Türksat 5A uydusu hizmete alındı
Türksat 5A uydusu, Türksat Gölbaşı Yerleşkesinde, 28 Haziran tarihinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun katıldığı törenle hizmete alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sanayiden ticarete, kamu hizmetlerinden eğitim ve sağlığa kadar her alanda kritik öneme sahip dijital altyapıyı daha da geliştirmekte kararlıyız” dedi.
Törene; Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Karaismailoğlu’nun yanı sıra Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kemal Yüksek ve Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok da katıldı. Türksat 5A Uydusu’nun, ocak ayında Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldığını, mayıs ayının ilk günlerinde yörüngeye ulaşan uydunun, uzun test ve hazırlık çalışmalarının ardından servis sağlamaya hazır hale geldiğini ifade eden Erdoğan, manevra ömrü 35 yıl olarak hesaplanan uydu ile hem uydu iletişim kapasitelerinin artırıldığını hem mevcut uyduların yedeklendiğini hem de yörünge haklarını garanti altına aldıklarını söyledi. Uydunun, Türkiye ile birlikte Avrupa, Akdeniz, Ege, Karadeniz, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta, Batı ve Güney Afrika bölgelerini kapsayan geniş bir coğrafyaya hizmet vereceğini aktaran Erdoğan, şunları kaydetti: “Televizyon yayıncılığı ve veri hizmetleri konusunda kaliteli hizmet sunma kapasitesine sahip Türksat 5A, sağlayacağı yüksek katma değerle kendi alanında gerçekten çok önemli bir projedir. Şimdi sıra Türksat 5B uydumuzda. Tasarım ve üretim aşamaları başarıyla tamamlanan Türksat 5B uydumuzun testleri sürüyor. Amacımız bu uydumuzu; yılın son çeyreğinde yine Falcon 9 roketiyle uzaya göndermek. Faydalı yük kapasitesi bugüne kadarki uyduların tamamından fazla olacak Türksat 5B’nin hizmete girmesiyle, veri iletişim kapasitemiz 15 kat artacak. Doğu yörüngesindeki frekans ve yörünge haklarımızın korunması bakımından da önemli olan Türksat 5B’nin manevra ömrünün de 35 yılın üzerinde olacağı öngörülmekte. TÜBİTAK, Türksat, ASELSAN, TUSAŞ, CTECH gibi çok sayıda kurum ve kuruluşumuzun katkısıyla Türksat 6A uydumuzu ürettik. Test aşamasına gelen bu uydumuzu önümüzdeki yıl uzaya fırlatmayı planlıyoruz. Böylece Türkiye, dünyada haberleşme uydusu üretebilen 10 ülke arasına girecektir.”
Yeni çağın en önemli özelliği; soyut üretim dediğimiz bilginin üretimi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın yeni bir çağa geçişin sancılarını yaşadığını, doğrudan üretim ilişkilerine dahil olan ve üretim biçiminin kökten değişimine yol açan bu çağın adının, ‘Dijital Çağ’ olduğunu vurgulayarak insanlık tarihindeki her çağ değişimi gibi bu sürecin de dünyada siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel güç dengelerinin yeniden oluşmasına yol açacağını ifade etti. Erdoğan, toprağı, ekmek ve makinaları kullanmak nasıl insanlık tarihinde büyük kırılmalara sebep olmuşsa, dijital çağın da benzer sonuçlar doğuracağına dikkat çekti ve “Yeni çağın en önemli özelliği, soyut üretim dediğimiz bilginin üretimi ve böylece ortaya çıkan verinin kontrolü üzerine kurulu olmasıdır. İnsan artık sadece kendi adına iş yapan değil, kendi adına düşünen sistemlere yönelmiş durumda. Hayatın her alanında kılcal damarlara kadar uzanan bu dijital üretim ve yönetim süreci, yapay zekâ ile birlikte çok daha farklı bir evreye ulaştı. Bu değişim, devlet yönetiminden toplumsal yapıya kadar her alanda kendini hissettirmekte. Bugün dünyanın dört bir yanından yüz milyonlarca insan, dijital altyapı ve iletişim imkanları sayesinde anında bir araya gelebiliyor tartışabiliyor, ortak tavır geliştirebiliyor. Üstelik bu son değişim, birkaç nesil gibi çok kısa bir zaman aralığında yaşandı” değerlendirmesini yaptı.
Yapay zekâ strateji çalışmamızı yakında kamuoyuyla paylaşacağız
“Ülkemizi, dijitalleşmenin getirdiği küresel değer sisteminin en üstüne çıkarmak için fiber altyapı başta olmak üzere gereken adımları daha hızlı şekilde atmanın hazırlıkları içindeyiz” ifadesini kullanan Erdoğan, “Veriye dayalı yenilikçiliği destekleyecek, milli teknoloji üretim kabiliyetlerimizi geliştirecek, yapay zekâ teknolojilerinde öne geçmemizi sağlayacak strateji çalışmamızı yakında kamuoyuyla paylaşacağız. Bu alandaki uzun vadeli yol haritamızı da içerecek strateji belgemizde sürecin içerdiği risklere karşı ülkemizi nasıl koruyacağımızı da ortaya koyacağız. Asıl büyük tehditlerin konvansiyonel yöntemler yanında, siber uzaydan da geleceğinin bilinciyle güçlü bir siber savunma mekanizması oluşturacağız” şeklinde konuştu.
Türksat 5A, MENA bölgesinde TV yayıncılık sektörünün gelişmesine katkı sağlayacak
Bakan Karaismailoğlu, Türksat 5A’nın ülkemizin yerli ve milli yayıncılığın, ülke sınırlarının ötesinde, dünya çapında daha etkin varlık göstermesine de önemli katkılar sunacağına dikkat çekerek “Uydumuz özellikle MENA bölgesi olarak tanımlanan Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde TV yayıncılık sektörünün gelişmesine önemli katkılar sağlayacak. İlk defa kullanılacak yeni Ku-bant üzerinden verilecek özel servislerle uydu haberleşme servislerinin katma değeri artacak. Yine ilk defa denenen elektrikli itki sistemine sahip olacak uydumuz, çok daha kaliteli ve uzun ömürlü yayıncılık hizmetine katkı sağlayacak. Türksat 5A haberleşme uydumuz, 35 yıl süre ile hizmet verip, yörünge ve frekans haklarımızı koruyacak” şeklinde konuştu. Karaismailoğlu, Türksat 5A ve Türksat 5B haberleşme uydularının devreye girmesiyle birlikte, Türksat haberleşme uydusu filosundaki aktif uydu sayısının 7’e yükseleceğine dikkat çekti.