TÜRKSAT 5A uzaya fırlatıldı!
‘Uydu Teknolojileri Haftası’; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının öncülüğünde Türkiye’de ilk kez 7-8-9 Ocak tarihinde hibrit olarak gerçekleştirildi. Türkiye’nin 5’inci nesil uydusu TÜRKSAT 5A, ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü’nden SPACE X firmasına ait Falcon 9 roketiyle, 8 Ocak tarihinde uzaya fırlatıldı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın vizyonu doğrultusunda sektör paydaşlarının karşılıklı bilgi alışverişinin ve ilişki ağlarının geliştirilmesine katkı sağlamak üzere düzenlenen ‘Uydu Teknolojileri Haftası’nda yerli ve yabancı katılımcılar bir araya geldi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Teknolojik gelişmelerin baş döndürücü bir hızla sürdüğü 21’inci yüzyılda bilişim teknolojisi, biyoteknoloji ve alternatif enerji teknolojileriyle birlikte uzay teknolojisinin de önemi artmakta. Türkiye’nin mevcut gücü ve potansiyelini göz önüne alarak, hangi uzay alanlarının geleceğe dönük büyüme için en yüksek potansiyeli vaat edebileceği ve Türk uzay sektörünün bu büyümeden elde edeceği avantajların neler olabileceği haftamızın ana temasını oluşturmakta” açıklamasını yaptı.
TÜRKSAT 5A istihbarat ve haberleşme amaçlı olarak tasarlandı
‘Uydu Teknolojileri Haftası’ kapsamında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, video konferans ile katıldığı etkinlikte şunları paylaştı: “TÜRKSAT 5A ile Türkiye’nin uzaydaki aktif uydu sayısını 7’ye çıkartmış oluyoruz. Halen uzayda bulunan uydularımızdan üçü haberleşme, üçü de gözlem amaçlı olarak faaliyet gösteriyor. Bunların dışında bilimsel amaçlı çalışmalar için fırlatılan uydularımızın bir kısmı yakıt ömürleri tükendiği için devre dışı kaldı, istihbarat ve haberleşme amaçlı olarak tasarlanan TÜRKSAT 5A’nın da aktif olmasıyla birlikte faal haberleşme uydularımızın sayısını dörde yükseltiyoruz. Bu uydumuzun kapsama alanında Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Güney Afrika, Orta Afrika, Akdeniz, Ege ve Karadeniz bulunuyor. Geniş bir hizmet alanına sahip bu uydumuzla aynı zamanda mevcut haberleşme uydularımızı da yedeklemiş oluyoruz. Türkiye, uzayda yörünge hakkı bulunan 30 ülkeden biridir. Bu sabah uzaya fırlatılan TÜRKSAT 5A uydumuzla doğu yörüngesindeki uzay haklarımızı 30 yıl boyunca garanti altına alıyoruz. . Amacımız; 2022 yılında ülkemiz tarafından üretilen ilk haberleşme uydusu olana TÜRKSAT 6A’yı uzaydaki yerine yerleştirmektir. Bu uydu çok gelişmiş teknolojik donanıma sahip önemli bir projedir. Yine önümüzdeki yıl kendi tasarımımız ve üretimiz olan İMC isimli yüksek çözünürlüklü gözlem uydumuzu da uzaya yolcu edeceğiz.”
Mikro uydu fırlatma tesisi kuruyoruz
“İnsanlığın geleceğinde uzay çalışmalarının sahip olacağı önemli yeri şimdiden görüyor ve buna göre stratejimizi belirliyoruz” ifadesini kullanan Erdoğan, “Türkiye Uzay Ajansımız ülkemizin bu alandaki vizyonunu hayata geçirmede önemli görevler üstlenecek. Bu ajansımızca hazırlanan 2021-2030 ‘Milli Uzay Programı’mızı da yakın bir tarihte açıklayacak, hedeflerimizi kamuoyu ve tüm dünyayla paylaşacağız. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde ülkemize kazandıracağımız uyduları insan kaynağımıza ve uzay sanayine yönelik projelerimizi bu programda ortaya koyacağız.
Uydu alanında mikro uydular giderek öne çıkıyor. Biz de hem mikro uydu geliştirme hem de bu uyduları ülkemizden uzaya gönderme konusunda yoğun hazırlık içindeyiz. Bu amaçla ülkemizde bir mikro uydu fırlatma tesisi kuruyoruz. Kamu kurumlarımızın, üniversitelerimizin ve özel sektörümüzün uydu geliştirme faaliyetlerini destekliyoruz. Özellikle gençlerimizin bu konudaki heyecanlarını ve gayretlerini memnuniyetle takip ediyoruz. Haberleşmeden savunma sanayine, enerjiden çevrenin korunması ve şehircilik faaliyetlerinin takibine kadar geniş bir kullanım alanı olan uzay ve uydu teknolojileri alanında ülkemizi marka haline getirmekte kararlıyız. Dünyada bu alanda söz sahibi tüm ülkelerle ve kurumlarla da yakın iş birliği halindeyiz” açıklamasını yaptı.
‘Uzay Vatan’da ve ‘Siber Vatan’da yolumuza devam edeceğiz
“‘Uzay Vatan’da ve ‘Siber Vatan’da giderek artan bir iddiayla yolumuza devam edeceğiz” değerlendirmesinde bulunan Bakan Karaismailoğlu, TÜRKSAT 5A’nın uzaya fırlatılışını TÜRKSAT’ın Gölbaşı Yerleşkesinde canlı olarak takip etti. Karaismailoğlu, Türkiye saati ile 04.28 olarak açıklanan fırlatmanın hava koşulları nedeniyle 5.15’te yapıldığını dile getirdi ve “TÜRKSAT 5A uydumuzdan 35’inci dakikadan sonra ilk sinyal geldi. Uydumuz, yolculuğuna devam ediyor. Bu yolculuk 4 ay sürecek. Daha sonra testlerimizi yapacağız ve uydu faaliyete alınacak” açıklamasını yaptı. Karaismailoğlu, 5A uydusunun ardından 5B ve 6A uydularının fırlatılacağının altını çizerek “Şu anda imalatları tamamlanan ve testleri yapılan 5B uydumuzu da haziran ayında fırlatmayı planlıyoruz” dedi.