Türkiye’nin GSYH’nın yüzde 26’sı B2B altyapılardan gerçekleşiyor
GÖRÜŞ: E-Ticaret Altyapı Sağlayıcıları Derneği (EDER) Sözcüsü – Projesoft CEO’su Yüksel Eminoğlu.
Tüm dünyada B2B e ticaretin, yani online altyapılar üzerinden firmadan firmaya satışların toplam işlemler içerisindeki payının giderek arttığını görüyoruz. Şirketlerin son tüketiciler dışında direkt olarak bayileri ya da kendi aralarında gerçekleştirdikleri pazarlama faaliyetlerini ifade eden B2B, dijital teknolojilerdeki gelişimle online altyapılar üzerinden ilerleyebiliyor. Günümüzde B2B, firmaların en çok ciro yaptıkları kanallardan birisi haline gelmiş durumda. Hatta beklentiler, dijital süreçlerin bu hızla ilerlemesi durumunda dünyada B2B kanalıyla yapılan satışların 2027 yılında 20 trilyon USD’yi geçmesi yönünde.
Dünya genelinde üreticilerle yapılan çalışmalara bakıldığında örneğin ‘digitalcommerce360’ verilerine göre 2021 yılında tüm dünya genelinde B2B portallarının cirolarının %17,8 artış gözlenmiş durumda. Yine aynı verilere göre üreticilerin %42’si, ellerindeki en önemli işin bayi ve distribütörlerin ihtiyaçlarını karşılayacak özellikte bir B2B platformu olduğunu söylüyorlar. Bu da bize firmaların nasıl bir rekabet içinde olduklarını ve teknolojiye bu rekabette ne kadar çok ihtiyaçlarını olduğunu gösteriyor. Rekabet yoğun olan B2B pazarında firmalar güçlü teknolojik alt yapılar ile hızlı bir şekilde maliyetlerini düşürüyor ve buna istinaden rekabette öne geçebiliyorlar. Bu da sadece satıcıların değil aynı zamanda B2B portal müşterilerinin de fiyat ve teknolojik avantajlar için bu platformları tercih ettiğini bize gösteriyor.
Türkiye’de B2B yatırımları ne durumda, firmalara maliyeti ne?
Peki Türkiye’de durum nasıl? Türkiye’de B2B portallarına yatırım yaparak özellikle de ürün ve yarı mamul satan firmaların büyük bir kısmı özellikle pandemi ile birlikte bu işe girmek durumunda kaldılar. Ki bu da operasyonlarına devam edebilmeleri için bir zorunluluk haline gelmişti. Önce sadece satış olarak başladı fakat sahadan gelen talep ile muhasebe yazılımlarını B2B altyapılarına entegre ettiler. Tahsilat sistemlerini online tarafa çektiler. Sadece kredi kartı değil çek, senet, DBS ve açık hesap satışlarını online tarafa taşıdılar. Bu şekilde satışların yanında tüm muhasebesel işlemler online tarafa taşınarak daha çok müşteriye maliyetleri düşürerek ulaşmaya devam ediyorlar.
Rakam olarak bakıldığında ise 10 Bin TL’nin biraz üstünde bir maliyet ile başlıyor ve şu anda depo otomasyonundan satın alama işlemlerine kadar birçok yapay zekâ destekli modeller alt yapılara ekleniyor ki bu firmaların verimliliklerini daha önce görmedikleri seviyelere çekiyor.
B2B altyapıları en çok hangi sektörlerde kullanılıyor?
Daha önce sadece son kullanıcıların kullanabileceği ürünleri satan (Elektronik, aksesuar, giyim gibi) firmalar B2B süreçlerini tercih ediyorlardı. Fakat günümüzde bunun önemini tüm işletmeler kavradı ve artık mamul ve yarı mamul satan her firma bu alt yapılar için araştırma yapıp tüm iş süreçlerini online tarafa taşımaya devam ediyorlar. Fakat burada en önemli konu şu: Ürün sattıkları müşterilere yönelik operasyonlarını artık online platformlar üstünden yapmak istiyorlar ve buna istinaden de firmalar her geçen gün bu alt yapılara daha çok kaynak ve insan gücü ayırmak durumunda kalıyorlar. Bu yatırımlar sayesinde de firmalar öncelikle maliyetlerini düşürdüler. Daha sonra da buna istinaden rekabetçilik özellikleri arttı ve bu da onlara daha çok yeni müşteri ve satış getirdi.
Dünyada B2B ciroları, B2C satışların 5 katı
B2B kavramı Türkiye’de daha yeni yeni oturmaya başlayan bir kavram ve genellikle firmaların bu süreçlerle tanışmaları müşterilerinden gelen taleplerle gerçekleşiyor. Fakat firmalar da burada şunu görüyorlar ki operasyonlarını online altyapılara taşımak onlara maliyet avantajı ve ürünlerini daha önce satmadıkları farklı mecralarda satma fırsatı getiriyor. Bu çerçeveden bakıldığında firmalar hızla bu süreçler için insan kaynağı ve bütçe ayırmaya başlıyorlar. Kurum olarak biz de muhasebe yazılımlarını online tarafa entegre ediyoruz. Bayiler girdiklerinde tüm cari hareketleri, geçmiş dönem faturaları ve siparişler dahil her şeyi buradan listeleyebiliyorlar. Online olarak verilen siparişler, gerçek zamanlı olarak muhasebe yazılımına aktarılıyor. Tahsilat sistemi sayesinde bayiler herhangi bir ürünü satın almadan para tahsilatı yapabiliyorlar ve muhasebeye bu bilgi kredi kartı tahsilat fişi olarak yansıtılabiliyor. İndirim ve kampanya modülü sayesinde her müşteriye özel fiyat/indirim ve sıralı iskonto tanımlanabiliyor. Karma koli Modülü sayesinde müşterilere ürün satarken birden çok ürün bir araya getirilip Set Ürün yapılıyor ve bunların satış sonuçları da muhasebeye teker teker aktarılıyor.
Türkiye’de B2B cirolarını gösteren, direkt olarak bu hedefle yapılmış bir araştırma yok fakat dünya genelinde yapılan çalışmalara bakıldığında B2B tarafında ciro, B2C cironun 5 katı civarında gerçekleşiyor. Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı ETBİS rakamlarına baktığımızda Türkiye’nin 2021 e-ticaret cirosu 381,5 milyar TL. Bu veriden hareketle B2B Türkiye cirosunun yaklaşık olarak 1.9 Trilyon TL olduğu bilgisine ulaşabiliriz ki bu da 2021 yılı GSYH’nın 7.2 Trilyon TL olduğunu göz önüne alırsak Türkiye’nin GSYH’nın %26’sının B2B alt yapılar üstünden gerçekleştiğini görebiliriz. Diğer ülkelere de bakıldığında bu rakam ortalama olarak dünyadaki rakamlara yakın bir rakam. Bu noktada yıl sonunda rakamın %30’lara geleceğini söylemek çok gerçekçi bir tahmin gibi görünüyor bu da %15’e yakın bir artış demektir. Bu oranda bir artış gerçekleştiğinde oluşan rakam ise Türkiye GSYH’nın neredeyse 1/3’ünün B2B portallar üzerinden geçtiğini bize söyleyebilecektir.