“Türkiye’nin İlk Uluslararası Uzay Savunma Çalıştayı: TUYAD öncülüğünde gerçekleştirildi
Uzayda var olma yarışının içerisinde güçlü bir biçimde yer almak için uluslararası iş birliğinin önemini düşünerek harekete geçen TUYAD, Türkiye’nin ilk Uluslararası Uzayda Savunma Çalıştayı’nı İstanbul ’da gerçekleştirdi. 11 farklı ülkeden 27 ayrı konuşmacının katıldığı çalıştayda 300’ü aşkın ziyaretçi uzay, askeri uzay, uzay araçları, yeni/ticari uzay, yakın ve gelecek uzay teknolojileri hakkında görüşlerini bildirdi.
“Cubesat Vision International Space Defence Workshop “başlığı altında gerçekleştirilen çalıştayın açılış konuşmasını TUYAD Başkanı Hayrettin Özaydın yaptı. Sonrasında, sektörün önde gelen firmalarından Contec, Intelsat ve Telespazio’nun üst düzey yöneticileri konuya ilişkin mevcut alt yapı ve ileriye yönelik çalışma ve yol haritalarını sundular.
20 panelist ‘Uzayda Savunma’yı tartıştı
Açılış sunumlarını takiben 4 ana konuda panel oturumları yapıldı. Sektörün öncü yerli ve yabancı kurumlarını (uzay ajansları, ticari, kamu ve akademik kuruluşlar) temsilen 20 panelist güncel gelişmeleri sundular. Tüm panelistlere ait bilgiler www.cubesatvision.com adresinde yer almaktadır.
Çalıştayı yöneten moderatörler izleyicilerin de aktif katılımını sağlayarak başarılı bir bilgi alışveriş ortamı sundular. 300’ü aşkın ziyaretçinin aktif katılımı ve etkileşimli soru-cevap bölümleri nedeniyle geç saatlere kadar süren bu çalıştayın değerlendirilmesi ve sonuç raporu, uydu ve haberleşme teknolojilerinde danışmanlık hizmeti veren Hedef Koç Danışmanlık Şirketi tarafından çalıştayı takiben hazırlanmıştır.
77 ülke kendi uzay ajansını kurdu
Değerlendirme kapsamında ülkeler arasındaki uzay yarışının büyük ivme aldığı belirtilmiştir. Türkiye dahil olmak üzere dünyada 77 ülkenin kendi uzay ajansını kurduğu ve tüm gelişmiş ülkelerin silahlı kuvvetlerinin kendi uzay kuvvet komutanlıklarını faaliyete geçirdiği ifade edilmiştir. Ayrıca, bu alanda çalışmaya başlayan start-up şirketlerine her yıl onlarcasının katıldığı ifade edilmişti. Bununla birlikte, küçük uydu pazarının askeri unsurları da barındıran yeni büyük bir ticari alana girdiği vurgulanmıştır. Sunumlardan yola çıkarak 630 milyar dolarlık bu pazarın sadece sivil kısmının her yıl %9 büyüyerek 2035 yılında 1.8 trilyon dolarlık bir pazar değerine ulaşacağı bilgisi paylaşılmıştır.
“Türkiye uzay savunmasındaki potansiyelini ortaya koymalı”
TUYAD Başkanı Hayrettin Özaydın, Türkiye’nin bu yarışta var olması, teknolojik trendleri takip etmesi ve yeni uzay çağının getireceği sorunlara karşı savunma stratejileri geliştirmesi gerekliliğine inanarak, TUYAD’ın öncülüğünde gerçekleştirilen bu çalıştayın uluslararası iş birliklerini geliştirmesine vesile olmasını amaçladıklarını belirtti. Ayrıca, uzay savunmasının önemini vurgulayarak ülkemizin bu alandaki potansiyelini ortaya koymayı hedeflediklerini ifade etti. Başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinde TUA, TURKSAT, SAHA İstanbul, Ulak Haberleşme, C-Tech, SASAD, GUHEM, TUBİTAK Uzay, İTÜ, Marmara Üniversitesi, Haliç Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi gibi sektörün önde gelen kurumlarının yanı sıra yurt dışından Intelsat (SES), Contec, Reliasat, Telespazio gibi şirketlerin destek ve katkılarını esirgemedikleri için teşekkürlerini iletti
Ayrıca, Cubesat Vision başlığı altında ‘uzay ve uydu’ konseptli konferanslar, çalıştaylar ve fuarlar gibi organizasyonları daha büyük çapta tekrar düzenleme kararı aldıklarını duyurdu. Uydu sektörünün tek sivil toplum kuruluşu olan ve yirmi üç senedir aktif faaliyet gösteren TUYAD, sektörde uluslararası fuar ve festivallerin gerekliliğine dikkat çekerek bu alandaki öncü rolünün devam edeceğini, ulusal ve uluslararası işbirliklerine açık olduğunu, mevcut tecrübeleri ve tüm imkanlarıyla sektörün gelişip büyümesine katkıda bulunacaklarını açıkladı.
Yeni Organizasyon 10 Aralık’ta Ankara’da
Bu çerçevede, çalıştay sonunda tüm katılımcılar ve sponsorlar, 10 Aralık 2024 tarihinde Ankara’da BTK Salonu’nda düzenlenecek ve daha kapsamlı olacak yeni Cubesat Vision etkinliğine davet edildi.