Ulaştırmada uçtan uca entegrasyon her sektörün ihtiyacı
Artık ülkelerin gelişmişlik seviyesinde girişimler ve girişimcilik ekosistemine sunulan destekler belirleyici. Bu bilinç ile yola çıkan BTHABER Şirketler Grubu, potansiyeli yüksek üç girişime destek için adım attı. Bu kapsamda ikinci örnek girişimimiz Metrobi Ulaşım Teknolojileri oldu. Metrobi de diğer 2 şirket gibi 33 hafta boyunca 360 derece pazarlama desteğinden faydalanacak.
Bilişim teknolojileri alanında içerik ve pazarlama araçları başlığında Türkiye’nin en köklü kuruluşları arasında yer alan BTHABER Şirketler Grubu üye firmaları olan BThaber Gazetesi, Bilişim Zirvesi Etkinlik Şirketi ve M2S Araştırma Pazarlama Şirketi Türkiye'de girişimciliği doğru ve bütünsel rehberlikle destekleme hedefiyle yine önemli bir yeniliğe imza attı. Seçilen üç genç girişime 360 derece pazarlama desteği sunuluyor. Bu kapsamda yetkin jürinin seçimleri ile belirlenen ikinci girişim Metrobi Ulaşım Teknolojileri oldu.
Boğaziçi Üniversitesi Elektronik Bölümü’nden mezun olunca yüksek lisans ve doktora için ABD’ye MIT’ye giden Metrobi Ulaşım Teknolojileri Kurucusu ve CEO'su Oğuzhan Uyar, burada iki yılın ardından girişimcilik ilgisi ışığında farklı adımlar atmış. MIT’de eğitmenlerinin 16 milyon dolar yatırım aldığı gibi, Dünya Ekonomik Forumu’nun en değerli 25 küresel girişimi arasında yer alan bu şirketinde çalışmak üzere davet edilen Oğuzhan Uyar için burada iki yıllık çalışma, girişim ve yatırım ekosistemini yerinde görme imkanı sunmuş. Tüm cep telefonlarının şarj süresini iki katına çıkartan teknoloji odaklı söz konusu çalışma sonrası Uyar, yine MIT’de girişimcilik desteği ile bir girişim kurduklarını, dört ortak olarak bunu da 1 yıl yürüttükleri bilgisini verdi. Sürücü davranışlarını analiz eden yazılımı geliştiren ekip, o dönem bunu sigorta şirketlerine yönelik olarak düşündüyse de, söz konusu sektördeki şirketlerin o dönemde bu tarz yeniliklere kapalı olması yüzünden girişimi bırakmış. “Türkiye’de de iyi işlere imza atabiliriz diye düşünerek 6 yıl sonra Türkiye’ye dönme kararı aldım” diyen Uyar, döner dönmez de ekip olarak Metrobi üzerinde çalışmalara başlamış. Ulaşım teknolojileri geliştiren 6 kişilik ekip İTÜ Teknokent’te çalışmalarını yürütüyor. Daha fazlasını Oğuzhan Uyar ile konuştuk:
Metrobi çözümü hakkında bilgi verir misiniz?
Son müşteriyi ziyaret eden ekipleri olan, perakende sektöründe her türlü ürün dağıtımını yapan, lojistik sektöründe faaliyet gösteren, hem küreselde hem Türkiye’de popüler olmaya başlayan anlık sipariş ve bunun merkezi bir noktadan dağıtıldığı şirketlerin altyapı ihtiyacı var. Çünkü sürekli büyük operasyonlar yönetiyorlar ve bu yönetim için sahip oldukları araçlar sınırlı. ERP bu noktada destek olsa bile onun sağlamadığı, yani anlık taşıt durumuna göre yeni bir iş geldiğinde veya trafik durumuna göre bazı araçların görevini yerine getiremezken bu sistemi daima nasıl optimumda tutacağına ve gerçek zamanlı veriye göre bunu yapabilmeye odaklanan bir sistem yok. Bu konuda ihtiyaçlar bu süreçte daha da artıyor. Biz de bu altyapıyı sağlayan, yöneticisini, taşıtlardaki sürücü cep telefonu uygulamasıyla taşıtlara entegre eden, müşteriye bilgilendirme gönderebilen bir altyapıyı bu şirketlere sunuyoruz. ERP'nin müşteri ilişkilerini çözmesi gibi, biz de operasyonel tarafını, yani ulaşım ve lojistik tarafını, bunların altyapısını çözmeye odaklanıyoruz. Hedeflediğimiz müşteriler yoğun müşteri ziyaretleri gerçekleştiren dağıtıcılar da olabilir, on-demand kullanıcıları da, saha ekibi yoğun telekom şirketleri de olabilir, tamirat ve bakım odaklı çalışan ekipler veya bankaların ATM ziyaretlerini yapan ekipleri de olabilir. Çok hızlı aksiyon alınması gereken bu gibi başlıklarda bunların altyapısını sağlayan bir sistem kurduk ve bu, bulut tabanlı çalışan bir SaaS yazılımı. Güçlü altyapılar kullanıyor, kendi sunucularımızı tutmuyor ve uçtan uca ölçeklendirilebilir bir yapıya önem veriyoruz. Yazılımlarımızı tamamen kendimiz geliştiriyoruz ve bu konuda yetkin bir ekibe sahibiz. Zaten iki senedir şehiriçi ulaşım üzerinde çalışıyorduk ve trafik hesaplayan, araç takibi yapan algoritmalarımız, taşıtlardan aldığı veriye göre trafik hesaplayıp, bazı noktalara ne zaman varacağını hesaplayan çözümlerimiz var. Böylece tüm bu bilgi birikimini kullanarak ortaya bu çözümü sunduk ve A’dan Z’ye bir şirket geldiğinde anahtarı çevirip kullanabileceği bir yapıyı sunuyoruz.
