Türkiye’nin dijital dönüşüm sürecinin hızlandırılması amaçlanıyor
BTK Sektörel Araştırma ve Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan ‘Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu 2019 – 2023 Stratejik Planı’ yayımlanarak yürürlüğe girdi.
‘BTK 2019-2023 Stratejik Planı’ ile ilgili bilgi veren BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, “Stratejik planlar günün ihtiyacını net bir şekilde ortaya koymalı, bu ihtiyacı gelecekte yaşanması muhtemel yeni gelişmelerle etkin bir şekilde harmanlayarak izlenecek yolu netleştirmeye çalışmalıdır. Bugün teknolojide yaşanan gelişmelerden biri de yakınsama olarak adlandırılan olgu. Yeni ortaya çıkan teknolojileri belli bir sektör içinde tasnif etmek artık mümkün gözükmemekte. Teknolojiler artık birbirleriyle etkileşimin kaçınılmaz olduğu bir ekosistem içinde gelişmekte ve yenilikler ancak böyle bir ekosistem içinde ortaya çıkmakta” değerlendirmesini yaptı.
Yerli ve milli 5G ve Ötesi Yeni Nesil haberleşme teknolojileri geliştiriliyor
Karagözoğlu, plan ile ilgili olarak bazı stratejik amaçları ve öncelikleri şöyle sıraladı: Fiber altyapının ve genişbant internet erişiminin daha fazla yaygınlaştırılarak Türkiye’nin dijital dönüşüm sürecinin hızlandırılması ve bilgi toplumu olma hedefine yaklaştırılması. Mobil cihazların hızlı bir şekilde yayılması mobiliteyi iletişimin en önemli unsurlarından biri haline getirdiği için yerli ve milli 5G ve Ötesi Yeni Nesil haberleşme teknolojilerinin geliştirilerek ülkemizde kullanımına başlanması ve bu alanda Ar-Ge, Ür-Ge faaliyetlerinin ve yerli-milli üretim ile kullanımının geliştirilmesini teşvik edecek düzenleyici çerçevenin ve mekanizmaların oluşturulması. Dünyanın elektronik şebekeler ile birbirine bağlanması ve kritik altyapıların gittikçe artan oranda internete bağlı hale gelmesinin doğal sonucu olarak siber güvenlikle ilgili artan endişelerin bertaraf edilmesi amacıyla elektronik haberleşme güvenliğinin sağlanması ve ulusal siber güvenliğin sağlanmasında yetkinliğin artırılması. Etkin ve sürdürülebilir rekabet için gerekli koşulların sağlanması, tüketicilerin-kullanıcıların hak ve menfaatlerinin korunması için gerekli tedbirlerin alınması, toplumun internetin risklerinden korunması, daha güvenilir, etkin ve bilinçli internet kullanımının yaygınlaştırılması. Uydu haberleşme teknolojileri ve altyapılarının gelişiminin sağlanması. Posta sektöründe rekabet karşıtı uygulamaların giderilmesine yönelik tedbirler alınması ve hizmet kalitesi seviyesinin artırılması. Sayılan bu stratejik hedefleri hayata geçirebilmek için de BTK’nın etkin düzenleme yapabilme yetkinliğinin artırılması. Ömer Abdullah Karagözoğlu, “Bu çerçevede, tüm paydaşlarımızla birlikte yeni Stratejik Planda belirlenen amaç ve hedeflere ulaşmak için ilgili plan aralığı olan 2019-2023 döneminde de çalışmalarımızı artan bir hızla sürdürmeyi amaçlamaktayız” şeklinde konuştu.
Kırsal bölgelerde alternatif teknolojik çözümler teşvik edilecek
Plandaki hedeflere göz atılırsa şu başlıklar ön plana çıkmakta: Erişim şebekesinde fibere dönüşümün ekonomik elverişlilik de gözetilerek azamileştirilmesi. Fiber erişim altyapısı kurulumunun ekonomik açıdan makul olmadığı kırsal bölgelerde alternatif teknolojik çözümlerin teşvik edilmesi. Toptan genişbant erişim pazarlarındaki düzenlemelerle rekabetin artırılması. Fiber altyapı kurulumunu ve ortak altyapı kullanımını kolaylaştıracak elektronik altyapı bilgi sistemlerinin hayata geçirilmesi. Yüksek hızlı genişbant internet hizmetlerinin kalitesinin iyileştirilmesi. Yüksek hızlı genişbant penetrasyonunun artırılması. Yeni Nesil 5G haberleşme teknolojisinin ülkemizde kullanımı için gerekli çalışmaların yapılması. Yerli üretim ve Ar-Ge faaliyetlerinin yeni nesil mobil haberleşme teknolojileri kapsamında desteklenmesi. Mobil genişbant spektrum stratejisinin belirlenmesi ve spektrumun etkin ve verimli kullanımı. M2M ve IoT uygulamalarının kullanımının yaygınlaştırılması ve sürdürülebilir bir ekosistemin geliştirilmesi. M2M ve IoT uygulamalarının güvenliği konusunda çalışmaların yürütülmesi. Tüm dikey sektörler dâhil olmak üzere M2M ve IoT ekosisteminde kullanılan donanım ve yazılım ürünlerinin yerli ve milli imkânlar ile üretilmesinin desteklenmesi.
