Türkiye Ulusal Siber Gösterim Merkezi (TUSGM) projesi hayata geçiriliyor
Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi, Kamu-Firma Görüşmeleri (B2G) etkinliğinde üye firmalarıyla kamu kurum ve kuruluşlarını, 20 Haziran tarihinde buluşturdu. Kamu temsilcilerine; etkinlikte dinledikleri üye firmaları kurumlarına davet ederek daha fazla fırsat tanımaları çağrısında bulunuldu. Diğer yandan uzun vadeli bir stratejik ortaklık kurulmasının beklenildiği, hedeflerin küresel ve milli olduğu vurgulandı.
Siber Küme, SSB Nuri Demirağ Salonunda düzenlediği etkinlikte; kamuda yerli ve milli ürünlerin yaygınlaştırılması amacıyla üye firmalarıyla kamu kurumlarını bir araya getirdi. Etkinlik; Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkan Yardımcısı Yavuz Emir Beyribey’in açılış konuşmalarıyla başladı. Şeker, ülkemiz yerli siber güvenlik ekosisteminde yer alan ürünlerin yabancı muadilleriyle yarışabilir olgunluk seviyelerine eriştiğini, yurt dışı pazarlarda satış başarıları yakalayabileceğini gözlemlediklerini paylaştı ve ürün olgunluklarının daha da iyileştirilmesi için, teknolojik yetkinliklerin ve güvenlik kapasitemizin artırılması için yapılan çalışmalardan söz etti. Yerli siber güvenlik ürünlerine olan güveni artırmak için TR-TEST A.Ş. ile birlikte yapılan test ve sertifikasyon projesini anlatan Şeker, toplam 11 ürün grubunda 19 adet sertifika verildiğini kaydetti. Bu sayede firmalar tarafından üretilen ürünlerin, test ve sertifikasyon süreçlerinden geçerek hem rüştünü ispatlamış olduğunu hem de hangi alanda ne gibi iyileştirmeler yapılması gerektiğine ilişkin çıkarımlarda bulunabilindiğini aktardı ve “Bununla ürünlerimizin kamuda ve özel sektörde kullanımını artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca bu projeyle yerli ürünlerin de başarılı olabildikleri ve yabancı muadillerle rekabet edebildikleri kanıtlanabilir hale geliyor” ifadesini kullandı.
“SSB olarak alım tarafında olduğu gibi ürünlerin gelişimi için gerekli adımları atıyoruz”
Şeker, Küme ofisinin içerisinde yer alacak Türkiye Ulusal Siber Gösterim Merkezi (TUSGM) projesini hayata geçireceklerini vurgulayarak bu projeyle örnek senaryolar üzerinden uçtan uca yerli ve milli ürünler için PoC ortamı oluşturacaklarının, ürünlerin nasıl çalıştığını görmek isteyen kamu kurumlarının canlı bir şekilde gözlem yapabiliyor olacaklarının altını çizdi ve bu sayede PoC gösterimlerinin bu merkezde yapılmasıyla satın alma süreçlerini de hızlandırmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi. Şeker konuşmasında şunları kaydetti: “Yerli siber güvenlik ürünlerimizin kullanım oranlarında eskiye nazaran bir artış gözlemliyor olsak da bu artıştan daha fazlasını yapabileceğimize inanıyoruz. Bu aşamada, Savunma Sanayi Başkanlığı olarak bizler de alım tarafında olduğu gibi diğer yandan da ürünlerin teknik anlamda gelişimi/olgunlaşması için gerekli adımları atıyoruz. Projelerimizle, çalışmalarımızla savunma sanayi tarafında yakaladığımız başarının bir benzerini, birlikte hareket ederek siber güvenlik alanında da yakalayabiliriz. İşte bu aşamada, kamu kurumları olarak sizlere ve bizlere bu alandaki firmalara destek olma noktasında kritik sorumluluklar düşmekte.” Şeker, tüm kamu temsilcilerine, bu etkinlikte dinledikleri üye firmaları kurumlarına davet ederek daha fazla fırsat tanımaları çağrısında bulundu.
Uluslararası arenada siber güç nasıl olunur?
Yavuz Emir Beyribey, ‘Dijital Türkiye’ hedefi doğrultusunda dijital dönüşümün ayrılmaz bir parçası olan siber güvenlik alanında ekosistemin geliştirilmesinin ve iyileştirilmesinin Dijital Dönüşüm Ofisinin en önemli görevlerinden biri olduğunu ifade ederek siber güvenlik kapasitesinin inşa edilmesi hususunda gerekli koordinasyon çalışmalarında bulunduklarını vurguladı. Beyribey, “Biz siber tehditlerle nasıl mücadele edilir diye sormuyoruz artık. Buraları çoktan çözümledik. Biz uluslararası arenada siber güç nasıl olunur, nasıl daha caydırıcı oluruz gibi soruların peşindeyiz” şeklinde konuştu. Beyribey, kamu kurumu temsilcilerine seslenerek bu etkinlikte uzun vadeli bir stratejik ortaklık kurulmasını beklediklerini kaydederek hedeflerinin küresel ve milli olduğunu vurguladı.
DEİK altında Dijital Teknolojiler İş Konseyi kuruldu
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) altında Dijital Teknolojiler İş Konseyi kurduklarını ve bu sayede firmaların küresel pazarda daha etkin olacaklarını dile getiren Beyribey firmalara şöyle seslendi: “Artık birbirinizle değil, yabancılarla yarışmanızı istiyoruz. İç pazarda sıkışmak istemiyoruz. 2025 yılı ihracat hedefimiz 221 milyar dolar. Sektörün dış pazara açılması, teşvik yöntemleri, yurt dışı satışlar, yatırımcılarla üye firmaların bir araya gelebilmesi ve kredi ihtiyaçları için mesai harcamaktayız. Birçok ülke ile iş forumu düzenlenmesi hususunda temaslarda bulunuyoruz.” 12 kamu kurumuyla beraber kamuda yerli siber güvenlik ürünlerinin yaygınlaştırılması amacıyla başlattıkları çalışmalara da değinen Yavuz Emir Beyribey, hedeflerini küresel olarak güncellediklerinin ve aynı kararlılıkla çalışmalarına devam ettiklerinin altını çizdi.
DDO siber güvenlik yönetişim çerçevesini oluşturacak
Yapılacak bütçe düzenlemeleriyle, kamuda, yerli ürün tercih edenlerin daha yüksek, yabancı tercih edenlerin ise daha düşük bütçe alabileceği bir yapı oluşturacaklarına dikkat çeken Beyribey, Dijital Dönüşüm Ofisi olarak yakın zamanda ulusal seviyede siber güvenlik yönetişim çerçevesini oluşturmak maksadıyla bir çalıştay düzenleyeceklerinin haberini paylaştı. Beyribey, oyunun izleyicisi değil; oyunun kurucusu olunması gerektiğinin altını çizerek “Gelin, oyunu hep birlikte kuralım” ifadesini kullandı ve yakın zamanda daha çok Türk unicorn şirketlerinin çıkacağına inancının tam olduğunu dile getirdi. Konuşmaların ardından davet edilen 29 kamu kurumu ile 49 üye firma bir araya geldi ve toplamda 500’ü aşkın görüşme gerçekleştirildi. Firmalar, 15’er dakikalık görüşmelerinde, bir araya geldikleri kamu kurum ve kuruluşlarıyla detaylı bilgi paylaşımında bulundular.