Türkiye’nin ilk ‘Ulusal Test Yatağı Merkezi’ faaliyete geçti
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığının (SSB) öncülüğünde, STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Sakarya Üniversitesi iş birliğiyle, elektrik dağıtımı ve su yönetimi altyapılarının güvenliğini sağlayacak çalışmalara ev sahipliği yapacak olan ‘Ulusal Test Yatağı Merkezi’nin açılışı 2 Şubat tarihinde, SAÜ Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesinde yapıldı. Merkez; kritik altyapıların siber güvenliğine yönelik testlerin gerçekleştirilebileceği Türkiye’nin ilk Endüstriyel Kontrol Sistemleri (EKS) Tabanlı Test Yatağı Merkezi olarak hayata geçiyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, şunları kaydetti: “Kritik altyapılar ve sektörlerin korunabilmesi için gerekli tedbirleri almak, sınırda 24 saat nöbet tutmak ve radarla hava sahamızı gözlemlemek kadar önemlidir. Bunun için öncelikle haberleşme altyapısının güvenli olması, savunmanın buradan başlatılması gereklidir. Ar-Ge alanında sanayi ile kamu ve üniversiteler arasındaki ilişkinin geliştirilerek, bu iki kesimin birbirinin ihtiyaç ve beklentilerini anlamalı, ortak bir amaç etrafında akademinin kuramsal altyapısıyla şirketlerin inovasyon kabiliyetleri birleştirilebilmelidir. Sakarya Üniversitesi ve STM iş birliğiyle oluşturulan ‘Ulusal Test Yatağı Merkezi’ bu kapsamda güzel bir örnek. Merkezin aynı zamanda bir Ar-Ge merkezine dönüşecek olması da heyecan verici.”
SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, “Üniversitelerin en önemli fonksiyonlarından biri, bir kez daha üniversitemizde ete ve kemiğe büründü” ifadesini kullanarak “Bu test yatağı Türkiye’de bir ilk ve inanıyorum ki kritik altyapıların güvenliğinin sağlanması bakımından sektörün önemli bir ihtiyacını karşılayacak” dedi. STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz de, siber güvenlik kabiliyetlerini kritik sivil alanlar için de genişlettiklerini aktararak, “Siber güvenlik, kritik sivil altyapılarımızın işlerliğini sürdürebilmesi açısından da önemli bir alan olarak ortaya çıkıyor. Elektrik enerji şebekeleri ve su yönetimi gibi aksadığı durumlarda toplum düzenini ve hayatın akışını etkileyebilecek hizmetlerin aksamaması ve bu altyapıların siber güvenliğinin sağlanması için test ortamı sunacak ‘Ulusal Test Yatağı Merkezi’mizi ülkemizde bir ilk olarak faaliyete geçiriyoruz. Temennimiz ülkemizin sahip olduğu bu kabiliyeti; haberleşme, ulaşım ve enerji üretim tesislerine varıncaya kadar genişleterek test yatağı merkezlerimizi çeşitlendirmek ve bu alanda rekabetçi ürünler de oluşturulmasına zemin hazırlamak” şeklinde konuştu.