Ucuz, küçük ve yetenekli
Her ne kadar günümüzde oyun için kullanılacak bilgisayarlara binlerce liralık ekran kartlarını öneriyor olsak da aslında kaliteden biraz ödün verilerek orta ve giriş seviyesi kartlarda da güncel oyunları oynamak mümkün. Fakat bu orta – giriş seviyesi kartlar genelde pek göz önünde olmuyorlar. Asus’un R7 360 model ekran kartı da 430 TL civarı bir fiyat etiketine sahip bir ekran kartı. Şimdi bu ürünü biraz daha yakından tanıyalım.
Büyümüş de küçülmüş
Asus R7 360 ekran kartı, üzerinde Asus’un pek çok üst seviye modelinde kullanılan DirectCU soğutucusunun kapağını kullanıyor. Onlarca dev gibi ekran kartından sonra R7 360’ın üzerinde görünce bir şaşırdım doğrusu. Bu soğutucu kapağının üzerinde iki tane fan bulunuyor. Fanlar, altındaki alüminyum kısma üfleyerek GPU’yu soğutuyorlar. Bakır ısı borusu filan yok. Hali hazırda ısınmayan bir ekran kartı olduğu için çok da alengirli bir soğutucuya ihtiyaç duyulmamış.
Ürünün PCB’si küçük fakat soğutucunun bir kısmı kartın dışına taşmış. Asus R7 360, bu haliyle de her türlü bilgisayar kasasına sığacak büyüklükte. Yine de piyasada farklı markalar altında R7 360’ın daha minik modellerinin bulunduğunu hatırlatalım. Arka panele göz attığımızda 2 tane DVI, 1 tane DisplayPort ve 1 tane de HDMI portunu görüyoruz. DVI’lardan bir tanesi DVI-I; yani dönüştürücü aracılığıyla VGA çıkışına dönüşebiliyor. AMD’nin yüksek seviyeli ekran kartlarının büyük çoğunluğunda DVI-I bulunmadığı için VGA çıkışlı monitörlere sahip kullanıcılara zorluk çıkarıyordu. DVI-I’nin bu fiyat segmentindeki kartlarda bulunması gerekiyor; Asus R7 360’ta bulunması da haliyle avantaj sağlıyor.
Hızı azıcık aşırtılmış
Asus R7 360, içerisinde AMD’nin R7 260X’te ve HD7790’da da ullandığı Bonaire GPU’sunu kullanıyor. Evet, GPU biraz eski. 28 nanometre teknolojisiyle üretilen bu GPU, standart R7 360’larda 1050 MHz’de çalışırken, Asus’un modelinde 1070 MHz’de çalıştırılıyor. 2 GB kapasiteli GDDR5 RAM’lerini 6500 MHz hızında çalıştıran Asus R7 360, 128 bit bellek bant genişliğine sahip.
100 watt güç tüketim değerine sahip olan ürün, bir tane 6 pinli PCIe güç girişine ihtiyaç duyuyor. Düşük bütçeli bilgisayarlar için başarılı bir alternatif olan R7 360, güncel oyunların neredeyse tamamını 1080p çözünürlükte ve orta ayarlarda akıcı bir şekilde oynatabiliyor. Son derece sessiz çalışan kart, serinlik konusunda da başarılı.