UBMK 100. yılda Samsun’a çıkıyor
Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanları Kurulu (BMBB) Toplantısı, bu yıl 33. kez 11-15 Eylül tarihlerinde, Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 100. yılı olması nedeniyle Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde gerçekleştiriliyor. Bu toplantıyla birlikte 4. Uluslararası Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Konferansı da (UBMK) eş zamanlı olarak düzenleniyor. BMBB Komite Başkanı ve UBMK Konferans Başkanı Prof. Dr. Eşref Adalı’dan çalışmalarıyla ve konferans hakkında bilgi aldık.
BMBB olarak eğitim kalitesinin artırılması yönünde önemli araştırmalar yaptıklarını ve ve bunun sonucu olarak raporlar yayımladıklarını belirten Prof. Dr. Eşref Adalı, “Türkçe bilişim dilini geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla hakemli bir dergi yayımladık. Her yıl 2 sayı olarak yayımlanan ‘TBV – Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği’ dergisi bu yıl 12. yaşını kutluyor. 2005 yılında yapılan toplantıda, bilgisayar mühendisliği odasının eksikliği tartışıldı ve kurulması konusunda çalışmalar başlatıldı. Bu çalışmalar ‘Bilgisayar Mühendisliği Odası’nın kurulması ile sonuçlandı. 5 yıl önceki toplantıda, uluslararası bir konferansın düzenlenmesinin ülkemiz için yararlı olacağına karar verildi. Bu toplantılarda üretilen yararlı sonuçların yalnızca bölüm başkanları arasında değil tüm akademisyenlere de aktarılmasının daha uygun olacağı değerlendirildiğinden, eş zamanlı olarak UBMK konferanslarını düzenleme kararı aldık. İşte bu yıl 4. kez düzenleyeceğimiz UBMK böyle şekilldendi” açıklamasını yaptı.
300 bildiriden 155’i konferansta sunulmak üzere kabul edildi
Adalı, UBMK’nın kendi alanında Türkiye’nin en ciddi konferansı olmayı hedeflediğinin altını çizerek “Konferans IEEE şemsiyesi altında yapılmakta ve önemli sayıda bildiri yurt içinden ve 10’dan fazla ülke olmak üzere yurt dışından gelmekte. Konferansa gönderilen her bildiri en az 2 hakem bilim insanı tarafından değerlendiriliyor. Hakem olarak görev alanların sayısı 250 dolayında ve yüzde 30’u yabancı. Konferansa gönderilen bildirilerden değerli bulunanlar sözlü sunum için kabul edilmekte, kabul oranı ise yüzde 50 dolayında. Konferansta sunulan bildiriler daha sonra IEEE Xplore’da yayımlanıyor. UBMK’ya bu yıl yaklaşık; ABD, Hindistan, İngiltere, İspanya, Kazakistan, Kırım, KKTC, Rusya, Özbekistan, Tataristan ve Türkiye’den olmak üzere 300 bildiri gönderildi ve bu bildirilerden 155’i konferansta sunulmak üzere kabul edildi” şeklinde konuştu. BMBB toplantılarının aynı zamanda sosyal etkinlikleri barındırdığına da dikkat çeken Adalı, “UBMK ile birlikte sosyal etkinliklerin boyutu da genişledi. Sosyal etkinlikler, bilişim alanında çalışanların birbirini daha yakından tanımasını sağlıyor” değerlendirmesini yaparak şunları ekledi: “BMBB, gönüllülük bağıyla çalışan bir yapı. Katılımcılar kendi olanaklarıyla toplantılara katılmakta. Bazı kuruluşların sağladığı destekler toplantıların düzenlenebilmesini olanaklı kılıyor. 20 yıldır yaptığımız bu toplantıların devam edeceğini düşünüyoruz.”
UBMK 2019’da ‘Sayısal Dönüşüm’ masaya yatırılacak
UBMK 2019’un bu yılki ana konusu ‘Sayısal Dönüşüm’ olarak belirlendi. Ancak, sunulacak bildiriler bu alanla sınırlı olmayıp Bilgisayar Bilimleri ve Bilgisayar Mühendisliği, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Bilgi Güvenliği Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği gibi konuları da kapsıyor. Konferansta sunulan bildiriler arasından seçilenlerin genişletilmiş ve makale haline dönüştürülmüş biçimleri hakem değerlendirmelerinin ardından Türkiye Bilişim Vakfı Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Dergisi’nde de yayımlanacak. Detaylı bilgi için: http://www.ubmk.org/tr/home/