Türkiye’de Türkiye için: Sürdürülebilir bir dijital ekosistem için birlikte çalışıyoruz
Huawei Türkiye Genel Müdürü Lijing.
Huawei bu yıl, Türkiye’deki 20. yılını kutluyor. Bu 20 yıllık süreç sonunda, sizlere ulaşma fırsatı bulduğum bu özel anı, Türkiye’deki kamu kurumlarının, müşterilerimizin, iş ortaklarımızın ve Türk toplumunun hissettirdiği güven ve desteğe dair minnettarlığımızı paylaşmak için bir fırsat olarak görüyorum.
Gelişen teknolojiyle birlikte, dünya genelinde birçok köklü değişime tanıklık ediyoruz. Bilişim teknolojilerine yönelik talep hızla artarken, dijital dönüşüm kavramı tüm ülkeler için daha önce hiç olmadığı kadar önem kazanıyor.
Geçtiğimiz 20 yıl boyunca, Türkiye’nin bilişim ekosisteminin gelişimine katkıda bulunmak üzere, yerel müşterilerimiz ve iş ortaklarımızla birlikte çalışma şansı bulduğumuz için gurur duyuyoruz. Yerel işletmelerin daha başarılı ve sürdürülebilir bir dijital dönüşüm süreci geçirmesi için daha fazla ne yapabiliriz? Küresel uzmanlığımızı paylaşarak Türkiye’de yerli teknolojinin gelişimini nasıl daha çok destekleyebiliriz? Daha nitelikli yerel bilişim uzmanları yetiştirmek için uzun vadede neler yapabiliriz? Bu soruları sürekli olarak kendimize sormaya ve bu alanlarda özverili bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz.
Dijital dönüşümü hızlandırmalıyız
Türkiye, dijital dönüşüm çalışmaları kapsamında; kamu hizmetleri, ulaşım, eğitim, bankacılık gibi birçok alanda zaten önemli mesafeler kat etti. Huawei Türkiye olarak, dijitalleşmenin dinamik itici gücü olmaya, Türkiye’nin güçlü ve verimli bir ekonomi inşa etmesini desteklemeye kararlıyız. Türkiye’nin dijital dönüşümünün temelini oluşturan ve dünya standartlarında telekom altyapısına sahip yerel mobil operatörleri destekleyen en önemli iş ortaklarından biri olmaktan gurur duyuyoruz. Bunun yanı sıra, yerel işletmelerin dijitalleşmesini desteklemek için istikrarlı, güvenilir ve sürdürülebilir bulut bilişim hizmetleri de sunuyoruz.
Bugünün dijital dünyasında kimsenin geride bırakılmaması gerektiğine inanıyoruz. Bu amaçla, sınırlı ağ erişimi olan kırsal bölgelere bağlantı desteği sağlamak üzere, 2013’ten bu yana ‘Evrensel Projesi’ (Universal Project) çalışmalarına aktif olarak katkıda bulunuyoruz. Bugüne kadar proje kapsamında, 2.738 köyde yaşayan yarım milyondan fazla kişiye ağ erişimi sağlanmış bulunuyoruz. Her yeni ağ bağlantısı tamamlandığında, o bölgede yaşayanlar sevdiklerini aramaya başladığında ve oradaki çocuklar internet üzerinden bilgiye eriştiğinde, bunun sadece bir proje olmadığını, aslında sosyal bir sorumluluk olduğunu derinden hissedebiliyoruz.
İlham verici bir dönüşüm: Yeşil Enerji
Huawei, küresel iklim değişikliği sorunuyla mücadele etmek, Türkiye’nin enerji bağımsızlığı sürecine katkı sağlamak ve 2053 vizyonunun bir parçası olan ‘sıfır karbon’ hedeflerine destek olmak için, önemli adımlar atıyor. Dijital teknolojilerden ve güç elektroniği teknolojilerinden yararlanan Huawei, Türkiye’nin güneş enerjisinden daha fazla faydalanması ve yenilenebilir enerjiye geçiş sürecinin hızlanması için kararlı bir şekilde çalışmaya devam ediyor.
Güneş enerjisi alanında, dünyanın en iyi inverter sağlayıcı şirketlerinden biri olarak; Osmaniye’de Avrupa’nın en büyük çatı güneş enerjisi santralini ve Antalya’daki yerel iş ortaklarımızla birlikte, yapay zeka tabanlı uçtan uca yeşil baz istasyonu projesini hayata geçirdik. Bu projelerin, dünya çapında seçkin örnekler arasında gösterilmesinden büyük bir mutluluk ve gurur duyuyoruz.
Elektrikli araçlar da düşük karbon emisyonunun sağlanması için, otomobil endüstrisinin en önemli trendlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Ülke genelinde şarj istasyonlarının yaygınlaştırılması ve verimliliği, Türkiye’de hızla gelişen elektrikli araç sektörü için kritik öneme sahip. Bu istasyonların geliştirilmesi sürecinde yerel iş ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz. Kamu kurumlarının ve sektördeki diğer paydaşlarımızın desteğiyle, Türkiye’de elektrikli araç sektörünün gelişimine önemli ölçüde katkı sağlayacağımıza inanıyoruz.
