Türkiye’nin çip fabrikası olmalı
Türkiye’nin çip tasarım evi olma hedefiyle yola çıkan ve Teknopark İstanbul’daki Ar-Ge ofisinde çip tasarımları üzerine çalışmalarını sürdüren Yongatek, küresel çip krizini değerlendirdi. Yongatek Genel Müdürü Ali Baran, “Özellikle çip yazılımlarının geliştirilmesi noktasında akademik çalışmalar bu alanda uzun vadede ülke olarak önemli ilerlemeler kaydetmemizi sağlayacak. Sonrasında da yerli tasarlanan çiplerin kullanılması desteklenerek kısmi de olsa ithalatın önüne geçilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Orta ve uzun vadede mutlaka ülkemizde çip üretim fabrikalarının kurulmasını hedeflemeliyiz” dedi. Birçok ülkenin ve sektörün etkilendiği çip krizini aşmak için birçok ülkede farklı uygulamalar hayata geçiriliyor. ABD’nin TSMC’ye fabrikaları Amerika sınırları içinde kurma şartı getirmesi, Avrupa’nın alternatif çip fabrikaları kurmak için çalışmaları hızlandırması bu önlemlerden bazıları. Ancak bu gibi kararların pek hızlı uygulanamayacağı da aşikar. Zira çip üretim süreçleri incelendiğinde, bir çip üretiminin binlerce adımı ve tedarik zinciri noktasında geçmesi gereken onlarca sınır kapısı var. “Ülkelerin çip sektörüne yönelik yatırımlarını yoğunlaştırması gerek” vurgusunu yapan Ali Baran, Yongatek’in Teknopark İstanbul’daki Ar-Ge ofisinde çalışmaları ile çip tasarımının ilk aşaması olan kendi IP’lerini (Intellectual property) oluşturarak, ikinci aşama olan SoC (System on Chip) veya ASIC (Application Specific Integrated Circuit) oluşturma aşamasına geldiklerini belirtti. Ali Baran’a göre çip fabrikası kurmak ciddi maliyetler, ortalama 5-6 milyar dolarlık bir bütçe gerektiriyor. Yongatek olarak tasarım evi kurmaya odaklandıklarını ifade eden Baran, Türkiye’de çip fabrikası kurulması kararı alınırsa her türlü desteği vermeye hazır olduklarının altını çizdi. Halihazırda tasarladığı çipleri Malezya ve Tayvan’da ürettiren şirket Türkiye’de bir fabrika kurulması halinde bu üretimleri Türkiye’ye kaydırabilecek.
“Önümüzdeki süreçte bu çipleri kendi üretme ihtimali olmayan ülkelerin teknolojik bağımsızlık hedeflerine ulaşması oldukça zorlaşacak” tespitini yapan Baran, şöyle devam etti:
“Bu yeteneğin ulusal güvenlik açısından bir ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Bu altyapının olması uzun vadede ülkemize tedarik güvenliği sağlayacaktır. Gelişmiş ülkelerin hepsinde bu altyapı var. Biz de bu altyapıları oluşturmadan sürdürülebilir bir kalkınma modeli oluşturamayacağımızın farkına varmalıyız. Görüntü işleme ve haberleşme alanında kendi IP ve çiplerimizi tasarlıyoruz. Bu kapsamda çalışmalarımızla önümüzdeki günlerde ilk görüntü işleme amaçlı SoC’mizi (KIRMIK) üretime gönderiyoruz. 2022 içerisinde de ilk 5G haberleşmesi çipini üretmeyi planlıyoruz. İlk üretilen çipler test çipleri olacak. 2023 sonrasında da tam olarak ticari ürünlere ulaşmayı hedefliyoruz.”