ULAK projesine ilk sipariş Türk Telekom’dan
Türk Telekom, 4.5G teknolojilerinde yerli üretimi destekleme vizyonu doğrultusunda, Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın desteğiyle Aselsan, Netaş ve Türk Telekom’un Ar-Ge iştiraki Argela tarafından geliştirilen 4.5G milli baz istasyonu ULAK için 17 Şubat 2016 tarihinde attığı imzayla ilk sipariş veren şirket oldu. Türk Telekom CEO’su Rami Aslan, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:
“Yerli üretimi desteklemek adına Türk Savunma Sanayi sektörünün en önemli projelerinden biri olan ve Ar-GE iştirakimizin de ortak olduğu ULAK için sipariş veren ilk şirket biz olduk. Türkiye’de yerli üretimi desteklemek ve cari açığın düşürülmesine katkı sağlamak adına çok önemli gördüğümüz bu proje, milyonlarca kullanıcıya hizmet veren gelişmiş teknolojik altyapımıza destek verecek ve hizmet kalitemizi daha da yükseltecek. Sadece projede aldığımız rol ile değil, sektörde örnek teşkil etmesi gereken ilk siparişle de yerel üretime sürekli olarak destek olmaya devam ediyoruz.”
Yerli malı telekom ürünleri temel hedef
Araştırma geliştirme alanında faaliyet gösteren Argela, ULAK projesi kapsamında baz istasyonları için 4.5G teknolojisinin tanımlandığı en ileri fonksiyonları sağlarken, yazılım katmanlarıyla kontrol ve yönetim sistemlerini geliştiriyor. ULAK projesinin en önemli özelliklerini oluşturan akıllı yazılımlarda da Argela imzası var. Bu yazılımlarla; baz istasyonlarının insan gücü gerektirmeden otomatik olarak devreye alınması sağlanıyor.
Türkiye’nin milli 4.5G teknolojisinin ihtiyaç duyduğu tüm teknoloji ve standartları karşılayacak şekilde tasarlanan ULAK projesi kapsamındaki baz istasyonu, Türkiye’de 4.5G’nin milli imkan ve kaynaklarla hayata geçirilmesine katkıda bulunacak.
Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından desteklenen ULAK projesi, ticari mobil iletişim ağları, kamu güvenliği ağları, acil haberleşme ağları ve askeri haberleşme sistemlerinde kullanılmak üzere milli bir 4.5G makro baz istasyonu üretmek amacıyla hayata geçirildi. 23 Mayıs 2013 tarihinde fiili olarak başlayan ULAK projesi, Türkiye ve bölge ülkelerinin güncel ve ileriye yönelik mobil iletişim altyapı ihtiyaçlarını milli imkanlarla karşılamak açısından öncül bir proje olarak kabul ediliyor. 4.5G’de yerli malı telekom ürünlerinin kullanımının BTK şartnamesi ile ilk yıl yüzde 30, ikinci yıl yüzde 40, üçüncü yıl yüzde 45 oranında olması zorunlu tutulmuştu.