Twitter hisselerini satmayacağım
Suudi milyarder Prens El-Velid bin Talal, halka açıldığında elindeki Twitter hisselerinin hiçbirini satmayacağını açıklarken, şirketin halka arzının bu yılın ilerleyen dönemi veya 2014 başında olmasını beklediğini söyledi. Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın kuzeni ve uluslararası yatırım şirketi Kingdom Holding’in sahibi olan bin Talal, 2011 yılının sonlarında Twitter’a 300 milyon dolar tutarında yatırım yapmıştı. Reuters’e demeç veren bin Talal, Twitter’ı kendileri için çok stratejik bir yatırım olarak tanımlarken, “Şirkete 300 milyon dolar yatırım yaptık ve halka arzda hisse satışı yapmayacağız” dedi. Bin Talal, küresel pazarlarda yakından izlenen bir sima. Çünkü Kingdom Holding bünyesinde yapılan, Citigroup ve Rupert Murdoch’un News Corp.’u gibi başarılı yatırımlar var.
Hedef; Facebook etkisini silmek
Bu arada Twitter, halka arz başvurusunu yaparak, geçen yılki Facebook halka arzından sonra sektörde bu yönde adımını atan ilk büyük şirket oldu. Bu tablo karşısında bin Talal, 300 milyon Twitter kullanıcısı ve günde yarım milyar Tweet ile büyüme potansiyelinin inanılmaz olduğunu vurguluyor. Piyasada genel beklenti, halka arzdan sonra şirketin değerinin 10 milyar doların üstüne çıkması. Ama bin Talal, daha yüksek bir değer bekliyor ve bunu da, “Şirketin 14-15 milyar dolar değere ulaşacağı beklentilerini duyuyoruz. Ama bunun üzerinde işlemler olacaktır. Bizce şirket bundan daha değerli” diyor.
Büyük bir beklenti yaratan Facebook’un 2012 yılındaki halka arzı ve ardından hisse fiyatındaki istikrarlı (!) düşüş, internet şirketlerinin de halka arzda temkinli tutum izlemesine yol açmıştı. Bin Talal, Twitter’ın New York Borsası’nda farklı bir trend izleyip, Facebook’un Nasdaq’daki hayal kırıklığını silip silmeyeceği konusunda yorum yapmaya yanaşmıyor. Ama eklemeden de geçmiyor: “Twitter yönetimi ile yaptığım görüşmelerde çok dikkatli olacakları ve Facebook’un yaptığı hataları tekrarlamamaya kararlı oldukları izlenimini aldım.”
Sansürde kazanan olmaz
Öte yandan, Tunus, Mısır, Libya ve Yemen’de 2011 yılından beri dalga dalga yayılan Arap Baharı’nda Twitter, protestolar için önemli bir buluşma ve haberleşme noktası oldu. Bin Talal da, Twitter’ın her türlü haberin yayılmasını hızlandırdığı gerçeğini kabul ediyor, buranın herkes için açık bir forum olduğunu doğruluyor, ama eklemeden geçmiyor: “Twitter’ı veya diğer sosyal medya yapılarını kontrol etmek veya onu sansürlemek isteyen herkese, ülke yönetimleri dahil, tamamen karşıyım. Bu, kaybedilecek bir savaş demek.”