Uber AB’yi istihdam ile etkilemeye çalışıyor
Son zamanlarda oldukça tartışılan bir çeşit korsan taksi uygulaması olan Uber, 2015 yılında Avrupa’da 50 bin yeni istihdam yaratma sözü verdi.
İspanya’da yasaklanan, dünyanın birçok bölgesinde de yasaklanma tehlikesiyle karşılaşan Uber, kendisine bir çıkış yolu arıyor. Uber CEO’su Travis Kalanick Münih’teki bir etkinlikte yaptığı konuşmada, 2015 yılında Avrupa’da ciddi oranda büyümeyi hedeflediklerini ve bu yıl 50 bin kişiye iş fırsatı yaratacaklarını belirtti. Kalanick, 2015 yılında Avrupa Birliği ülkelerinde yeni işbirlikleri yapmayı istediklerini belirtirken sözlerini şöyle sürdürdü:
“Avrupa Birliği ülkelerinde yapmak istediğimiz işbirliği ile yenilikçi projeler kapsamında ekonomiye de ciddi katkı sağlamayı hedefliyoruz. Avrupa Birliği ülkelerindeki düzenlemeler Uber olarak çalışmamızı kolaylaştıracak şekilde revize edilirse önümüzdeki dört yıl içinde Avrupa’nın her şehrinde 10 bin istihdam yaratabiliriz.”
Yaratılan bu istihdamlar ise Uber çalışanı olabileceği gibi bağımsız şoför lisanslı çalışanlar da olabiliyor. Şirketin Londra’daki uzantısı da bir çeşit korsan taksi gibi hizmet veriyor. Şirketin UberPOP isimli bir diğer uygulamasında ise araç talebinde bulunanlar da şoför olabiliyor. Hem müşteri hem de şoför olan kişi, gideceği yerdeki bir diğer müşteriye ya da Uber yetkilisine aracı teslim ediyor. İnternet ya da mobil uygulama üzerinden kullanılabilen Uber ile kullanıcılar, “ücreti paylaş” seçeneği ile aynı rota üzerinde araca ihtiyacı olan farklı kişilerle birlikte seyahat ederek ödeyecekleri tutarı da paylaşabiliyorlar.
Birçok ülkedeki faaliyeti yasaklandı
Dünya genelinde yaklaşık 250 şehirde hizmet veren Amerikalı araç kiralama şirketi olan Uber, haksız rekabete neden olduğu gerekçesiyle protesto edilmişti. Avrupa’nın birçok ülkesinde taşımacılık kurallarına uyulmaması, güvenlik ihlali, sigortasız araç kullanımı, lisanssız sürücü çalıştırma ve haksız rekabet gibi farklı sebeplerle hakkında dava açılan Uber, birçok ülkede de yasaklanmış durumda.
Karşılaştığı bu hukuki durumları aşma yolunda adımlar atan Uber, şu an Türkiye’de de hizmet veriyor. Taksi çağırmak yerine daha üst segment araçları gideceğiniz yerde siz oraya varmadan temin eden bir uygulama olarak bilinen Uber, hâlihazırda borsada 40 milyar dolara yakın bir değere sahip. Şirket, yeni istihdam politikasıyla Avrupa’da istihdam yaratarak önüne çıkan hukuki engelleri aşmayı hedefliyor.