Türkiye, ‘Yapay Zekâ Küresel Ortaklığı’nın üyesi oldu
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 24 Kasım tarihinde, Türkiye’nin Yapay Zekâ Küresel Ortaklığı’na (Global Partnership on AI – GPAI) üye olduğunu açıkladı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının bütçesi üzerinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Varank, “Bugün itibarıyla yapay zekâ çalışmalarında önemli bir referans noktası olan Yapay Zekâ Küresel Ortaklığı’nın üyesi olduk” dedi. Türkiye’nin GPAI’ya üyelik başvurusu, 22 Kasım 2022’de Tokyo’da düzenlenen GPAI Bakanlar Konseyi Toplantısı’nda görüşülerek onaylandı. GPAI, yapay zekâyla ilgili öncelikli araştırmaları ve uygulamalı faaliyetleri destekleyerek yapay zekâ çalışmalarında teori ve uygulama arasındaki boşluğu kapatmayı hedefliyor. Sekretaryasını; Türkiye’nin kurucu üyesi olduğu OECD’nin yaptığı GPAI, kamu, özel sektör, akademi ve sivil toplum temsilcilerini bir araya getiriyor. Çok disiplinli araştırmaların geliştirilmesinde ve yapay zekâ uygulamalarındaki odak noktalarının belirlenmesinde yönlendirici bir mekanizma olan GPAI’da Türkiye ile birlikte 29 ülke üye olarak yer alıyor.
Türkiye, güvenilir yapay zekâ çalışmalarının paydaşı olacak
Anlaşmasına taraf olunması ve yeşil kalkınma devrimi olarak tanımlanan net sıfır emisyon hedefinin açıklanmasıyla Türkiye, GPAI üyeliği ile yapay zekânın sorumlu bir şekilde geliştirilmesi ve kullanılmasına yönelik sürdürülen uluslararası iş birliğine katma değer sağlayacak. Güvenilir yapay zekâ, veri yönetimi, mesleklerin geleceği, yenilik ve ticarileştirme alanlarında gerçekleştirilen çalışmaların bir paydaşı olarak yer alacak.