Twitter tabanlı TV?
TÜRKİYE’DE 80-100 bin twitter kullanıcısı varmış! Bu “-mış”lı bilgi, Elif Dağdeviren adlı medya girişimcisinin TürkMax kanalında başlattığı “Sosyal Alem” programından… Veri, tahminden ibaret. Zaten ülkemizde internet ve bilgisayar kullanımı verileri bile hep tahminden (eh..biraz istatistik görünümlü tahmin) ibaret. Twitter’cı sayısı herhalde çok abartılı bir tahmin.
Elif Dağdeviren, 5 Aralık’ta başladığı programına medya dünyasından ahbaplarını davet ediyor. Kendi aralarında konuşurlarken, programı izleyenlerin yolladığı “tweet” mesajları hem ekrana, hem davetlilerin önündeki kişisel bilgisayarlarına yansıyor. Program, aslında; eskiden TV programına telefonla katılan, daha sonra e-postayla katılan izleyici kitlesinden sonra, şimdi twitter’la
katılan izleyici kitlesine bir açılım. Bu anlamda yenilikçi bir girişim. Ama içeriği, sadece davetlilerin “medya tanınırlığı” üzerinden giden bir program. Konusu yok.
Twitter, icat edildiği 2006’dan üç yıl sonra sonra, 2009 sonuna doğru ülkemiz medyasınca “keşfedildi.” Medyamızın bir kesiminin müthiş ilgisi; bilgiden ziyade dedikodu ve sohbet üreten bir sosyal teşhir oyuncağı olmasından ibaret.
Ancak twitter, kamu yararına habercilik adına bilgi toplama ve paylaşma yöntemi olarak kullanılırsa –ki ciddi Batı medyasında böyle- şimdilik en hızlı yazılı iletişim biçimi. Bundan, haber ajansları ve medyanın haber merkezleri faydalanıyor. Beş yıl önce Güney Asya depremi ve tsunamisi sırasında twitter yoktu. Dünya, olayın ilk resim ve videolarını cep telefonlarıyla yollanan e-postalarla gördü. Şimdi twitter, e-postanın yerini aldı. Bakalım, yerini 2010’da ne alacak?