Türkiye pazarına küresel CDN hizmeti
Dora Telekom, bu yıl küresel CDN hizmetlerini sunacak. _x000D_
İstanbul’da kendi binasını sıfırdan veri merkezi hizmetleri altyapısına uygun olarak inşa ettiren Dora Telekom, klasik sunucu barındırma, sunucu kiralama, sanallaştırma gibi hizmetlerine CDN (Content Delivery Network / İçerik Dağıtım Ağı) hizmetlerini ekledi. 2010 yılı başında bu alanda dünyanın bilinen oyuncularından CDNetworks şirketi ile anlaşma yapan şirket, 50 ülkede 110 pop noktası olan CDNetworks’ün yaygın ağına İstanbul POP noktası olarak katıldı.
Bu yıl, İstanbul’dan sundukları küresel CDN hizmetlerini öne çıkaracaklarını belirten Dora Telekom Genel Müdürü Timuçin Öğün, gerek hızı, gerek teknolojisi ve gerek raporlaması ile CDN hizmetinin herkesin hem teknoloji hem de pazarlama tarafında fark yaratmak için ihtiyaç duyacağı bir teknoloji olduğuna dikkat çekiyor. Öğün, bu konudaki bilincin henüz oluşmadığı ve kendilerinin bu bilincin yaygınlaşması konusunda da çalıştığını kaydetti.
CDN, düşük yatırım ve işletme maliyetini adresliyor
CDN hizmetlerinin kullanıcıları için çok önemli avantajları da beraberinde getirdiğini vurgulayan Öğün, en önemli avantajlar arasında güncellik, optimize edilmiş erişim noktaları ve son kullanıcı noktasına göre operasyonun yer aldığını belirterek şöyle konuştu: “POP noktalarında coğrafi ayarlamaların sürekli olarak yapıldığı, anlık trafik artışına karşı performans korumasının söz konusu olduğu teknolojide bant genişliğinde bir üst limit yok, transfer ettiğiniz veri kadar ücretlendiriliyorsunuz.”
Dolayısıyla donanım, lisans, operasyon maliyetlerinden kurtularak düşük yatırım ve işletme maliyeti ile karşılaşıldığını vurgulayan Öğün, bunun da pazara giriş süresini oldukça kısalttığına dikkat çekti.
Ölçeklenebilirlik önemli bir avantaj
CDN teknolojisi kullanımıyla elde edilebilecek kazanımların pek çok başlıkta toplanabileceğini de belirten Öğün, raporlama konusunda alınan ölçümleme hizmetinin en önemli avantajlardan biri olduğuna dikkat çekti. Öğün, diğer avantajlar konusunda da şunları kaydetti:
“Güncellik, dosya eşitleme ile en güncel içeriğin güvenli iletimi, anlık trafik artışlarına karşı performans koruması, mümkün olan en yüksek iletim hızı garantisi, süreklilik, içerik sunucusunun gizlenerek güvenliğinin artırılması olanağı, düşük yatırım ve işletme maliyeti.” Pazara hızlı giriş olanağı, son kullanıcı davranışları ve eğilimlerinin kolayca izlenebilmesi için detaylı ve eşzamanlı izleme sonuçlarını içeren gelişmiş raporlama olanaklarının da sunulduğunu kaydeden Öğün, “Ayrıca vurguladığımız ölçeklenebilirlik kapsamında kalan optimize edilmiş erişim noktaları ve küresel yük dengeleyici ve öngörülmemiş trafik artışları için de çözüm sunuluyor” dedi.
Çok farklı sektörlere hizmet sunuyoruz
CDN’in pek çok sektör açısından önemli bir hizmet olduğunu da belirten Timuçin Ögün, bu yıl belirledikleri hedef sektörler arasında da tüm bu alanların bulunduğunu dile getirdi. Öğün’e göre bu sektörler oyun, portal ve sosyal ağlar, medya ve eğlence, uzaktan eğitim, e-ticaret ve finans, sayısal ve etkileşimli ajanslar olarak sıralanıyor. Eğlence portallarında
3.5 saniyelere varan açılma sürelerinin söz konusu olduğunu belirten Ögün, sundukları CDN servisini test platformu olarak da sunduklarını belirtti. Belirli bir kota sınırlaması ve raporlama olanağı ile birlikte servisi test ortamında sunabildiklerini söyleyen Öğün, şirketlerin deneyerek servisin avantajlarını görme şansı da olduğunu sözlerine ekledi.
İnternetteki içeriğin dağıtımı için destek çözüm CDN
CDN (Content Delivery Network) olarak bilinen içerik dağıtım ağları, internetteki içeriğin dağıtımı açısından önemi giderek artan platformlar olarak değerlendiriliyor. Çünkü bu platformlar, artan çevrimiçi içerik talepleri ve internete bağlanan kullanıcı kapasiteleri karşısında kurdukları sunucular ve bant genişlikleri yetersiz kalan şirketler için alternatif çözüm sunuyor. Şirketlerin kendi altyapılarını geliştirmeleri, yeni sunucular almaları ve farklı şehirlere dağıtımını yapmalarını sağlayacak yatırımlar yapmaları yerine CDN şirketleri, dünyanın belli başlı noktalarına kurdukları kendi dağıtım ağları, sunucular ve bunları birbirleri ile konuşturan yüksek kapasiteli bağlantıları ile bu yatırımı hazır olarak sunuyor ve servis olarak hizmet veriyor. Bu yapı sayesinde de müşteriler nerede olursa olsun yayınlara kesintisiz bir şekilde ulaşabiliyor. CDN’lerin yapısı gereği ABD’de bir eyaletten bağlanan bir kullanıcı kendisine en yakın eyaletteki sunucudan yayını izlerken, Avustralya’dan bağlanan kullanıcı ise Avustralya’daki en yakın sunucudan yayını izleyebiliyor. Sunucular birbirleri ile sürekli haberleştiği için herhangi bir sistemde arıza olduğunda izleyici fark etmeden diğer sunucuya otomatik geçiş yapılıyor.