UBMK 2020’de ‘Pandemi Döneminde Yüksek Öğretim’ tartışılacak
Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanları Kurulu (BMBB) Toplantısı, bu yıl 34. kez 9-11 Eylül tarihinde, Dicle Üniversitesi ev sahipliğinde, çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek. Bu toplantıyla birlikte 5. Uluslararası Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Konferansı da (UBMK) eş zamanlı olarak ‘Pandemi Döneminde Yüksek Öğretim’ ana temasıyla düzenlenecek. BThaber’in ana medya sponsoru olduğu konferans, http://www.ubmk.org/tr/home/ adresinden youtube üzerinden canlı olarak yayınlanacak. BMBB Kurul Başkanı ve UBMK Konferans Genel Başkanı Prof. Dr. Eşref Adalı çalışmalarıyla ve konferans ile ilgili bilgi verdi.
BMBB Kurulu; ülkemizde bilgisayar bilimleri ve mühendisliği alanında hem kalitenin artırılmasına hem de daha nitelikli mezunlar yetiştirilmesine önemli katkılar sağlıyor. Bu alanda yapılan araştırmalar ve hazırlanan raporlar UBMK’da tartışılıyor. Bilgisayar bilimleri, bilgisayar ve yazılım mühendisliği bölüm başkanları ile yapılan değerlendirmeler sonucunda raporlar yayımlanıyor, deneyimler paylaşılıyor. Diğer yandan karşılaşılan olası risklere ortak çözümler geliştirilmekte. Prof. Dr. Eşref Adalı, bu yılki ana temanın ‘Pandemi Döneminde Yüksek Öğretim’ olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti: “Ülkemizde bu alanın gelişmesi için BMBB Kurulu olarak bilgi paylaşımında bulunuyoruz. Akademik dergi çıkarıp konferansa katılım için öğrencileri destekliyoruz. Burs veriyoruz, en iyi bildirileri ödüllendirip bu alanlara katkı sağlayan öğretim üyelerine ‘Üstün Hizmet Ödülü’ takdim ediyoruz.”
Sunulacak bildiriler ana temayla sınırlı tutulmadı
Adalı, UBMK’nın kendi alanında Türkiye’nin en ciddi konferansı olmayı sürdürdüğünün altını çizerek “Konferans IEEE şemsiyesi altında yapılıyor. Konferansta hem Türkçe hem de İngilizce bildiriler kabul edilmekte. Konferansa gönderilen her bildiri en az 2 hakem bilim insanı tarafından değerlendiriliyor. Hakem olarak görev alanların sayısı 250 dolayında ve yüzde 30’u yabancı. Konferansa gönderilen bildirilerden değerli bulunanlar sözlü sunum için kabul ediliyor. Kabul oranı ise yüzde 50 civarında. Sunulan bildiriler daha sonra ‘IEEE Xplore’da yayımlanmakta” açıklamasını yaptı ve konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Ana temamız ‘Pandemi Döneminde Yüksek Öğretim’ olmasına rağmen sunulacak bildiriler bu alanla sınırlı olmayıp Bilgisayar Bilimleri ve Bilgisayar Mühendisliği, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Bilgi Güvenliği Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği gibi konuları da kapsıyor. Konferansta sunulan bildiriler arasından seçilenlerin genişletilmiş ve makale haline dönüştürülmüş biçimleri hakem değerlendirmelerinin ardından Türkiye Bilişim Vakfı Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Dergisi’nde de yayımlanacak. Detaylı bilgiye http://www.ubmk.org/tr/home/ adresinden ulaşılabilir.”
UBMK, Covid-19 sebebeiyle sanal ortamda düzenlenecek
Bu yılki etkinliğe, sektörden, kamudan ve üniversitelerden ulusal ve uluslararası 8 seçkin davetli konuşmacının çağrıldığını ifade eden Adalı; üniversite-sektör ve kurum iş birliklerinin artırılmasına, ülkemizin bilimsel seviyesinin daha da yükseltilmesine katkı sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Prof. Dr. Eşref Adalı, şu bilgileri paylaştı: “Daha önceki toplantılarda önceliğimizde, konferans yapılan illerde kalkınmaya katkı sağlayacak olan kurumlarla da görüşmek bulunuyordu. 1. Uluslararası Bilgisayar Bilimleri ve Konferansı (UBMK) 2016 yılında Namık Kemal Üniversitesinde,
2.si Akdeniz Üniversitesinde, 3.sü Uluslararası Saraybosna Üniversitesinde, 4.sü Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 100. yılına denk getirilerek On Dokuz Mayıs üniversitesinde düzenlendi. 5. UBMK’nın bu yıl Dicle Üniversitesinin ev sahipliğinde Diyarbakır’da yapılması planlandı. Ancak Covid-19 nedeniyle bu yılki toplantı sanal ortamda düzenlenecek. Konferansın sanal ortamda yapılabilmesi için gereken tüm altyapı tamamlandı. BMBB Kurulu gönüllülük bağıyla çalışan öğretim üyelerinden oluşuyor. 21 yıldır yaptığımız bu toplantıların ülkemize katkılar sağladığını görüyoruz, bu katkıları vermeye de devam edeceğiz.”