bu yıl Türkiye yatırdığı paranın 1,6 katını geri aldı.
Kalkınma Bakanlığı Bilgi Toplumu Dairesi tarafından yürütülen ICT PSP ile ilgili güncel bilgilerinin paylaşıldığı ve ICT PSP’de başarılı olan projelerin ödüllendirildiği Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da katıldı.
Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, hibe almaya hak kazanan projelerin nitelikli projeler olduğunu, parasal miktarının çok ötesinde anlam ifade ettiğini söyledi. Dünyada bilgiye en fazla hakim olanların daha kaliteli politikalar üretip, uygulama şansına sahip olduğunu belirten Yılmaz, “Havuza 100 lira koymuşuz, 160 küsur lira geri almışız. Bunun şu anlama geldiğini düşünüyorum. Türkiye, AB üyesi 27 ülke ve diğer ilave bazı ülkelerin bir kısmının parasını fiilen kullanır hale gelmiş, onların havuza koyduğu bir kısım paraları, kaynakları biz kullanır hale gelmişiz. Bu çok önemli bir başarı” diye konuştu.
Bilgi Toplumu Stratejisi yılsonuna kadar hazır
Bilgi Toplumu Stratejisinin süresinin dolduğunu anımsatan Yılmaz, “Bu yıl itibariyle bakıldığında eski stratejide yüzde 60-70’lere varan gerçekleşme söz konusu. Gerek dünyadaki değişimler gerekse ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda yeni bir strateji hazırlama noktasındayız. Burada küresel krizin de etkilerini dikkate alarak ülkemizin istihdam meselesini, daha fazla ve daha nitelikli işgücü oluşturmayı odağına almış bir strateji hedefliyoruz. Büyüme ve istihdamın odağında olduğu girişimciliği ön plana çıkaran bir strateji” dedi.
Bilgi toplumu stratejisinin sadece kamudan oluşmadığını söyleyen Yılmaz, “Kamu sadece işin bir ayağı bir taraftan da sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, özel sektör gibi birçok kesime yönelik katılımcı bir biçimde yeni stratejimizi hazırlıyoruz. Çalıştaylar başladı. Bütün tarafları sürece dahil edecek şekilde strateji üzerinde çalışıyoruz. Bu yıl sonuna kadar stratejimizi tamamlayacağız” şeklinde konuştu.
Kalkınma Bakanlığı Bilgi Toplumu Dairesi Başkanı Emin Sadık Aydın ICT PSP hakkında katılımcılara bilgi verdi. Aydın, Türkiye’nin 2009’dan bu yana programda yer aldığını ilk yıl sıfır geri dönüş sağlarken 2010 yılında yüzde 88’lik bir geri dönüş 2011 yılında ise yüzde 163’lük bir geri dönüş sağladığını ifade etti.
Aydın sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Türkiye, ICT PSP Programı 2011 Yılı Çağrısı kapsamında ulusal bütçeden 1.640.160 avro tutarında bir ödeme yaptı. Çağrı kapsamında ülkemizden 39 ortak, 26 farklı proje konsorsiyumunda yer aldı ve Avrupa Komisyonu’ndan hibe talep etti. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, 10 farklı projede yer alan 15 Türk ortak komisyon desteği almaya hak kazandı. Bu projeler sonucunda, Türk ortaklar, komisyondan toplam 2.674.000 avro tutarında hibe alacak.”
ICT PSP’de başarı kazanan projeler ve Türk ortaklar
OASIS – Doğu Marmara Kalkınma Ajansı.
PALANTE – Sağlık Bakanlığı, SRDC Ltd. Şti., Türkiye.Romatizma Araştırma ve Savaş Derneği.
STORK 2.0 – TÜBİTAK – BİLGEM, TÜRKSAT.
GEN6 – TÜBİTAK – ULAKBİM, TÜRKSAT.
European Newspapers – Milli Kütüphane Başkanlığı.
eEnviPer – Niğde Belediyesi, SAMPAŞ.
Open-DAI – Ordu Belediyesi, SAMPAŞ.
CitySDK – İstanbul Büyükşehir Belediyesi Teknoloji Araştırma Geliştirme Endüstriyel Ürünler Bilişim Teknolojileri San. Tic. A.Ş.
SMARTSPACES – İstanbul SPOR A.Ş.