Türkiye’nin verisi Türk Telekom ile güvende…
“Türkiyenin verisi Türkiyede kalsın” hedefi doğrultusunda veri merkezi yatırımlarını sürdüren ve bu konuda dünyanın önde gelen teknoloji üreticileriyle iş birliği yapan Türk Telekom, Esenyurt Veri Merkezi’nin ağ altyapısı için Arista Network çözümlerini kullanıyor.
Türkiye’nin lider bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi Türk Telekom’un 2018 yılından bu yana başarıyla hizmet sunan Esenyurt Veri Merkezi, 10 bin 400 metrekaresi beyaz alan olmak üzere toplam 27 bin metrekare alanı ile Türkiye’nin en büyük veri merkezlerinden biri olma özelliğine sahip.
Çok sayıda ve değişik alanlarda hizmetlerin sunulduğu bu veri merkezinin ağ altyapısının kurulumunda ise Arista Networks ürünleri tercih edildi.
Türk Telekom’un “Milli Teknoloji, Güçlü Ekonomi” hedefi doğrultusunda veri merkezi yatırımlarına hızla devam ettiğini belirten Türk Telekom Veri Merkezi ve Bulut Servisleri Direktörü Fatih Bekin sorularımızı yanıtladı:
-
Türk Telekom Esenyurt Veri Merkezi üzerinden hangi hizmetleri sunuyorsunuz?
Esenyurt Veri Merkezimizde, sanal sunucu, sunucu barındırma, sunucu kiralama, depolama, yedekleme, replikasyon ve erişim gibi geniş bir spektrumda hizmetler sunuyor; Türk Telekom sabit ve mobil şebekelerinin kritik bileşenlerini de bu veri merkezi içinde barındırıyoruz. Türk Telekom E-Posta ve E-Fatura Özel Entegratörlük ve Saklama gibi bulut hizmetlerimizde de yine Esenyurt Veri Merkezi altyapısından faydalanıyoruz.
Veri merkezimizdeki tüm sistemleri 7/24 Network Operasyon Merkezi (NOC) gözetiminde tutuyor, ayrıca müşterilerimize Profesyonel Destek Paketleri sunuyoruz
-
Bu hizmetleri hızlı ve kesintisiz bir yapıda sunabilmek için nasıl bir teknoloji altyapısı oluşturdunuz?
Türk Telekom Esenyurt Veri Merkezi’nin ağ mimarisini tasarlarken, şu ana kadar bahsettiğim hizmet kapsamı ve gereksinimleri göz önünde tutularak hem kolay ölçeklenebilecek hem de yüksek güvenilirlik ve ayakta kalma süresi sağlayabilecek teknolojilere yöneldik. Mevcut sistemlerin, hizmetlerin ve kullanıcıların ihtiyaçlarının yanı sıra hızla artmakta olan veri merkezi talebi ve trafik miktarlarını da göz önünde bulundurduk. Bu bağlamda modern bir ağ mimarisi olan Leaf-Spine fiziksel topolojisi üzerinde, sanal ağlar oluşturulmasını sağlayabilecek, entegre bir yapı öne çıktı. Üreticilere bağımlı tescilli modeller yerine standartlara uyumlu ve birlikte çalışma kabiliyetleri yüksek tasarım bizim en önemli kriterlerimizden birisi oldu.
Diğer bir önemli husus ise gerek ilk kurulum gerekse de servis provizyonu anında yapılması gereken işleri, tanımları ve entegrasyonları bir yazılım arayüzü ile hızlı ve de sorunsuz sağlayabilecek bir çözüm arayışına girdik. Zira bu ölçekte bir veri merkezi ve hizmet kapsamını manuel tanımlar ile yürütmek mümkün değildi. Dolayısı ile çözümün otomasyon kabiliyetleri ve bu otomasyon ara yüzlerinin stabil ve sorunsuz çalışması bizim için öncelikli konulardan biriydi.
-
Bu yöndeki çözüm ihtiyaçlarınızı nasıl karşıladınız?
Sektörün önde gelen üreticileri ile yaptığımız çalışmalar ve testler sonucunda Arista Networks’ün ihtiyaçlarımızı en uygun şekilde karşılayan üretici olduğunu gördük. Dünyada benzer mimaride birçok veri merkezinin kullandığı bu çözümü biz de başarı ile test edip onayladık. Özellikle veri trafiğinin en yoğun olduğu hatta bu trafiğin çok arttığı anlarda bile paket kaybı yaşanmadığını test etmiş olmak çözüme güvenimizi arttırdı.
-
Arista çözümlerini kullanarak ne tür avantajlar elde ettiniz?
