Türkiye’nin dijital dönüşümü için yeni görevler
1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde yapılan değişiklikle Dijital Dönüşüm Ofisi’ne (DDO) yeni görevler verildi. Değişiklikler; 24 Ekim 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararnameye göre dijital dönüşüm; dijital teknolojilerin kullanımı ve geliştirilmesi yoluyla ekonomik ve sosyal refahın artırılmasına yönelik insan, iş süreçleri ve teknoloji unsurlarında gerçekleştirilen bütüncül dönüşümü ifade ediyor.
1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde yapılan değişiklikle Dijital Dönüşüm Ofisi; dijital dönüşüm, Dijital Türkiye (e-Devlet), siber güvenlik, büyük veri ve yapay zekâ alanlarında kritik görevler üstlendi. DDO, Türkiye’nin dijital dönüşümünü bütüncül bir bakış açısıyla ve ilgili tüm paydaşlarla birlikte gerçekleştirecek. Diğer yandan yerli milli dijital teknolojilerle dijital dönüşüm, dijital dönüşümle sosyal ve ekonomik refah artışı sağlanacak. DDO’nun yeni görevleri arasında; Ulusal Veri Sözlüğü, Bölgesel Veri Merkezi, Açık Veri Portali çalışmaları da yer almakta.
DDO bilgi güvenliğini ve siber güvenliği artırıcı projeler geliştirecek
Kararnameye göre; Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen amaç, politika ve stratejilere uygun olarak kamunun dijital dönüşümüne öncülük etmek, Dijital Türkiye (e-devlet) hizmetlerinin sunumuna aracılık etmek, kurumlararası iş birliğini artırmak ve bu alanlarda koordinasyonu sağlamak DDO’nun görevleri arasında öncelikli olarak sıralanmakta. Kamu dijital dönüşüm yol haritasını hazırlamak, dijital dönüşüm ekosistemini oluşturmak amacıyla kamu, özel sektör, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları arasındaki iş birliğini geliştirerek bunların dijital kamu hizmetlerinin tasarım ve sunum sürecine katılımını teşvik etmek de DDO’nun görevleri arasında yer alıyor. Bundan sonra DDO bilgi güvenliğini ve siber güvenliği artırıcı projeler geliştirecek. Diğer yandan kamuda büyük veri ve gelişmiş analiz çözümlerinin etkin kullanımına yönelik stratejiler geliştirip uygulamalara öncülük edecek ve koordinasyonu sağlayacak. Kamuda öncelikli proje alanlarında yapay zekâ uygulamalarına öncülük edecek ve koordinasyonu sağlayacak. DDO, yerli ve milli dijital teknolojilerin kamuda kullanımının artırılması yoluyla geliştirilmesi ve bu kapsamda farkındalık oluşturulması amacıyla projeler geliştirecek, görev alanına giren konularda politika ve strateji önerilerinde bulunacak.
Büyük Veri ve Yapay Zekâ Uygulamaları Dairesi Başkanlığı kuruldu
Kararnameye göre Madde 527/A; “Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı, Kamu Dijital Dönüşüm Lideridir” tanımlamasına yer vermekte. Dijital Dönüşüm Ofisi’nin hizmet birimleri ise şöyle aktarılmakta: 1) Dijital Dönüşüm Koordinasyon Dairesi Başkanlığı 2) Dijital Teknolojiler, Tedarik ve Kaynak Yönetimi Dairesi Başkanlığı 3) Dijital Uzmanlık, İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı 4) Siber Güvenlik Dairesi Başkanlığı 5) Büyük Veri ve Yapay Zekâ Uygulamaları Dairesi Başkanlığı 6) Uluslararası İlişkiler Dairesi Başkanlığı 7) Bilgi Teknolojileri Dairesi Başkanlığı 8) Yönetim Hizmetleri Dairesi Başkanlığı 8) Hukuk Müşavirliği
‘Kamu Dijital Dönüşüm Lideri’, bir rol olmayıp bir fonksiyon olarak karşımıza çıkıyor
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, kararnamede yapılan değişikliklerle kamunun dijital dönüşüm yol haritasını hazırlayacak olan DDO’nun görevleri ve hizmet birimlerinin detaylandırılarak, Kamu Dijital Dönüşüm Lideri kavramının mevzuatımıza kazandırıldığının altını çizdi. Koç, bu konuda şunları aktardı:
“Dijital dönüşüm alanındaki başarılı ülkeler incelendiğinde, özel sektörde de kabul görmüş olan Bilişim Üst Yöneticisi veya Dijital Dönüşüm Lideri pozisyonlarının kamu yönetimine uyarlandığı görülmekte. Bu ülkelerde, benzer birimlerin kamu yönetiminde kurulmasıyla, dijital dönüşüm çalışmalarına bütünlük ve süreklilik kazandırıldığı anlaşılıyor. Kamu Dijital Dönüşüm Lideri (Government Chief Digital Officer, GCDO), kamuda dijital dönüşüm stratejilerinin oluşturulması ve uygulama süreci başta olmak üzere dijital dönüşüm yol haritasının hazırlanmasından sorumludur. Bu açıdan Kamu Dijital Dönüşüm Lideri; bir rol olmayıp bir fonksiyon olarak karşımıza çıkmakta. Bu fonksiyonun olmamasından dolayı, gerek japonya Waseda Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen Dijital Devlet Endeks çalışmaları gerekse de BM e-Devlet Gelişmişlik Endeks çalışmaları kapsamında ülkemiz hep negatif puan almakta ve sıralamada geriye düşmekteydi. ABD başta olmak üzere neredeyse bütün Avrupa Birliği ülkelerinde görmekte olduğumuz Kamu Dijital Dönüşüm Lideri, 1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde yapılan değişiklikle artık ülkemizde de tanımlandı. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından belirlenen amaç, politika ve stratejilere uygun olarak, 2023 vizyonumuz çerçevesinde, kamu kurumlarının performans ve hizmetlerinin verimliliğini ve kalitesini artırarak, kamunun dijital dönüşümüne öncülük edecektir.”