Türkiye’deki herkese dokunabilen bir kanal yapımız var
Zyxel Networks Ülke Müdürü Tuğba Şişik, kurumların 5G’nin avantajlarından tam olarak faydalanabilmesi için altyapılarını düzenlemeleri gerektiğini vurgulayıp güvenli internetin önemine vurgu yaptı.
BThaber’in ‘3 Gazeteci 1 Konuk-3G1K’ başlıklı dijital etkinliğinin konuğu olan Zyxel Networks Ülke Müdürü Tuğba Şişik, koronavirüs sürecinde yaptıkları işin ne kadar değerli olduğunu anladıklarının altını çizerek “Ürünlerimiz internet bağlantısı potansiyelinin en yüksek şekilde size faydasını sağlıyor” dedi. Şişik, BThaber Yayın Koordinatörü Ayhan Sevgi, BThaber Ankara Temsilcisi Sedef Özkan ve BThaber Editörü Handan Aybars’ın sorularını yanıtladı:
Pandemi dönemi bireysel ve kurumsal bağlantı ihtiyaçlarını nasıl değiştirdi, geliştirdi? Evden çalışmanın artışı ışığında bağlantı için neleri istiyor bireyler?
Pandemi, evden çalışma uygulamasına geçişi sağladı. Bu dönemde teknoloji hem kurumsal hem de bireysel anlamda imdadımıza yetişti. Teknoloji kullanım süremiz arttı, teknolojiden faydalanma biçimlerimiz değişti. Fiziksel olarak gerçekleştirdiğimiz birçok aktivitenin yerine teknolojik muadilleri yer aldı. Sosyalleşme yerini görüntülü görüşmelere, çevrimiçi oyunlara bıraktı. Evden çalışmayı da bunun yanına koyduğumuz zaman tüm bunları gerçekleştirebilmek için güvenli ve hızlı bir internet bağlantısına sahip olmak gerekiyor. Artık internet kesintisi her şeyden önemli bir hale geldi; herkes bu durumda büyük bir panik yaşıyor. Bağlantının kesilmesi durumunda yedekli bağlantı özelliği sunan modemler kullanmak, ‘Wifi Mesh’gibi teknolojilerle evin her yerine yüksek hızda interneti sağlamak bir gereksinim haline geldi. Her ev bir uzay üssü gibi oldu!
Zyxel bu gelişimde nasıl konumlanıyor? Uzaktan çalışma ve bağlantı gücü, güvenlik gibi konularda Zyxel nasıl bir strateji izliyor?
Ağ ürünleri ve teknolojileri, bizim Zyxel olarak uzmanlığımız. Bireylerin ve kurumların her zaman olduğu gibi bu süreçte de yanındayız. Koronavirüs sürecinde yaptığımız işin ne kadar değerli olduğunu da hissettik, bize ihtiyaç her zamankinden çok daha fazla oldu. Ürünlerimiz internet bağlantısı potansiyelinin en yüksek şekilde size faydasını sağlıyor. Güvenlik ve gizlilik konusunda da var olan yüksek standartlar sunuyoruz. VPN serisi ürünlerimizle, kurumsal ağa güvenli olduğu kadar kolay bir şekilde bağlanıyorsunuz, işlerinizi kesintisiz sürdürebiliyorsunuz. Ayrıca bağlantı güvenliği serimizle; işletmeleriniz küçük veya orta büyüklükte olup olmamasından bağımsız evden ve ofisten çalışmaya bakmaksızın, güvenlik duvarı ve UTM performansını artıran çözümler sunuyoruz. Koronavirüsün şekli ve sıklığı, değişen siber saldırılardan da korunmak için akıllı bulut zekâsı kullanıyoruz. Biz Zyxel olarak ve ağ şirketleri zaten çok önemli bir yerdeydik ama Zyxel teknolojide önder, öncü bir firma. Bu dönemde de önemi bir kat daha arttı. Aranılan teknoloji şirketleri grubundayız. Evin her alanında aynı kalitede ve aynı hızda ve işlevsellikte kullanabiliyorsunuz; ‘multi’ ürünlerimiz de bu işe yarıyor. Pandemi sürecinde ürün tedarik etme konusunda da hiç sıkıntı yaşamadık.
