Ucuz mobil telefon pazarı
Küresel mobil telefon pazarının Şanghay’dan Johannesburg’a uzanan kesiminde Çin’de üretilen ZTE ve Hindistan’da üretilen Micromax gibi markaların oluşturduğu çok ucuz mobil telefonların özellikle Nokia’nın bu ülkelerdeki egemenliğine son verdiği görülüyor.
Nokia’ın son zamanlarda karşılaştığı sorunların yanı sıra bu ülkelerde ucuz telefon üretenlerin Google’ın ücretsiz işletim sistemi Android’den yararlanmaları sadece Nokia’yı değil diğer üreticileri de olumsuz etkiliyor. Ancak akıllı telefon sektöründe iPhone, BlackBerry ve Samsung gibi markaların baskısı altında kalan Nokia’nın mobil telefon işi de şimdi ucuz Çin ve Hint mobil telefonların rekabeti karşısında zor bir duruma girmiş bulunuyor.
Üç yıl öncesine dek yükselen pazarlarda son derece güçlü bir konumda olan Nokia’nın bu durumunu daha uzun bir süre koruyacağı öngörülürken ucuz yongalı Çin ve Hint üretimi ve fiyatları 50 doların altında bulunan telefonların pazar paylarının Nokia’yı geçtiği görülüyor. Bu durum karşısında Nokia da öngördüğü satış hedeflerinden uzak kaldığını açıklarken ve bu yıl sonunda mobil telefonların işletim sisteminde Microsoft’un Windows Phone yazılımını Nokia mobil telefonlarında kullanılmaya başlanması ile Asya ülkelerinde ucuz telefon pazarında fiyat savaşının daha da kızışacağı bekleniyor.
Nokia 1.7 milyar mobil telefon aboneye sahip yükselen bu iki ülkedeki güçlü dağıtım zinciri ve markasına güvenirken şimdi ZTE ve geleneksel işi telekomünikasyon ağları ekipmanı üretimi olan Huawei Technologies’in rekabeti ile karşı karşıya kalmış durumda. ZTE geçen yıl 60 milyon mobil telefon satarken bu yıl satışının 80 milyona ulaşacağını bekliyor. Gerek ZTE ve gerekse Huawei’nin son derece ucuz fiyatlarla piyasaya sürdüğü telefonlar ile bu hedeflere ulaşmanın zor olmayacağı öngörülüyor.
Asya ülkelerinde satılan mobil telefonların bir bölümü şimdi hiç duyulmamış markalardan oluşuyor. Özellikle Çin’de Medatek ve Spreadtrum adlı yonga kullanılan mobil telefonların bu ülkedeki pazar payı yüzde 45’e erişiyor. Bu durum karşısında Nokia’nın pazar payı iki yıl önce yüzde 33 iken bu yıl yüzde 19’a inmiş bulunuyor.
Tanınmamış marka taşıyan mobil telefonların Çin dışında başta Hindistan olmak üzere geçen yıl Afrika, Latin Amerika ve Rusya’daki toplam satışları Nokia’yı geçerken ucuz telefon üreticilerinin bundan böyle Android işletim sistemli akıllı telefon pazarına da girmeleri hiç de beklenmedik bir olay olmayacak.
800 milyon aboneli dünyanın en hızlı büyüyen mobil telefon pazarının bulunduğu Hindistan’da Nokia 20 dolara telefon
satan yüzlerce bayi ile uğraşıyor. Bu ülkede fiyatı 20 doların bile aşağısında telefon satışına başlayan Micromax adlı üretici
kısa bir süre sonra yüzde 7,6 oranında bir pazar payına
sahip oldu. Dakikası yarım sente inen tarifeler ile büyüyen bu pazarda Nokia dünyaca ünlü markasına karşın pazar payını yükseltmek için büyük uğraş veriyor. Tüm bu olumsuz koşullara karşın gelecek yılın başından itibaren Microsoft işletim sistemli telefonları ile Nokia’nın Çin ve Hindistan pazarlarındaki paylarını ne denli büyüteceği şimdi merakla bekleniyor.
amilkunt@ttmail.com