Türkiye siber suçlarda dördüncü
Kaspersky Labs CEO'su Eugene Kaspersky'ye göre siber suçlarda Türkiye sabıkalı ülkeler arasında.
Bilişim Zirvesi’10 etkinliği kapsamında Türkiye’ye gelen Kaspersky Labs CEO’su Eugene Kaspersky siber suçlarda Türkiye’nin sabıkalı ülkeler arasında yer aldığını söyledi.
Bilişim Zirvesi’10 kapsamında ülkemizi ziyaret eden Kaspersky Labs CEO’su Eugene Kaspersky, yaptığımız görüşmede Türkiye’nin siber suçlar konusunda dünyada dördüncü sırada yer aldığını açıkladı. Eugene Kaspersky, siber suçlarla ilgili şunları söyledi: “Siber suçlarda ülkeler bazında ilk sırada Çin yer alıyor. İkinci sıra ise başını Brezilya’nın çektiği Portekizce ve İspanyolca konuşan ülkelere ait. Üçüncü sırada ABD ve dördüncü sırada da Türkiye yer alıyor.”
Siber güvenlik konusunda ülkelerin hükümetler bazında önlemler almaları gerektiğini savunan Kaspersky, bu konuda şunları söyledi:
“Hükümetlerin endüstriyel BT sistemlerini regüle etmeleri ve standartlar oluşturmaları şart. Bunun dışında endüstriyel sistemlerde güvenli işletim sistemleri de
kullanmak gerekiyor. Siber suçları izlemek de çok önemli. Bunun için internetin Interpol benzeri bir oluşuma ihtiyacı var. Bunun dışında her internet kullanıcısına bir internet pasaportu verilerek çok önemli güvenlik sorunlarının önüne geçilebilir.”
“Siber kurban olmayın”
Siber suçluların normal hırsızlardan farklı olduğunu belirten Eugene Kaspersky, “Siber hırsızlar kurbanlarına dokunmazlar. Satın alabilecekleri ya da kendileri yazıp kiralayabilecekleri yazılımlarla kurbanlarını ağlarına düşürebilirler. Ülkelerin birbirine siber yollarla saldırıp internet erişimlerini birkaç günlüğüne kestiği günümüzde artık ülkeler de önlem almak zorunda. Şu anda 10 milyonun üzerinde siber suçlu olduğunu göz önüne alırsak dünyanın en büyük ordusu siber suçluların oluşturduğu ordu diyebiliriz. Bunun için devletlerin birlikte çalışması da çok önemli” şeklinde görüş belirtti.
Sayısal kirlilik nedir ve nasıl kontrol edilir?
Eugene Kaspersky, sayısal kirlilik hakkında ise şunları söyledi:
“Siber suçlular, yasadışı yöntemlerle kısa yoldan köşeyi dönüp haksız yoldan para kazanabileceği bilgi ve kaynaklara erişmeyi hedefliyor. Günümüzde gizli verilerin sayısal formatta saklanması, web tabanlı alışveriş ve bankacılık hizmetleri giderek artıyor. Bu hizmetler geliştikçe kötü niyetli saldırıların cazip hedefi haline gelip, siber tehditlerin gün geçtikçe büyümesine neden oluyor. Yukarıda belirtilenlerin tümü internette karşılaşılabilecek siber tehditlere örnek teşkil ediyor. Siber tehditler, sayısal kirlilik olarak da bilindiği gibi, bu kirlilik, sayısal ortamın her alanına girerek değer verdiğiniz tüm elektronik verileriniz tehdit edebiliyor.
Sayısal kirlilik, çok farklı şekillerde de karşımıza çıkabiliyor. Örneğin, casus yazılım gizli verilerinizi çalıyor. Çalınan veriler de çevrimiçi hesap şifrenizi kırmak, hesabınıza yasadışı yollarla ulaşmak, finansal dolandırıcılık, kimlik hırsızlığı ve şantaj amacıyla kullanılıyor.
Trojan, solucan ve virüsler gibi kötü amaçlı programlar, değerli dosyaların tümünü silip veya bozabilir. Önemli bilgileri gasp yoluyla ele geçirmek için etkilenmiş bilgisayara diğer kötü amaçlı programlar yüklenebiliyor.”