Bu süreçte ağ teknolojileri nasıl bir gelişim sergiliyor? 5G, IoT gibi başlıklarda ne gibi yenilikleri gerekli kılıyor? ‘Edge’, geleneksel ağ mimarisini nasıl yenileyecek? Zyxel bu yapıda nasıl konumlanıyor?
‘IoT’nin önemi eskisine göre daha fazla. Birçok sektör için saha çalışmalarını kolaylaştıran, kurumlar için kıymetli olabilecek verileri toplayan bir yapı sunuyor. Bireysel alanda da daha kullanılabilecek bir durumda. 5G dünyada kullanıma girdi; yakında bizler de deneyimleyebileceğiz diye düşünüyorum. 5G için gerekli altyapının sağlanması için ve ‘IoT’de de daha çok sensör karşımıza çıkacak. Bu anlamda biz hazırız. Kurumların donanım altyapısının yatırımlarını yapay zekâlı analitik yazılım tabanlı entegre etmesi ve yatırım yapması gerekiyor. Ayrıca 5G’nin avantajlarından tam olarak faydalanabilmesi için de kurumların altyapılarını düzenlemeleri gerekecek. VPN lisanslaması dünyada da arttı. İnternete bağlanmak; aynı zamanda ‘güvenli’ internete bağlanmak çok önemli. En önemli kaynağınız şirketinizin kurumsal hafızasıdır. Bunu başkasıyla paylaşmak son derece riskli bir durum. ‘Sınır Bilişim’ olarak da bilinen ‘Edge Computing’; geleneksel ağ mimarisindeki yükü merkez dışındaki noktalara dağıtıyor. Kurumlara çeviklik kazandıran ve aslında bilgi işlem yeteneklerini geliştiren bir gelişme olarak görüyorum. ‘Sınır Bilişim’ uygulamaları yapan şirketler aslında geleceğe dönük yatırım yapıyorlar. Zyxel Networks olarak da ağ yönetimi açısından bu noktada iddialı çözümler sunuyoruz. Ağ ile ilgili işlerinizle uğraşmak zorunda kalmıyorsunuz. Tamamen işinize odaklanıyorsunuz.
Zyxel merkez, Türkiye’yi nasıl konumlandırıyor? Nasıl bir potansiyelimiz olduğunu düşünüyorlar? Kanal yapınız nasıl? Kimlerden daha çok ilgi görüyorsunuz?
Zyxel Networks ve Zyxel İletişim olmak üzere 2 ayrı firmayız. Biz Zyxel Networks kısmındayız; şirketimiz bir yıl önce böyle bir ayrıma girdi. Zyxel, Türkiye’yi çok büyük potansiyeli olan bir ülke olarak görüyor. 10-11 yıl önce Türkiye’de yatırım yapmış, Türkiye’de iş ortakları edinmiş, bir bayi altyapısı oluşturmuş, ürünün bilinirliği ve raflarda yer almasıyla ilgili yatırımlarını yapmış bir firma. Dolayısıyla Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında bakıldığında biz Avrupa’ya bağlı olarak çalışıyoruz. Bu ülkeler arasında satış potansiyeli yüksek bir ülkeyiz. Satış sonrası hizmetler için bir çağrı merkezimiz var. Firmalarla ciddi bir çalışma içerisindeyiz. Burası ümit vaat eden, gelişmekte olan ve Türkiye yatırım yapılacak bir ülke olarak görünüyor. Penta bizim tek distribütörümüz. Müşteriyle bağlantımızı sağlayan kanal; bu yüzden yatırım yapılması gerekiyor. Kanal yapınız ne kadar güçlüyse ne kadar iyiyseniz Türkiye’de varlığınız da o derece yüksek ve iyidir. Bizim çok güzel bir kanal yapımız var. Çok uzun yıllardır sadık bir kanalla çalışıyoruz. Türkiye’deki herkese dokunabilen bir kanal yapımız var. Ve devamlı iyileştirilmesiyle, geliştirebilmesiyle ilgili çalışmalar içindeyiz. KOBİ’lere daha yoğunluklu gidiyoruz. Her kanal geliştirilmeye çok müsait. Hiçbir zaman mevcudunuz yeterli değildir, hep daha iyisini hedeflersiniz çünkü gidilmedik, dokunulmadık mutlaka yerler vardır. Hem küresel hem yerel tarafta birçok bayi teşvik programlarımız, eğitimlerimiz mevcut. İş ortağının doğru yönlendirme yapması, ne tür problemlerinin olduğunu anlaması gerek. Zyxel Akademi diye bir akademi kurduk.
