TÜSİAD Avrupa Yeşil Mutabakatı Söyleşilerinin altıncısına Borusan Holding Grup CEO’su Erkan Kafadar konuk oldu
TÜSİAD Avrupa Yeşil Mutabakatı Söyleşileri serisinin altıncısı “Sanayinin Uyum İhtiyacı” temasıyla gerçekleşti. Etkinliğin konuk konuşmacısı, Borusan Holding Grup CEO’su Erkan Kafadar oldu.
Moderatörlüğünü TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sanayi Politikaları Yuvarlak Masa Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu’nun yaptığı toplantıda, “Sanayinin Uyum İhtiyacı” başlığı altında; Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın iş dünyasına getirdiği yön ve uyum çalışmaları ele alındı.
Erkan Kafadar: Daha yaşanabilir bir gelecek için; dönüşüm sürecini ne kadar erken başlatırsak, çalışmalarımızın sonuçlarını da o kadar erken göreceğiz
Konuşmasında, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın içinde bulunduğumuz süreç ve geleceğimiz açısından önemine değinen, yaşanabilir bir gelecek isteyen her toplumun iş yapış şekillerini değiştirmesi gerektiğinin altını çizen Erkan Kafadar sözlerine şöyle devam etti:
“Gerçekleşecek bu dönüşüm sayesinde daha yaşanabilir bir gelecekten bahsedebileceğiz. Bu süreci ne kadar erken başlatırsak, çalışmalarımızın sonuçlarını da o kadar erken göreceğiz. Biz Borusan olarak, geleceğe yönelik planlarımızı sadece Avrupa Yeşil Mutabakatı ve iklim özelinde değil farklı alanlarda birbirini tamamlayan stratejiler olarak yürütüyoruz. Sürdürülebilirlik 15 yıldır gündemimizde olan bir konu. Borusan olarak Holding Sürdürülebilirlik Komitesi çatısı altında karbon salımı azaltma amacıyla çalışmalarımızı Avrupa Yeşil Mutabakatı ile ilişkilendirilmiş şekilde ayrı bir alt komite ile yürütüyor, uzman danışmanlık şirketleri ve akademisyenlerle çalışmalar yapıyoruz.
Sürdürülebilirlik çalışmalarımız kapsamında en temel stratejik yönümüz karbonsuz iş modellerine sahip olmak ve karbon salımını sıfırlamak. Çevresel etkimizi azaltmak hatta ortadan kaldırmak ve bunu tüm değer zincirimizle birlikte başarmak ana hedeflerimizden. Çeşitli üretim hatlarımızda kullanılan enerji miktarını ayrı ayrı takip eden sistemler kuruyor ve hat başına enerji tüketimlerini düşürmek için ilgili ekiplerimizle ve Ar-Ge Merkezlerimizde çeşitli projeler geliştiriyoruz. Ayrıca üretim sürecinde ortaya çıkan doğrudan ve dolaylı emisyon miktarlarını ilgili ürünle ilişkilendirmek amacıyla çalışmalar yürütüyoruz. Kullandığımız enerjinin kaynaklarını inceliyor, bunların içerisindeki yeşil enerji payını nasıl artırabileceğimiz konusunda çalışmalar yapıyoruz. TÜSİAD başta olmak üzere bu alanda çalışan özel sektör temsil örgütlerinin de çalışmalarına katkı sağlamaya özen gösteriyoruz. Bu farkındalığı şirketler özelinde yayabilirsek, Türkiye olarak hem Avrupa Yeşil Mutabakatı hem de dünyada bu konuda çalışmalar yapan ülkeler arasında öne çıkacağımızı düşünüyorum.”
TÜSİAD Yeşil Mutabakat’ın yaratacağı riskler ve fırsatlara dikkat çekmek, bu alanda özel sektör ve kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla, döngüsel ekonomi, enerji, dış ticaret, dijitalleşme, finans gibi Yeşil Mutabakat’ın birçok farklı boyutunu özel sektörün tepe yöneticileri ile “Yeşil Mutabakat Söyleşileri”nde tartışıyor.