Türksat Bilişim, yeni ürünlerini ‘T-Anı Bilişim Lansmanı’nda tanıttı
Türksat Bilişim’in yeni yüzü; ‘T-Anı 22 Yeniden Yeniye Bilişim Lansmanı’, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun himayelerinde, 2 Kasım tarihinde Ankara’da düzenlendi. Lansmanda tanıtımı gerçekleştirilen ‘SORGU’, ‘ProjeM’ ve ‘EKDS’nin ülke geneline yaygınlaştırılması amaçlanıyor.
e-Devlet Kapısı başta olmak üzere kamunun e-Dönüşüm altyapısını kuran Türksat, Türkiye’nin e-Dönüşüm altyapısının hızlanmasıyla çeşitlenen Türksat Bilişim ürünleri ve hizmetlerini, ‘T-Anı 22 Yeniden Yeniye Bilişim Lansmanı’ ile duyurdu. Lansman; Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Kemal Yüksek ve Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok‘un katılımıyla gerçekleştirildi. ‘Türksat T-Anı Bilişim Lansmanı’ programının açılışında bir konuşma yapan Adil Karaismailoğlu, “Türksat, 15 yılı aşkın süredir bilişim dünyasındaki yoğun ve etkin çalışmalarıyla ülkemizin e-Dönüşüm süreçlerine önemli katkılar sağlıyor. Ülkemiz Türksat ile dijital dönüşümde ciddi mesafeler kat etmekte. Kamu ve özel sektördeki kurum ve kuruluşlara; güncel süreçlere uyum sağlamaları için ‘hızlı, kolay ve verimli’ bir dönüşüm hizmeti sunan Türksat’ın katkısı büyük. Togg’un yollardaki en önemli bileşeni, en iyi yol arkadaşı, akıllı ulaşım teknolojilerinin mimarı da Türksat olacak” değerlendirmesini yaptı. Türksat’ın ürettiği yeni projelerle, hizmet sunduğu pek çok kurumun, yeni, fonksiyonel ve teknolojik bir dünyanın kapılarını aralamalarına destek olduğuna dikkat çeken Karaismailoğlu, “Bugün ise Türksat, bu anlayışını bir adım daha öteye taşıyarak, ‘geleceğe başlangıç noktası’; yani T-Anı ile yeni sistemleri hizmete sunmakta” dedi. Bu lansmanla Türksat Bilişim’in üç yeni ürününün daha vizyona çıktığının altını çizen Karaismailoğlu, bunları şöyle sıraladı: Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi (EKDS), Proje, portföy ve ekosistem yönetim sistemi (ProjeM) ve altyapının siber güvenlik olgunluğunu ölçen, önceleyen ve siber riskleri azaltan SORGU.
KKTC e-Devlet Programı kapsamında 22 farklı proje gerçekleştirildi
Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, Siber Olgunluk, Risk, Güvenlik ve Uyumluluk Platformu (SORGU), Proje, Portföy ve Ekosistem Yönetim Sistemi (ProjeM) ve Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi (EKDS) ürünlerinde geliştirme çalışmalarının tamamlandığını ifade ederek ‘Göktürk-1 uydu görüntülerinin kullanımına ilişkin sözleşme imzalandığına da dikkat çekti ve “e-Devlet kullanıcı sayısı 61 milyonu aştı. KKTC Veri Merkezi inşaatı tamamlandı” açıklamasını yaptı. Türksat olarak geliştirdikleri BELGENET ürünlerinin bugün 110 kurumda 400 bin kullanıcıya hizmet verdiğini vurgulayan Ertok, bu sayede yüzbinlerce kağıt evrakın oluşturulmasının engellendiğini ve kurumlar arası belge akışının hızlandırıldığını dile getirdi. Ertok, ARŞİVNET ürünlerinin ise 23 kurum tarafından kullanıldığını, 10 yıllık emeğin ürünü olan KKTC e-Devlet Programı kapsamında e-Kimlik, e-Nüfus, Elektronik Belge Yönetim Sistemi, e-Gümrük, e-Tüzel, Mekansal Adres Kayıt Sistemi, e-Sağlık, Kamu Ortak Veri Merkezi ve e-Devlet Kapısı’nı barındıran 22 farklı proje gerçekleştirildiğini dile getirdi.
Gölbaşı’nda veri merkezi açılacak
Ertok, “T-Anı ile dönüşümünü başlatacağımız Türksat Bilişim hizmetlerimizin kalbine Gölbaşı kampüsümüzde inşa edeceğimiz yeni veri merkezimizi yerleştireceğiz” ifadesini kullanarak “5 bin metrekare beyaz alana sahip, Tier 3 standartlarında ve yeşil veri merkezi temasına uygun inşa edilecek veri merkezimizin temelini 2023’ün ilk yarısında atmayı hedefliyoruz. Tüm hizmetlerin her geçen gün daha çok bulut üzerinden sunulduğu günümüzde altyapının, platformların, yazılımların, fonksiyonların Türksat Bulut hizmetleri şemsiyesi altında müşterilerimize sunulmasını sağlayacağız. Bugün burada lansmanını yaptığımız SORGU, ProjeM ve EKDS ürünlerini ülke genelinde yaygınlaştıracak ve yeni yazılım projelerine odaklanacağız” açıklamasını yaptı.
Hedef: Türksat Bilişim ürünlerinin yurt dışında pazarlanması
“Yeni dönemde en önemli hedeflerimizden birisi Türksat Bilişim ürünlerinin yurt dışında da pazarlanmasını sağlamak olacaktır” diyen Hasan Hüseyin Ertok, “Özellikle KKTC e-Devlet Programı’nda edindiğimiz tecrübeyle herhangi bir ülkenin e-Devlet altyapısını sıfırdan kurabilecek güce sahibiz. Hedefimiz Türksat’ı bilişim hizmetleri alanında da dünyada kendinden söz ettiren bir teknoloji şirketi haline getirmek. Bütün bu hedeflere ulaşırken her zaman sektör paydaşlarımızın yanında olmaya ve onlarla birlikte büyümeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Programın sonunda Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Kemal Yüksek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na yeni logonun NFT’sini (Nitelikli Fikrî Tapu) hediye etti.