Kamunun önceliği güvenli altyapı oluşturmak
- Kamu ile nasıl bağlarınız var? Dijital dönüşümde kamu ile nasıl bağlarınız var ve bunu nasıl geliştirmeyi planlıyorsunuz?
Kamu ile ilişkilerimiz hep çok iyi oldu. Ankara’da çok kuvvetli, ürünlerimizi çok iyi temsil eden iş ortaklarımız var. Mevcutta 2020’nin sonuna kadar kamuda tamamlamamız gereken projelerimiz bulunuyor. 2021’de de yol haritamızı şimdiden belirledik. Kamunun da önceliği güvenli altyapı oluşturmak. Kamunun da evden çalışma opsiyonu var ve dolayısıyla altyapıyı iyileştirmek şart. Altyapı açısından kamu daha da önem arz ediyor. Kamuyla projelerimizi önümüzdeki yıl da birer birer hayata geçireceğiz diye düşünüyoruz.
Türkiye’de üretim hattı düşünülüyor mu?
Zyxel Networks olarak bu hep gündemde. Pandemi programları biraz geciktirdi. Bu şirketin yöneticisi olarak her fırsatta verilerle, üretim yatırımının şirkete büyük fayda sağlayacağını hep belirtiyorum. Türkiye’de üretim birçok Avrupa ülkesine göre çok daha avantajlı ve çok daha hızlı olacaktır. Netleşmiş bir şey olmasa da bu hep konuşuluyor. Bu arada 2021 yılı dünyada ve Türkiye’de teknoloji şirketleri için birinci sırada büyüme olacağını öngörüyor. Biz 2020’yi de iyi kapatacağız.
Bu sektörde 25 yılı aşkın görev yapmak, kadın yönetici olmak ne demek? Artılar ve eksiler neler, paylaşır mısınız? Türkiye bir yana, küresel bazda bilişim sektöründe kadın yönetici olmanın zorlukları neler?
Erkek egemen bir sektörde çalışıyoruz. 2019 verilerine göre Türkiye’de bilişim sektöründe çalışan kadın sayısı 24 bin 300 kişi. Teknolojide kadınların sayısının geride kalması sadece Türkiye’deki sorun değil. Küreselde ben kendi pozisyonumdaki toplantılarda tek Türk kadınım. Hele ‘network’ sektörü daha da erkek egemen. Kız çocuklarına karşı kadın erkek meslekleri diye ayrımcılığa giderek daha baştan böyle başlıyoruz. Şirkette bu nedenle pozitif ayrımcılık yapıyorum! Kadınların çok önemli bir özelliği var; aynı anda birçok işe kanalize olabiliyor. Kadınların hakları ve refahı için harcanacak her bir dolar, ekonomiye 20 yılda 30 dolar olarak geri dönüyormuş. Bir kadın olarak bir kişinin hayatını değiştirebilirsek topluma yapabileceğimizin gücünü hiç küçümsemeyelim. Bir ülkenin ekonomisinin, refahının artmasının gerekli tek şartı; eğitim. Kadın erkek bağımsız herkesin ülke ekonomisine destek sağlayabilecek eğitimi alabilmesi şart. İyilikler ve kötülükler paylaşıldıkça artar. Birçok okulda seminerlere gidiyorum. İnsanlar rol modele çok ihtiyaç duyuyor. Kız öğrencilere; bilişim sektöründe ağ mühendisliği konusuna eğilmelerini, geleceğin mesleklerine bakmalarını öneriyorum. Nice yetenekli çocuk imkânsızlıktan heba oluyor. Ulaşabildiğimiz kadar çocuğun hayatına dokunabilmeliyiz.