Üç yılı aşkın bir süredir hizmet vermekte olan bu yapıyı, bulut mimarilerine uygun pratiklerle yönetip işletiyoruz. Tüm hizmet süreçleri ve değişiklik yönetimi sistematik bir şekilde ve otomasyonla yürütülüyor. Ağa bağlı daimî ölçüm cihazları kullanarak servis bazında sürekli olarak SLA (Hizmet Seviyesi Anlaşması) ölçümleriyle hem performans hem de ayakta kalma süresi anlamında müşterilerimizin en iyi servisi aldığını garanti altına alıyoruz. Arista Networks’ün bizlere sunduğu çözüm ve ürünlerin bu bağlamda işimizi ciddi anlamda kolaylaştırdığını söyleyebilirim.
-
Siber güvenlik yaklaşımlarınız hakkında da bilgi verebilir misiniz?
Veri merkezimiz “Türkiye’nin Verisi Türk Telekom’da Güvende” mottosuna da uygun olarak Türkiye’nin en yüksek koruma kapasiteli DDOS Atak Önleme Hizmeti ile donatılmış olup dışarıdan gelebilecek volumetrik ataklara karşı koruma sağlayabiliyor. Ayrıca müşterilerimiz Yönetilen Güvenlik Duvarı, Gelişmiş Tehdit Önleme (APT) ve Yönetilen Aktif Savunma Hizmeti (IPS) ile internet üzerinden ağlarına doğru gelebilecek ataklara karşı Türk Telekom’un hizmetlerinden yararlanabiliyorlar.
Bu kapsamda hizmet sunduğumuz Esenyurt Veri Merkezi; Tier III – Design, Facility ve Operational Sustainability seviyelerine sahip; ISO 27000, 27001 ve LEED Gold gibi üst düzey standartlara uyumlu bir veri merkezi olarak öne çıkıyor.
-
Veri merkezinin diğer altyapı bileşenleri konusunda nasıl bir yaklaşım sergiliyorsunuz?
Kesintisiz güç kaynağı, jeneratör, trafo seçimlerinde ve uygulamalarında yüksek enerji tasarrufu ve yüksek ayakta kalma gereksinimleri göz önüne alındı. Yangın söndürme ve iklimlendirme sistemleri de en uç durumlarda bile güvenli sistem operasyonunu sağlamaya yönelik olarak tasarlandı.
Bulut titanlarının bir numaralı tercihi Arista Networks
Arista Networks Kamu & Telekom Satış Müdürü Zafer Polat, Arista Networks’ün Türkiye çalışmaları ve Türk Telekom projesi hakkında şu bilgileri verdi:
“Arista Networks çözümleri Türkiye’de yaklaşık 8 yıldır kullanılmakta olup, 2016 yılı ile Arista Türkiye ofisi olarak da faaliyetlerimizi yürütmekteyiz. Microsoft Azure, Facebook, Netflix, Spotify gibi bulut titanlarının bir numaralı tercihi olan Arista Networks, çözümlerini Türkiye’de de sağlam bir yerel iş ortağı ağı, lokal depo, eğitim ve servis olanakları ile eksiksiz bir paket olarak müşterilerimize sunuyoruz.
Büyümekte olan Türkiye’nin verileri de katlanarak büyümektedir. Kurumlarımızın bu veriyi etkin ve verimli olarak kullanabilmesi için kurulacak veri merkezilerinin, modern yaklaşımları ön plana çıkarması, kolay işletim, standartlara uyumluluk ve güvenliği temin etmesi gerekmektedir. Network altyapısı tüm bunların göbeğinde yer alan, bu bilişim sistemlerinin performanslı, kesintisiz ve hızlı çalışabilmesi için gerekli en öncelikli yapıdır.
Türkiye’nin kendi bulut altyapılarını yaratmak zaruriyetinin yanı sıra, kurumların kendi altyapılarında da Bulut Mimarisinin öğelerini kullanmaları, bilişim sistemlerine yapılan yatırımın karşılığının kat be kat alınmasını sağlayacaktır. E-Devlet, E-Nabız, EBA, Dijital Belediyecilik gibi alanlarda oldukça ileri bir seviyede olan Türkiye, yazılım ve hizmet alanında da dünyada öncü olmaya namzettir. Bu sistemlerin bulut mimarisi ile kurulacak şebekeler üzerinde sıkıntısız, tıkanmasız ve yüksek kapasite ile hizmet verebilmesi için Arista Networks Türkiye olarak tüm gücümüzü seferber ediyoruz.
Türk Telekom ile Esenyurt Veri Merkezi özelinde yaptığımız çalışmada Arista’nın özellikle büyük bulut operatörlerinde edindiği tecrübeleri ve yöntemleri öne çıkarmaya çalıştık. CloudVision adını verdiğimiz ve bulut mimarilerindeki işletimsel prosedürleri bir çatı altında topladığımız çözümümüz ile Türk Telekom’un birçok beklentisini karşılayabildik. Telekom’un kendi yapısı ve ihtiyaçlarına özel bazı çözümleri de bu mimari üzerinde hayata geçirerek iç ve dış müşterilerine en iyi müşteri deneyimini yaşatabilmeleri için biz de katkıda bulunmaya gayret ediyoruz.”