Twitter kuş gribini önceden tahmin edebilir mi?
Son dönemde ABD’de yapılan bir araştırma, sosyal medyanın salgın hastalıkların tespiti ve kontrol altına alınması konusunda önemli bir rol oynayabileceğini ortaya koydu.
Twitter üzerinde yapılan araştırmada, 17 milyon kullanıcının hastalıklarından söz eden mesajları denetim altına alındı. Böylece hastalıkların bir anda nasıl bir bölgeyi etkisine aldığını da gösteren araştırma, sosyal medyanın hastalıkların daha hızlı fark edilmesi ve önlem alınabilmesi durumunda ne kadar hızlı olabildiğini kanıtlamış oldu. Bu sayede örneğin İstanbul’daki Twitter kullanıcılarının bir anda “çok fena grip oldum” yazması, bu bölgede bir grip salgını yaşandığını ortaya koyabilme potansiyeline sahip.
İş bölgesel olduğunda bu kadar hızlı bir şekilde hastalık haritasını çıkartabilen sosyal medyanın, durum küresel boyutlara taşındığında da benzer bir potansiyel ortaya koyup koyamayacağı ise merak konusu.
Yöntem işe yararsa, kolera, tifo gibi salgın hastalıklar olduğunda o bölgeye daha hızlı yardım gitmesi sağlanarak, bu hastalıklar sebebiyle gerçekleşecek ölümlerin önüne geçilebileceği düşünülüyor.
Detaylar sickweather.com adresinde.