TÜRKSAT, Inmarsat ile stratejik ortaklık kurdu
TÜRKSAT ve Inmarsat arasındaki stratejik iş birliğinin kapsam ve ürün tanıtım programı; Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, TÜRKSAT Genel Müdürü Cenk Şen ve Inmarsat CEO’su Rupert Pearce’in katılımıyla 27 Eylül tarihinde gerçekleştirildi.
TÜRKSAT Genel Müdürü Cenk Şen, toplantının açılış konuşmasında; Türkiye’deki e-Dönüşüm için bilişim hizmetleri sunduklarına dikkat çekti. Alternatif iletişim hizmeti olarak uyduları da kullandıklarını söyleyen Şen, bununla mevcut karasal altyapının yedeklenmesi görevini de sağladıklarını ifade etti. Şen, “Türkiye’nin şu anda uzayda 4 uydusu bulunuyor. Milli olarak tasarlanan, 2020 başında uzaya fırlatmayı planladığımız Türksat 6A yerli haberleşme uydusu projemiz de mevcut. Inmarsat ile 2013’te bağlantıya geçtik. Inmarsat’ın dünya üzerindeki 4. uydu hizmetlerinin verildiği yer istasyonu Türkiye’de kurulacak. Inmarsat ile yaptığımız stratejik iş birliği anlaşmasıyla, Inmarsat ürün ve hizmetlerini fiyat ve hizmet avantajıyla kullanıcılara sunma yetkisine sahibiz. Böylece TÜRKSAT, mevcut haberleşme uyduları üzerinden sağlayamadığı kapsama alanı ve frekans bandı gibi diğer tüm hizmetleri küresel seviyede kullanıcılara sunabilecek duruma geliyor. Inmarsat ile sadece ticari ortaklık değil teknoloji transferi de gerçekleştiriyoruz. Inmarsat terminallerinin Türkiye’de üretilmesi için iş birliği yapılacak” şeklinde konuştu. Pearce de, Türkiye ile iş yapmaya odaklandıklarının altını çizerek çevremizdeki her şeyin artık birbiriyle hiper bağlantı içinde olduğunu, uydu iletişimiyle hiper bağlantılı dünya yaratılabildiğini kaydetti. Pearce, Inmarsat olarak devletler ile iş ortaklarında büyük deneyime sahip olduklarını da ekledi.
Inmarsat donanımlarını Türk firmaları üretecek
Bakan Arslan, TÜRKSAT ve Inmarsat arasındaki stratejik iş birliğiyle; Inmarsat ürünlerinin kamu kurumlarına satışının gerçekleştirileceğini ifade etti ve “Bir ya da birden çok Türk üretici firmanın Inmarsat donanımlarını üretmesine de fırsat sağlanacak” açıklamasını yaptı. Arslan, konuşmasında şu noktaları vurguladı: “ Bu iş birliği; stratejik hedefler doğrultusunda, Türkiye'yi uydu ve uzay alanında daha da büyütecek yeni iş birlikleriyle ortaklıkların başlangıcı ve habercisi olacak. TÜRKSAT uydu operatörlüğünün yanı sıra kablo operatörü ve kamunun bilişim çözüm merkezi olarak da faaliyet gösteriyor. TÜRKSAT 6A uydusunda; televizyon yayıncılığı gibi ticari faaliyetlerin yanında askeri haberleşme ekipmanı da yer alacak. Diğer yandan Türkiye Uzay Ajansı’nın kurulması ve uzaya yönelik faaliyetlerin düzenlenmesi hakkında Kanun Tasarısı Taslağı, Meclis'e sevk edilecek aşamaya getirildi. Ajansın kurulmasıyla Türkiye’de uzay teknolojileri alanında çok daha hızlı yol alacak seviyeye gelinecek.” TÜRKSAT’ın kara, hava ve denizcilik sektörüne mobil uydu haberleşmesi konusunda hizmet sunan Inmarsat ile stratejik ortaklığa gittiğini kaydeden Arslan, TÜRKSAT ile Inmarsat arasında 8 Mart'ta imzalanan sözleşme kapsamında TÜRKSAT'ın bölgesel ölçekte sunduğu mevcut uydu haberleşme hizmetlerine ilave olarak mobil uydu haberleşmesi hizmetlerini de sunma imkânına kavuşacağını aktardı. Arslan, “Artık alın teri değil, akıl terini de akıtabileceğimiz alanları oluşturmak zorundayız; akıl teriyle üretilen ürünlerin katma değeri çok yüksek. Bu kapsamda uzay, havacılık ve haberleşme sektörü akıl terinin çok öne çıktığı önemli bir alan. Bizim de adımlarımızı daha hızlı ve büyük atmamız gerektiğinin altını çizmek isterim” değerlendirmesini yaptı. Konuşmaların ardından TÜRKSAT ve Inmarsat uyduları ile ilk defa canlı uydu bağlantısı gerçekleştirildi.