Siber tehditlere karşı mücadele sürüyor
Hedefler şöyle devam ediyor: Ulusal siber güvenliğin sağlanmasına yönelik uzman insan kaynağının nitelik ve nicelik olarak geliştirilmesi. Siber tehditlerin en hızlı biçimde tespit edilerek alarm – uyarı üretme ve engellemeye yönelik teknolojik tedbirlerin alınması. Elektronik haberleşme altyapısı ve diğer kritik altyapıların siber tehditlere karşı korunması. Siber tehdit istihbaratı edinimi, üretimi ve paylaşımı konusunda ulusal ve uluslararası paydaşlarla koordinasyonun sağlanarak, hızlı tespit ve erken müdahale imkânlarıyla siber tehditlere karşı mücadelenin sürdürülmesi. Ulusal siber güvenliğin sağlanmasına yönelik düzenleme ve denetleme faaliyetlerinin sürdürülmesi. Kaynağı ve hedefi yurtiçi olan veri trafiğinin ve yurtiçinde üretilen verinin yurtiçinde tutulması. Elektronik ortamda kullanıcı güveninin artırılması ve elektronik işlemlere hukuki geçerlilik kazandırılmasına yönelik çalışmalar yapılması. Elektronik haberleşme ve posta sektörlerinde; rekabeti tesis etmeye, rekabeti engelleyici, bozucu veya kısıtlayıcı uygulamaların giderilmesine yönelik düzenlemelerin yapılması. Elektronik haberleşme ve posta hizmetlerinde tüketici-kullanıcı faydası ve refahının artırılması. Elektronik haberleşme ve posta sektörlerindeki tüketici mağduriyetlerinin asgari seviyeye indirilmesi. Elektronik haberleşme ve posta sektörlerinde kişisel verilerin korunması ve gizliliğin sağlanmasına ilişkin tedbirlerin alınması.
Dijital ortamda yerli pozitif içeriklerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması destekleniyor
Plandaki; ‘Toplumun İnternetin Risklerinden Korunması, Daha Güvenilir, Etkin ve Bilinçli İnternet Kullanımının Yaygınlaştırılması’ amacı için belirlenen hedefler ise şöyle sıralanıyor: Bilgi teknolojileri ve internetin bilinçli, güvenli kullanımı konusunda bilinçlendirme faaliyetlerinin yürütülmesi. Dijital ortamda yerli pozitif içeriklerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması. İnternetin bilinçli ve güvenli kullanımında teknik araçların etkinliğinin artırılması. İnternetteki yasadışı ve zararlı içerikle etkin mücadele edilmesi.
Hedef: Türkiye’nin uydu yer istasyonlarının merkezi haline getirilmesi
Stratejik plandaki hedefler şu şekilde devam ediyor: Ulusal güvenlik temelinde Türkiye’nin, uydu yer istasyonlarının merkezi haline getirilmesi. Ülkemizde hizmet veren uydulara ait uydu yer istasyonlarının Türkiye’de kurulması için teşvik edilerek uydu haberleşmesinin güvenli şekilde yapılması. Uydu haberleşme teknolojileri ve güvenlik temelli Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesi. Ülkemizde kullanılacak tüm uydu haberleşme sistemleri için ulusal güvenlik, kontrol ve destek mekanizması oluşturulması.
‘İdari ve Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi İçin Tedbirlerin Alınması’ amacına yönelik hedeflerle birlikte plan sonlanıyor: İnsan kaynaklarının nicelik ve nitelik olarak geliştirilmesi. Etkin bir hizmet için eğitim politikasının geliştirilerek uygulanması. Kurumun düzenleme yapmak kabiliyetinin geliştirilmesi. Uluslararası düzenleyici gelişmelerin takip edilmesi. Kurumun elektronik haberleşme sektöründeki düzenlemelerinde şeffaflığın ve öngörülebilirliğin arttırılması. İş planının ve faaliyet raporunun yayımlanması.