Türksat 5A Mayısta Uzaydaki Yörüngesine Oturuyor
Türksat A.Ş. Gölbaşı yerleşkesini ziyaret eden Bakan Karaismailoğlu, Türksat 5B ve Türksat 6A’nın uzaya gönderilme tarihlerini açıkladı.
Karaismailoğlu, “Türksat 5B haberleşme uydusunu bu yılın dördüncü çeyreğinde uzaya fırlatıyoruz. Türksat 6A’yı da 2022 yılında uzaya göndermeyi planlıyoruz. Ocak ayında fırlatışını gerçekleştirdiğimiz Türksat 5A yolculuğunun dörtte üçünü tamamladı. Uydumuz mayıs ayının ilk haftasında 31 derece doğu yörüngesine ulaşacak.Türkiye, uydu ve uzay sistemleri alanında artık uluslararası bir oyuncu olma yolundadır” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türksat A.Ş. Gölbaşı yerleşkesini ziyaret ederek; basına önemli açıklamalarda bulundu. Tamamen milli imkânlarla geliştirilip üretilmesi planlanan, Türksat 6A’yı 2022 yılında uzaya göndermeyi planladıklarını kaydeden Karaismailoğlu, Türksat’ın e-Devlet Kapısı’nda da önemli bir hizmet verdiğini hatırlatarak; e-Devlet Kapısı’na günlük ortalama 6 milyonu aşkın giriş yapıldığını bildirdi.
“Uydu hizmetlerimizle bölgede lider, dünyada marka bir ülke olmak istiyoruz”
Türkiye’nin uydu teknolojilerinde olduğu gibi, uzay çalışmaları alanında da hızını yükselttiğini; yeni ve yerli haberleşme uydularının üretim, entegrasyon, test ve fırlatma süreçlerinin iç içe yaşandığını belirten Bakan Karaismailoğlu, şu şekilde konuştu:
“Türkiye, uydu ve uzay sistemleri alanında artık uluslararası bir oyuncudur. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, yayıncılık ve internet erişimi hizmetleri noktasında, stratejik haberleşme sistemlerini güncelleyerek diri tutuyoruz. Uydular üzerinden TV ve Radyo yayıncılığı ile birlikte internet erişiminde ve diğer katma değerli uydu hizmetlerimizle bölgemizde lider, Dünya’da marka değeri yüksek bir ülke olmak istiyoruz.”
“Türksat 5A, yolculuğunun dörtte üçünü tamamladı”
Ocak ayı başında ABD’nin Cape Canaveral Üssü’nden başarı ile fırlatılan Türksat 5A haberleşme uydusunun yörünge yolculuğuna devam ettiğini hatırlatan Bakan Karaismailoğlu, dünya ekvatorundan 35 bin 160 kilometre uzaklığa ulaşan Türksat 5A’nın yolculuğunun dörtte üçünü tamamladığını, uydunun mayıs ayının ilk haftasında 31 derece doğu yörüngesine ulaşacağını kaydetti. Karaismailoğlu, “Haberleşme uydumuz hizmete girdiğinde, Türkiye ile birlikte, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı ve Güney Afrika’nın yanı sıra, Akdeniz, Ege ve Karadeniz’i kapsama altına alacaktır. Uydumuz, televizyon yayıncılığı ile birlikte veri haberleşme hizmetinde, ülkemizi Dünya’da yeni Ku Band kullanan öncü ülkeler ligine taşıyacaktır. Elektrik itki sistemi ile çok daha kaliteli TV yayıncılık ve haberleşme hizmeti verecek olan Türksat 5A, 30 yıl süre ile hizmet verecektir” ifadelerine yer verdi.
“Türksat 5B haberleşme uydusu bu yılın dördüncü çeyreğinde uzaya fırlatılacak”
Ülkede haberleşme uydu trafiğinin devam ettiğini kaydeden Bakan Karaismailoğlu, üretim süreçlerinde sona yaklaşılan Türksat 5B haberleşme uydusunun da bu yılın dördüncü çeyreğinde uzaya fırlatılacağını belirterek; şunları söyledi:
“42 derece doğu yörüngesine göndereceğimiz Türksat 5B’nin önde gelen özelliklerinden birisi de Ka-Bant veri haberleşme kapasitemizi 15 kat daha artıracak olmasıdır. Bu özelliği ile Türksat 5B haberleşme uydumuz, kara, hava ve deniz araçlarına gelişmiş veri haberleşme hizmeti verecektir. Bu şekilde ticari gemi ve hava ulaşım pazarına odaklanacaktır. Türksat 5B ile Orta Doğu’nun tamamı, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Akdeniz, Kuzey ve Doğu Afrika, Nijerya, Güney Afrika ve yakın komşu ülkeleri kapsama alanında yer alacaktır.”
“Türksat 6A’yı 2022 yılında uzaya göndermeyi planlıyoruz”
Tamamen milli imkânlarla geliştirilip üretilmesi planlanan Türksat 6A Yerli Haberleşme Uydusunun üretim ve entegrasyon süreçlerinin de yoğun bir şekilde devam ettiğini dile getiren Bakan Karaismailoğlu, şunları kaydetti:
“Planlamalarımız doğrultusunda Türksat 6A uydusunda Mühendislik Modeli ile Uçuş Modelinin entegrasyon faaliyetleri eş zamanlı olarak devam ediyor. Türksat 6A uydusunda Mühendislik Modeli ile Uçuş Modelinin entegrasyon faaliyetleri eş zamanlı olarak devam etmekte olup, 2021 yılı içerinde Uçuş Modelinin entegrasyon faaliyetlerinin tamamlanarak çevresel test aşamasına geçilecektir. Türksat 6A’yı 2022 yılında uzaya göndermeyi planlıyoruz.”
“e-Devlet Kapısı’nda günlük ortalama giriş sayısı 6 milyonu aştı”
Bir yılı aşkın süredir Türkiye’yi ve tüm dünyayı etkileyen pandemi sürecinde, iş hayatının, eğitimin ve ticaretin yoğun olarak online üzerinden yapıldığını belirten Bakan Karaismailoğlu, “Türksat’ın verdiği önemli bir dijital kamu hizmeti de e-Devlet Kapısı’dır. Kullanıcı sayısının 54 milyonu geçtiği e-devlet kapısı üzerinden, 778 kurum ve kuruluşa ait 5 bin 700’ü aşkın hizmet, tek çatı altında verilmektedir” dedi. Karaismailoğlu, dakikada ortalama 4 bin kişinin giriş yaptığı e-Devlet Kapısında günlük ortalama giriş sayısının günlük 6 milyonu aştığını belirterek sözlerini tamamladı.