Ulaşım hem çevreci hem de yerli olmalı
‘Lojistik, Mobilite ve Dijitalleşme’ temasıyla; 6-8 Ekim tarihlerinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca düzenlenen, geleceğin ulaşım ve haberleşme sistemlerinin ele alındığı ‘12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası’, İstanbul Atatürk Havalimanı C Terminali Etkinlik Merkezi’nde gerçekleştirildi. Şura’da 55 farklı ülkeden ulaştırma bakanları ve bakan yardımcılarının yanı sıra sektör profesyonelleri bir araya geldi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanı sıra UAB Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ve Kurul üyeleri de Şura’ya katıldı. Diğer yandan Şura kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iştirak ettiği özel oturum düzenlendi. Kapanış oturumuna Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da katıldı.
3 gün süren ‘12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası’na 55 ülkeden 13 bakan katıldı. 105 firmanın yer aldığı Şura’ya, 20 bin katılımcı ilgi gösterdi. Ana oturumda 46, sektör toplantılarında 15, Transporttech Salonunda 12 konuşmacı, alanındaki son gelişmeleri değerlendirdi. Geleceğin ulaşım ve haberleşme sistemlerinin masaya yatırıldığı panellerde, gelecekte kullanılacak teknolojilerin hem çevreci hem de yerli ve milli olması gerektiği vurgulandı. Açılışta konuşan Adil Karaismailoğlu, artık ülkelerin sağlıklı bir iletişim ve ulaşım altyapısına sahip olmadan küreselleşen dünyada rekabet etmesinin mümkün olmadığını belirterek “Teknolojinin ilerleme ve yeniliklerinin, zamanın akışını hızlandırdığı bir bilgi çağında yaşıyoruz. Toplumlar, sadece kendilerine sunulanı değil, her alanda dünyada en iyi olanı, anında talep etmeye başladı. Birkaç saatlik iletişim kesintisinin bile toplumda oluşturduğu rahatsızlığa ve yerli ve milli uygulamaların ne kadar gerekli olduğuna çok yakında bir kez daha hep birlikte şahit olduk” değerlendirmesinde bulundu. Bakan Karaismailoğlu, üç kıtanın kesiştiği noktada bulunan, jeopolitik ve jeostratejik konumuyla Türkiye’nin ulaştırma ve haberleşme stratejisini, bölgesel ve küresel boyutlarıyla planlanmasının ayrı bir önem taşıdığına dikkat çekti.
‘Erişilebilir Ulaşım Stratejisi ve Eylem Planı’nı hazırladıklarını vurgulayan Karaismailoğlu, hareketleri kısıtlı bireylerin sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını pekiştiren, yaşam kalitesini artıran, herkes için erişilebilir ulaşım sistemi oluşturduklarını kaydetti ve “Hedefimiz; etik değerleri gözeten, bilimsel temellere dayalı, insana, çevreye ve tarihe duyarlı, şeffaflık, katılımcılık ve paylaşımcılık ilkelerini benimseyen, yerel tabana hitap ederken bölgesel ve küresel entegrasyonu göz ardı etmeyen bir ulaşım altyapısı inşa etmek, yüksek kalitede kesintisiz, konforlu hizmet perspektifi sunan, yenilikçi değerlerle bezenmiş, eşit, dengeli, sürdürülebilir kalkınma hamlelerinin öncüsü olarak herkes için etkin bir ulaşım ve iletişim sistemini ülkemize kazandırmak” açıklamasını yaptı.
5G ihale süreci tüm paydaşların beklentilerine uygun şekilde yürütülecek
Şura’da konuşan Bakan Yardımcısı Sayan, 5G için kritik öneme sahip fiber altyapı yaygınlığının artırılması için yatırımların devam ettiğini ifade ederek “5G’nin 2035 yılına kadar dünya ekonomisine 3,8 trilyon dolar katkı yapması ve 22,8 milyon istihdam yaratması bekleniyor. Biz de 5G’nin ülkemizde sunulabilmesi bakımından 5G ihalesi ile ilgili çalışmalarımıza başlamış bulunuyoruz. BTK’nın 5G’ye geçiş için politika önerilerini Bakanlığımıza sunması akabinde, konu Bakanlığımızca derinlemesine ele alınarak ülkemiz için en uygun 5G politika ve stratejileri oluşturulacak ve 5G ihale süreci tüm paydaşların beklentilerine uygun şekilde yürütülecek” dedi. Programa katılan BTK Başkanı Karagözoğlu da etkinlik kapsamında başka ülkelerin düzenleyici kurum temsilcileriyle ikili görüşmeler yaptı.
Karagözoğlu, KKTC, Karadağ, Bulgaristan, Kırgızistan, İran ve Arnavutluk heyetleriyle bir araya geldi. Diğer yandan Karagözoğlu, Vodafone, Turkcell ve Türk Telekom arasında uzun süreden beri gündemden düşmeyen ‘Ortak altyapı şirketi’ kurulması konusunda da bilgi vererek “Ortak altyapı şirketi kurulması yönünde somut bir adım için ilerleniyor. Bunun gerekçesine gelirsek, altyapının bir pasif tarafı, bir de aktif tarafı dediğimiz esas haberleşmeyi sağlayan cihazlar var. Pasif tarafta da boru döşenmesi, hattın geçeceği alanın bir anlamda kurulması var. İşte bunu birbirinden ayırıp, bu iki ayrıştırdığımız yapıyı bir taraftan ortak altyapı firmasıyla altyapıyı sağlayıp, operatörlerimizin hepsine bu altyapıyı sunmak, aslında bütün hedef bu” dedi. Etkinlik kapsamında açılan BTK standında; Milli Monitör Sistemi, Piyasa Gözetim Laboratuvarı, BTK Veri Merkezi, BTK Akademi, Güvenli İnternet Tırı ve USOM’un tanıtımı da yapıldı.
Türksat Veri Merkezi ile iletişime geçen tüm ağlar kriptolu olarak haberleşiyor
Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok da Ulaştırma Şurası’nda ‘Haberleşmede Dijital Reform: Dijital Yollar’ paneline katıldı. Panelde, Türkiye’deki akıllı ulaşım sistemleri, kablosuz haberleşme teknolojileri ve akıllı şehir altyapısında Türksat’ın önemini anlatan Ertok, ‘Uydu Destekli Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Otomasyon Projesi’ne yönelik de açıklamalarda bulundu. Dijital dönüşümde iletişim ağının sürdürülebilir, hızlı ve güvenli olmasının önemli olduğuna değinen Ertok, bu anlamda Türksat’ın Türkiye’nin elektronik devlet uygulamalarının güvenliğini de başarıyla sağladığına dikkat çekti. Türksat Veri Merkezi ile iletişime geçen tüm ağların kriptolu olarak haberleştiğini belirten Ertok, Türksat’ın verinin bütünlüğünü, güvenliğini ve gizliliğini en üst düzeyde kontrollü olarak sağladığını vurguladı.