Şirketlerin bu tarz bir hizmeti alma ilgisi ne seviyede?
Şirketler bu kadar kapsamlı bir hizmeti SaaS olarak almaya sıcak bakıyor. Çünkü bu onlara etkinlik karşısında maliyet avantajı sağlıyor. Geleneksel yöntemle büyük ölçekli şirketlerin yaptıkları hem bunların tamamını kapsamıyor hem de gerçek zamanlı değil. Benzer yapılar, yani araç takip sistemleri genelde aracın lokasyonunu takip edip, rota optimizasyonuna çok fazla girmiyor. Yani aracın IoT ile bağlı çözümü kullanmayıp, kağıt üstünde ve misal ‘gün başında 200 yer varsa, bunları nasıl paylaştırırız’ odaklı. Biz bunu anlık kontrol etme imkanını sağlayan bir sistem sunuyoruz. En büyük avantajımız ise şirketler bu amaçla gidip bir yerle anlaşıp çok büyük paralarla bir ürün geliştirmeye çabalamak yerine bizimle aylık ücretlendirme yoluyla teknolojiye erişebiliyor. Yani geçiş daha hızlı ve başlangıçta çok büyük yatırım maliyetleri gerektirmeyen bir yapı var. Böylece kullanıcı da getirisini ve maliyetini çok daha net görebiliyor. Orta ölçekli bir şirket 20 – 30 aracı varsa, çok büyük rakamlara yazılım yazdırmak yerine, kendi ölçeğine göre ve fiyatlandırma bazında kendisine göre özelleştirilmiş bir yapıya ulaşabilir. Bu da etkili bir haritalandırma demek.
2017 planlarınız neler?
Öncelikle Türkiye’de bu çalışmaları daha da geliştirmek istiyoruz. Küreselde vizyonumuz da her zaman var. Çünkü belirttiğim ihtiyacı çözen global bir hizmet olarak görüyoruz çalışmamızı. 2017 yılı içinde bunu Türkiye’de belli sektörlerdeki şirketlerle büyütmeyi, bunu belirli bir hacme getirip, sonrası için ölçeklendireceğimiz ve daha da geliştireceğimiz bir iş haline getirmeyi hedefliyoruz. SaaS yapımız bu konuda önemli bir destek ve var olan ERP yapılarına bunun entegre edilmesi de önemli bir değer. Onlar halihazırda PaaS, ama sahadan IoT ile veri toplayıp, bizimki gibi yönetim yapan unsurları eklemek de hedeflerimiz arasında. Bu da uçtan uca entegrasyon demek.
Destekler bizi ‘küresel’ yapacak
“Ulaşmak istediğimiz müşteri kitlemizi belirledik ve sektör bazında hedeflerimizi biliyoruz. Teknoloji geliştiren bir startup olarak pazarlama ve tanıtım araçları bizim için çok önemli. Çok değerli yapılar üretmek istiyoruz, ama bir girişim için en önemli unsur bunları doğru biçimde sunmak, daima hatırlatmak, müşteri ilişkilerini de sürekli güçlendirmek. ‘Ben buradayım’ mesajını her zaman verebilmek, ürünü satabilmek ve belli seviyeye getirebilmek için aynı kişiye birçok defa kendinizi hatırlatmanız gerek. E-posta, telefon çağrısı ve ziyaret gibi farklı yöntemlerle bunu yapabilmelisiniz. Bu noktada BTHABER Şirketleri grubunun altyapısını ve kaynaklarını ne kadar iyi değerlendirip hedeflediğimiz müşterilere bu mesajımızı ne kadar güçlü biçimde iletebilirsek, bizim için de o kadar büyüme fırsatı oluşur ve ürün geliştirmemiz kadar, satışını gerçekleştirmek de çok büyük oranda kolaylaşır. Bunların hepsi zaten girişimlerin en çok ihtiyacı olan destek başlıkları. Yaptığımız yeniliği müşteriye sunup, pazarda tanınırlığı sağlayıp, ilgiyi de artırabilmek önemli. Biz mutfakta dünyanın en güzel yemeğini yapabiliriz, ama bunu önce salonumuza, sonra bir restorana sunamaz, küresel skor alabilecek bir seviyeye getiremezsek, aslında onun hakkını da tam verememiş oluyoruz. BTHABER Şirketler Grubu’nun desteği işte bu verim adına bizim için büyük önem taşıyor. Bu imkanın bize çok büyük faydaları olacağına inanıyoruz.”