Daha güçlü bir yerel teknoloji ekosistemi
Günümüzde yerel teknolojinin gelişimi, ülkelerin genel gelişim süreçlerinin ve küresel rekabete dahil olmalarının anahtar unsurlarından biridir. Huawei, yerel teknolojilerin geliştirilmesi konusundaki kararlı tavrıyla, Türkiye’nin küresel bilişim ekosisteminde öncü ülkelerden biri olarak konumlanmasını desteklemektedir.
Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi, 2010 yılındaki kuruluşundan itibaren, bu alandaki taahhüdümüzün son derece önemli örneklerinden biridir. Ar-Ge merkezimiz, son 12 yılda binlerce mühendis ve araştırmacının gelişimine katkıda bulunarak, yerel teknoloji üretiminin desteklenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Birçok genç mühendis, mezuniyetleri sonrasında Ar-Ge ekibimize katılarak kendilerini geliştirmekte ve Türkiye’nin yerel teknoloji geliştiricileri haline gelmektedir. Bugün Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi’nde çalışan 1.000’den fazla yerel profesyonel; telekomünikasyon, Huawei Mobil Servisleri, yapay zeka ve bulut bilişim gibi alanlarda yeni teknolojiler geliştiriyor. Son 12 yılda Türkiye Ar-Ge Merkezi’ne 214 milyon doların üzerinde yatırım yaptık ve 30 ülkede 40 mobil operatör için üretilen yazılım çözümleriyle, yerel ekonomiye 319 milyon dolarlık ihracat katkısı sağladık.
Hiçbir başarı bir günde kazanılmıyor. Bir ülkenin dijital ekonomisinin büyüklüğüne katkıda bulunacak güçlü bir dijital ekosistemin varlığı, ancak kamu kurumları ve özel sektörün işbirliği ile mümkün olacaktır.
Huawei Türkiye, 1.500’den fazla yerel iş ortağıyla birlikte çalışıyor ve iş ortaklarının dijital yeteneklerini geliştirmeleri için onlara destek veriyor. İş ortaklarımız için açık kaynak ve test platformları sağlarken, yeni bilişim teknolojilerinin önünü açmak ve endüstrideki yenilikçi uygulamaları hayata geçirmek için birlikte çalışıyoruz.
Yerel yeteneklerin gelişimini destekliyoruz
Bahsi geçen dijital dönüşüm ve enerji verimliliği projelerini gerçekleştirmenin temel dayanağı, nitelikli ve profesyonel bir insan gücüdür. Huawei Türkiye olarak, teknoloji alanında genç yeteneklerin yetiştirilmesi için; ‘Bilişim Akademisi’, ‘Gelecek İçin Tohumlar’ ve ‘Kodlama Maratonu’ gibi farklı programları hayata geçiriyoruz.
Bilişim Akademisi programı kapsamında, Türkiye genelinde 27 üniversite ile işbirliği gerçekleştirdik. Bugüne kadar 3.200’den fazla öğrenci, en son teknolojileri kapsayan eğitimleri, bu program çerçevesinde çevrimiçi olarak almış bulunuyor. Bilişim alanında yeni yeteneklerin gelişimi için, 2015 yılında sosyal sorumluluk alanındaki küresel amiral gemisi projelerimizden ‘Gelecek İçin Tohumlar’ programını başlattık. O zamandan bu yana 200 başarılı üniversite öğrencisi, bu programa katılma şansı buldu. Üniversitelerle işbirliği yaparken, genç yetenekleri de kendilerini kanıtlayabilecekleri zorlu yarışmalara katılmaya teşvik ediyoruz. Son iki yılda BTK ile birlikte hayata geçirilen Huawei Türkiye Ar-Ge Kodlama Maratonu da genç yeteneklerin kendilerini geliştirmeleri için fırsat yaratan önemli organizasyonlardan biridir.
Son 20 yılda Türkiye’ye sağlayabildiğimiz her katkıdan büyük gurur duyuyoruz. Tüm paydaşlarımıza; kamu kurumları, müşterilerimiz ve iş ortaklarımız ve toplumun tüm kesimlerine güven ve destekleri için teşekkür ediyoruz. Bu güven ve destek olmadan, Türkiye’nin teknolojik gelişimine katkıda bulunma ve birlikte büyüme imkanı olmadığının farkındayız.
Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan, doğu ve batı arasında önemli bir köprü konumunda olan Türkiye, dijital dünyada kesinlikle öncü bir rol oynayacaktır. Huawei olarak, Türkiye’deki 20. yılımızda, Türkiye’nin dijital olarak daha kapsayıcı ve bağlantılı bir konuma gelmesi için, yerel ekosistemde müşterilerimiz ve iş ortaklarımızla daha güçlü işbirlikleri yapacağımız, yeni bir sayfa açıyoruz.
“Türkiye’de Türkiye için!”