Türkiye’nin tarımdaki tecrübesi teknolojiyle buluşmalı!
Pandemi dönemi ile birlikte tarım sektöründeki kıymetin daha iyi anlaşıldığını belirten Yanmar Türkiye Tarım İş Kolu Müdürü Murat Balkan Kanbir, “Tarım çok önemli bir dinamik. Nüfus artıyor ancak ekim yapılabilecek toprak azalıyor. İnsanların ihtiyacı olan şey yiyecek. Durum tüm dünyada daha da vahim bir hal alıyor. Hepimizin organik yaşam ve organik ürünler tüketme hayallerimiz var.” dedi.
Türkiye’deki tarım sektörünün dededen kalma yöntemlerle sürdürüldüğünün altını çizen Kanbir, “Teknolojinin kullanılması ve mekanizasyon, tarımda büyük ölçüde önemli. Sular azalıyor, toprak azalıyor, gıda güvenliği en önemli gündemlerden biri. Ar-Ge noktasında da dünya çapında bir ilerleme var. Topraklı tarım devam edecek. Ancak toprak gerçekten toprak ihtiyacı olan bitkilerin yetiştirilmesinde kullanılacak. 2021 yılında 1,5 milyar dolarlık tarımsal ekipman ihracatımız var. Bu rakam içinde katma değeri çok düşük ürünler var. Yüzde 50’si eski teknolojiye sahip ya da mekanik tarım ekipmanları. Teknolojik yatırımlar artırılsa gelirimiz artacak” dedi. Türkiye’deki ekipman üretici sayısına dikkat çeken Kanbir, şöyle devam etti:
“Türkiye Almanya’yı, Hollanda’yı, Avusturya’yı geçmiş durumda. Bu bizim tarımda ne kadar tecrübeli olduğumuzun göstergesi. İtalya’da 1700, Türkiye’de 1081 tane tarım ekipmanı üreticisi var. Bir de Türkiye’de bu işi kayıtlı olmayan, evinin arka bahçesinde yapanlar da var. Türkiye, teknolojik gelişmeler ve tecrübeleri ile bugünkü konumunun kat kat üzerine çıkabilir. Uzak Asya pazarına da dikkat çekmek istiyorum. Herkes Azerbaycan’a, yakın coğrafyalara, komşularımıza mal satabilir. Ama Asya ülkelerinin bir dil barajı var. İşimizde çok iyiyiz. Biz bu ürünleri Japonya’ya, Uzak Doğu Asya’ya neden göndermedik diye düşündüğümüzde oralara gidilemediğini gördük. Yanmar Türkiye olarak işimizi çok iyi yapıyoruz. Japon kimliğimizle mevcut üreticilerin giremediği, girmekten çekindiği bölgelere Yanmar olarak rahatça girebiliyoruz. 2017’de bin dolarla başlayan serüven bugün 10 milyon USD olarak ölçülüyor. Önceliğimiz Türkiye’deki tarım ürünlerinin ne kadar kaliteli olduğunu Asya’ya ispatlamak. Her zaman “Ürününüze güvenin gerisini biz hallederiz” diyoruz. Tarım olmazsa enerji, enerji olmazsa tarım olmaz. Kısa vadede kendimize yetmemiz ve dışa olan bağımlılığımızı azaltmamız lazım. Devlet destekli politikalarla ilerlenmesi ve herkesin üzerine düşen görevi ezberlemesi lazım, bu şekilde hızla ilerleriz.”