Türksat 5B ile Türkiye’nin karasal altyapıyla erişilemeyen yerlerine ulaşılabilecek
Türkiye’nin yeni uydusu Türksat 5B, 19 Aralık tarihinde Türkiye saatiyle 06.58’de ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü’nden, Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle başarıyla uzaya fırlatıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin uzaydaki 8’inci aktif uydusu olan Türksat 5B’nin uzaya fırlatılması dolayısıyla video mesaj yayımladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile birlikte Türksat 5B’nin ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü’nden uzaya fırlatılma anını, Türksat’ın Gölbaşı Yerleşkesi’nde düzenlenen törende takip etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, video mesajında, Türksat 5B uydusunun 42 derece Doğu yörüngesinde hizmet veren ve televizyon yayıncılığının yükünü taşıyan Türksat 3A ve Türksat 4A uydularına yedeklik yapacağının altını çizerek “Türksat 5B’nin devreye girmesiyle veri iletim hızı ve kapasitesi 15 kattan fazla artacak. Bu sayede internet erişiminin kısıtlı olduğu bölgelere kara, deniz ve hava taşıtları da dahil olmak üzere kapsamı alanındaki kullanıcılara genişbant uydu internet hizmeti verilebilecek. Uydumuz 35 yıldan fazla manevra ömrüyle 42 derece Doğu yörüngesindeki frekans ve yörünge kullanım haklarının korunmasını sağlayacak” açıklamasını yaptı. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kemal Yüksek, Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, Türksat Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Kolcu ve beraberindeki bürokratlar, uydunun fırlatılışını Cape Canaveral Üssü’ndeki fırlatma merkezinde izledi.
Türksat ve TUSAŞ uydu üretimiyle alakalı farklı ülkelerle ortaklıklar kuracak
Türksat’ın Gölbaşı Yerleşkesi’nde düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, verinin en değerli olduğu çağda bulunulduğuna dikkat çekerek bu sebeple kurulan şirketlerin hızlı şekilde milyar dolar hatta trilyon dolarlara ulaştığını ve bunun da ekonomiye büyük katkı sağladığını belirtti. Türkiye olarak bundan uzak kalma şanslarının olmadığının altını çizen Oktay, “Zaten fırlattığımız sistemler de bu anlamda bizim altyapımızı güçlendiriyor” ifadesini kullandı. Şu anda Türksat’ın ve TUSAŞ’ın uydu üretimiyle alakalı farklı ülkelerle ortaklıklar kurulması çalışmalarına başlandığını aktaran Oktay, ilgili bakanlıklar, kurum ve kuruluşlarla bir sinerji içerisinde çalıştıklarını vurguladı ve Türksat 6A’nın bu sinerjinin bir uzantısı olacağını söyledi. Türksat’ın gelişerek, çalışmalarına devam ettiğini kaydeden Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, önümüzdeki yıl da 6A’nın konuşulmaya başlanacağının altını çizdi ve imalat, test çalışmaları süren Türksat 6A’nın fırlatılmasıyla Türkiye’nin, dünyada kendi uydusunu üreterek, uzayda temsil edilen ilk 10 ülke arasında yer alacağını kaydetti. Karaismailoğlu, “Bizim için asıl önemli olan tamamen yerli ve milli uydu Türksat 6A. Teknolojideki yerli ve milli katkımız artarak devam edecek. Özellikle 5G’yi tamamen yerli ve milli altyapıyla kullanmak istiyoruz. Peşinden 6G’yi planlıyoruz. Teknolojiyi üreten, geliştiren ve ihraç eden ülke haline gelmek için gençlerin ilgisi bizim için çok kıymetli” dedi.
Türksat 5B’de Türkiye’de üretilen 2 haberleşme ekipmanı da kullanıldı
Türksat 5B, Sabit Uydu Servis (FSS) sınıfı uydulara göre en az 20 kat fazla kapasite verimliliği bulunan yüksek verimli uydu kategorisinde yer alıyor. Ülkenin faydalı yük kapasitesi en yüksek uydusu Türksat 5B, 4,5 ton fırlatma ağırlığına ve 15 kilovat güç kapasitesine sahip bulunuyor. Türkiye’nin yanı sıra Orta Doğu’nun tamamı, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Akdeniz, Kuzey ve Doğu Afrika, Nijerya, Güney Afrika ve yakın komşu ülkeleri içeren geniş kapsama alanında hizmet verecek Türksat 5B, frekansın tekrar kullanımı ve çoklu hüzme kapsama temalarının kullanıldığı Ka-Bant faydalı yüküyle toplamda 55 Gbps’den daha fazla veri iletim kapasitesi sağlayacak. Türkiye’nin uydu veri iletişim kapasitesi olan Ka-Bant kapasitesini 15 kattan fazla artıracak Türksat 5B, uydu haberleşmesinin kullanıldığı denizcilik ve havacılık gibi ticari sektörlerde etkin biçimde yerini alacak. Yerli Endüstri Katkı Programı kapsamında Türkiye’de üretilen 2 haberleşme ekipmanının da kullanıldığı Türksat 5B ile ilk kez ticari bir haberleşme uydusunda yerli tasarlanıp üretilen ekipmanlar uzaya gönderiliyor. Türksat 5B uydusunun sağlayacağı yüksek veri kapasitesiyle Türkiye’nin karasal altyapıyla erişilemeyen yerlerine ulaşılabilecek ve internet altyapısı kurulabilecek.