Uçtan uca takip yetkinliği
Skysens kurucu ortaklarından ve CEO’su Burak Polat.
Hem donanım hem network hem de içinde işleyen yazılımı geliştirerek IoT alanında 360 derecelik bir kapsam sunan Skysens, BThaber Şirketler Grubu’nun 2019 yılı KOBİ Destek Projesi’nden yararlanmak üzere seçilen üçüncü şirket.
Ana odağı endüstriyel kablosuz IoT çözümleri olan Skysens, 2015 yılında kuruldu. İzmir’deki ortağı ile Skysens için adımlarını attıklarını belirten Skysens kurucu ortaklarından ve CEO’su Burak Polat, endüstriyel kablosuz IoT çözümleri başlığında üretim tesisleri, şehirler, havaalanları, stadyumlar, hastaneler gibi dikey sektörler için kolay uygulanabilir ve yüksek performanslı IoT çözümü sunduklarını belirtti. LPN (low power network) yapısı, düşük enerji kullanımı ile uzak menzillere veri aktarabilmeyi ve düşük batarya tüketimi ile IoT uygulamalarını desteklemeyi hedefliyor ve Burak Polat’ın dikkat çektiği gibi, bu teknolojiler küresel bazda etkin. Bu işe ilk başladıkları dönemde bağlı oldukları teknoloji yapısı LoRa 1 ve LoRa Alliance’ın üyesi oldukları bilgisini veren Burak Polat, şu detayları paylaştı:
“Teknik bakış açımızla 2017 yılında bir yatırım aldık. Çünkü global bir marka olabilmek için belli protokollere uyum gerekiyor ve biz, direkt bir teknolojiyi alıp onu adapte etmedik. Çeşitli algoritmalar, gömülü yazılım ve platform tarafında geliştirmeler yaparak, kendi katma değerimizle geliştirme yaptık. Kasım 2017’de Avrupa Yatırım Fonu kaynaklı ve Hollanda merkezli ACT Venture Capital teknolojik yetkinliklerimiz ışığında bize yatırım yaptı ve böylece Skysens Teknoloji A.Ş. kuruldu. Ekip büyümeye başladı ve 2018 Nisan’ında üçüncü havalimanı inşaat sürecinde biz de bu yatırıma ‘mekanik elektrik projeleri’ ile dahil olduk. İlk girişimimiz atık su pompalarının takibi üzerineydi. Ardından sayaç okuma ve IoT projesi olarak ihale edildi, bunu yap-işlet-devret modeli ile yapma önerimizi kabul ettiler ve partnerimizle beraber ihaleyi aldık. Sayaç okumlar, farklı güç kaynaklarının takibi gibi benzer paralel projelerle bu başlıkta ekosistem kesintisiz ilerliyor. İstanbul Havalimanı böylece IoT’ye özel bir network ile kurulan ilk havalimanı oldu.”
Skysens’in donanım üretimi ve satışları ABD ve Avrupa’da istikrarlı gelişimini devam ettirirken, donanım-network-yazılım üçgenine hakim olmak ve tüm platformu sunmak bunu genişletebilme imkanını da sunuyor. Burak Polat, teknik detayları şöyle anlattı:
“Pil ömrü uzun ve programlanabilen küçük kutumuz ve gateway’imiz takip etmek istediğiniz yerlere yerleştiriliyor. Gateway, sayısız uç birimden veriyi alıp, bizim için anlamlı hale getirdiği bir arayüz ve bu mimarinin tamamını yapıyoruz. Sürekli okuyan ve proaktif olabilmeyi de sağlayan bir mimari söz konusu. Gateway koyduğunuz yerde çok geniş menzili kapsama alanı oluşturuyor, örneğin 4 katlı bir binada bütün katlara erişebilen kablosuz iletişim altyapısı sunuyorsunuz. Bu yapıda sayaç tüketimlerini de alabilirsiniz, bu altyapı üstünde sürekli kişiselleştirme yaparak kendi önceliklerinize göre alarm üretecek bir yapı da kurgulayabilirsiniz. Platformu ve uçtan uca yapıyı sunuyoruz. Radyo frekansı da özel, uzak menzilli, düşük batarya tüketimi olan bir teknoloji. Kırsal alanda takip adına bu mimari kolaylık. Genişletilebilirlik anlamında da avantajları büyük. Arkada bir sunucu yapımız var ve büyük verinin işlenmesi, analitik süreçler de gündeme geliyor. Bu yönüyle küçük bir operatör gibi de çalışıyoruz. Hangi fabrikaya giderseniz gidin, 4 temel IoT ihtiyacı var: Durum takibi, yani elektrik açık mı kapalı mı, ikincisi verimlilik takibi yani bu sistem veya bu vardiya ekibi ne kadar çalıştı, üçüncüsü kestirimci bakım, yani bakıma sokulması gereken makineyi belirlemek, son olarak da iş sağlığı güvenliği kapsamında ortam takibi, yani ilgili alanların sıcaklık ve nem takipleri, işçilerin bulunduğu yerlerin gürültü takibi, sıcaklık ve hava kalitesi gibi konular. Biz bu 4 ana başlıkta sektörden bağımsız tüm beklentileri karşılaşıyoruz ve bu ihtiyaçlara yönelik çözümlerimizi paketledik. Bunu firmalara aylık, yani kullandığın kadar öde modeli ile sunabiliyoruz. Belli bir seviyede kullanıcıya analitik ve ürün gamı ile aylık abonelikli bir sistem sunuyoruz. Bu yapının kurulumu da hızlı. Orta ölçekli şirketler için pazarlamayı İstanbul’dan yapıyoruz, ama pazarlama faaliyetlerimizi artırmak istiyoruz. Bu nedenle KOBİ Destek Projesi yapısında yer almanın bu yönüyle önemli fayda sağlayacağına inanıyoruz. Sektör bağımsız olarak Anadolu’ya ulaşmakta bu yapı bizim için önemli olacak.”