Üç yılda bir milyon yazılımcı yetiştirilmesi hedefleniyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Nisan tarihinde, video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ardından Huber Köşkü’nde basın açıklaması yaptı. Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi veren Erdoğan, BTK Akademi eğitim portalında, üç yılda bir milyon yazılımcı yetiştirmeyi hedefleyen bir program başlatacaklarını duyurdu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, test sayısının günde 40 bin düzeyine çıkarıldığını ifade etti. Ücretsiz maske dağıtımının PTT ve eczaneler üzerinden sürdüğünü kaydeden Erdoğan, şunları aktardı: “Yoğun bakım solunum cihazlarının üretimi konusundaki çalışmalarımız başarıyla neticelendi. Kolları sıvadığımız tarihten 14 gün sonra bu cihazların üretimine başladık, mayıs ayı sonuna kadar 5 bin cihazı üretmiş olacağız. Yoğun bakım solunum cihazlarının teknoloji girişimini gerçekleştiren Biosis’e mühendisleriyle, teknisyenleriyle, tüm çalışanlarıyla bu sürece katkı veren Baykar Makine ve Aselsan’a, seri üretimi yapan Arçelik’e yine şahsım milletim adına teşekkür ediyorum. Bugün itibarıyla 100 tane solunum cihazını teslim aldık. Savunma sanayinde gerçekleştirdiğimiz büyük atılımı tıbbi cihaz ve ilaç başta olmak üzere kritik tüm alanlarda sürdüreceğiz. Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumumuz da geliştirdiği mekanik solunum cihazıyla bu yarıştaki yerini almıştır. Milli Eğitim Bakanlığımız da prototip seviyesinde bir cihaz geliştirmeyi başardı. Bu gayretleri de takdirle karşılıyoruz. Diğer taraftan elimizde epeyce bir stoku bulunan ve hastalığa erken müdahalede kullanılan kritik ilaçların üretimine yerli firmalarımız da başladı. Bu konudaki araştırma, geliştirme, ruhsatlandırma ve üretim süreçlerini yakından takip ediyoruz.”
N95 ve N99 maskelerinin nanofiber filtrelerinin üretimine geçiliyor
“Ülkemizin bu kritik döneminde yapılan her yerli ve milli katkıyı klasik bürokratik anlayışın keyfine bırakılamayacak kadar önemli görüyoruz” ifadesini kullanan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Koruyucu sağlık donanımlarının yerli üretimi konusunda da önemli mesafe kat ettik. Özellikle sağlık personeli açısından hayati olan N95 ve N99 maskelerinin nanofiber esaslı filtrelerinin geliştirme süreci bitti, testlerine başlandı, en kısa sürede üretime geçiyoruz. Böylece artık bu filtreler konusunda da dışa bağımlılıktan kurtuluyoruz. Türkiye Bilimler Akademisi de hazırladığı kapsamlı Kovid-19 raporuyla önemli bir referans kaynağı oluşturdu. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’ndaki hocalarımız da elde edilen başarıları bilimsel makaleye dönüştürüp yayımlayarak tüm dünyanın hizmetine sunmaya hazırlanıyorlar. Hastane, yatak ve yoğun bakım yatağı konusundaki mevcut kapasitemizi güçlendiriyoruz. Son gelişmeler üzerine ilk etabının açılışını öne alarak bugün gerçekleştirdiğimiz İstanbul Başakşehir Şehir Hastanesi salgın hastalıkla mücadele için kullanılacaktır. Toplam yatak kapasitesi 2 bin 682 olan hastanemizin bugün ilk etabının açılışını yaptık. 885’i klinik yatağı, 150’si yoğun bakım yatağı olmak üzere bin 35 yatakla hizmet verecek. Hastanemizin kalan kısmını da önümüzdeki ay hizmete açmayı planlıyoruz. Ayrıca Yeşilköy ve Sancaktepe’deki her biri bin 5’er yataklı iki kalıcı hastanemizin inşaatı şu an da hızla sürüyor. İnşallah bunları da söz verdiğimiz gibi 45 günde tamamlayıp hizmete alacağız.”
Veliler de uzaktan eğitim sürecine dahil edildi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, örgün ve yaygın eğitim kurumlarındaki faaliyetlere 16 Mart itibarıyla ara verildiğini hatırlatarak “Hemen ardından da Milli Eğitim Bakanlığı, TRT iş birliğiyle üç televizyon kanalı kurarak uzaktan eğitime geçmiştik. Öğrencilerimizin uzaktan eğitim için kurduğumuz platformu benimsediklerini ve günlük olarak takibini yaptıklarını tespit ettik. Ortaöğretim ve Yükseköğretim sınavlarına hazırlanan 8’inci ve 12’nci sınıf öğrencilerimiz için de canlı ders uygulaması başlattık. Velilerimizle uzaktan eğitim sürecine dâhil edilerek gerekli bilgilendirme ve yönlendirme çalışmaları yapılmıştır. Liselere ve yükseköğrenime geçiş sınavının kapsamı öğrencilerimizi mağdur etmeyecek şekilde yeniden belirlenmiştir. Diğer sınavlarla ilgili düzenlemeler de süratle hayata geçirilmiştir” açıklamasını yaptı.
Yazılım sektörü gençleri bekliyor – Eğitimler BTK Akademi portalı üzerinden verilecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, gençlere seslenerek şu çağrıda bulundu: “Dünyada yıldızı her geçen gün daha da parlayan yazılım sektörü sizleri bekliyor. Bunun için üç yılda bir milyon yazılımcı yetiştirmeyi hedefleyen bir program başlatıyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığımızın hazırladığı proje kapsamındaki eğitimler özellikle de BTK Akademi eğitim portalı gerçekleştirilecektir. Hâlen 13 başlıkta 47 bin dakikayı bulan 31 ayrı eğitim bu sitede hizmet veriyor. Yıl sonuna kadar eğitim sayısı 100’e çıkacaktır. Gençlerimiz tek yapması gereken sisteme girip özgeçmişlerini kaydettirmektir. Tamamlanan eğitimler ve başarı dereceleri sistemdeki özgeçmişlere otomatik olarak işlenecektir. Programı tamamlayanlar, güvenliğinden veri analistliğine, siber güvenlikten yazılım geliştirmeye kadar 15 farklı alanda uzman olarak istihdam edilebilme imkânı kazanacaktır. Böylece gençlerimiz korona günlerini geleceklerine ışık tutacak bir fırsata çevirebilecektir. Bu programın ülkemizin yazılımcı ihtiyacının giderilmesine de katkı sağlayacağına inanıyorum.”