Ülke olarak bir yazılımcı ordusuna ihtiyacımız var
Türkiye Açık Kaynak Platformu ve 42 Yazılımcı Okulları Direktörü Sertaç Yerlikaya, “Gücü her geçen gün artan geniş paydaş ağıyla yazılım sektörüne değer katarak birlikte gelişmeyi hedefleyen 42 Yazılım Okullarımızın Türkiye’nin önde gelen işveren platformu Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından Aralık ayında düzenlenen Ortak Yarınlar yarışmasında ‘Birlikte Mümkün’ ödülüne değer bulunması, Boğaziçi Üniversitesi Bilişim Kulübü’nün bu yıl 10’ncusunu düzenlediği Bilişim Ödülleri’nde Türkiye Açık Kaynak Platformu’nun ‘En İyi Yazılımcı Topluluğu’ seçilmesi, 2022’yi bitirirken aldığımız en anlamlı ödüller olarak başarı öykümüze eklendi” şeklinde konuştu.
Türkiye Açık Kaynak Platformu’nun çalışmalarından ve hedeflerinden bahsederek konuşmasına başlayan Sertaç Yerlikaya, platformun; ülkemizin yazılımcı ekosistemini geliştirmek ve nitelikli yazılımcı sayısını artırmak amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayelerinde 2019 yılında kurulduğunu hatırlattı. Yerlikaya, şu noktalara dikkat çekti: “Türkiye Açık Kaynak Platformu olarak hedeflerimiz; Türkiye’deki yazılımcı sayısını artırmak ve rekabetçi yazılım ekosisteminin oluşabilmesi için açık inovasyon ve rekabet öncesi iş birliği ortamını oluşturmak, ihraç edilebilir açık kaynak yazılım ürünleri geliştirmek, lisanslamadan kaynaklanan kamu ve özel sektör yazılım maliyetlerini azaltmak, nitelikli yazılım geliştirici sayısını artırmak ve açık kaynak yazılım destek hizmetlerini sunan şirket ve girişimci sayılarını artırmak.” “Platform bünyesinde iş ortaklarımız ve paydaşlarımız olan şirketler, kamu kurumları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ile çok sayıda ortak proje yürütüyoruz” ifadesini kullanan Yerlikaya, “Bu çalışmalar arasında Türkçe Doğal Dil İşleme, Pardus Yaygınlaştırılması Projesi, güçlü özellikler ve avantajlara sahip, açık kaynaklı ve tamamen ücretsiz nesne ilişkisel veri tabanı sistemi olan PostgreSQL Yaygınlaştırılması Projesi, Mobilite Yazılım Projesi ve Dijital Rozet gibi projeler devam ediyor. Çevrim içi düzenlenen Açık Seminer etkinliklerimizle her ay akademi ve sektörden uzman isimleri ağırlayarak açık kaynak alanında yürütülen akademik çalışmaları ve şirketler nezdinde devam eden açık kaynaklı projeleri kamuoyu ile buluşturuyoruz” açıklamasını yaptı.
AKASYA ile açık kaynak yazılım kullanımı teşvik ediliyor
2022 yılı içinde hayata geçirilen projelerden birinin de, Türkiye Açık Kaynak Platformu ve kurucu üyeler; HAVELSAN ve Ulakbim ile Kapadokya Üniversitesi’nin paydaşları arasında yer aldığı, Açık Kaynak Sistemleri Yaygınlaştırma Projesi (AKASYA) olduğu bilgisini veren Yerlikaya, “Üniversite öğrencileri arasında açık kaynak işletim sistemleri ve yazılımları hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla başlatılan AKASYA projemizin hedefleri arasında, açık kaynak yazılım kullanımını teşvik etmek, atıl donanımları etkinleştirmek ve eğitim faaliyetlerinde maliyetleri azaltmak başta geliyor” dedi. Sertaç Yerlikaya, “Açık kaynak yazılımların yaygınlaştırılması ve aynı zamanda atıl durumda bulunan bilgisayarlarda açık kaynak yazılımların işe koşularak milli servetin tekrar işlevsel olarak kullanımını amaçlayan projemizde; Bilgisayar ve Mühendislik bölümlerinin yanı sıra Güzel Sanatlar Fakülteleri’nde ve üniversitelerin idari birimlerinde çalışmalar yürütülüyor” açıklamasını yaparak şunları kaydetti: “Platform bünyesindeki 42 Yazılım Okullarımız’da, 2021’den bu yana geleceğin iş dünyasının ihtiyaçlarına cevap verebilecek, tam donanımlı insan kaynağını yetiştirmek üzere çalışmalara devam ediyoruz. Türkiye Açık Kaynak Platformu bünyesinde kurulan ve aralarında Getir, Trendyol gibi Turcorn’lardan Arçelik gibi dünya devlerinin, Microsoft, Google, SAP, AWS gibi küresel şirketlerin, Aselsan, HAVELSAN, Baykar gibi savunma sanayisinde öne çıkan güçlü kamu ve özel kurumların, fintech, telekom sektörlerinin pek çok önde gelen kurum ve şirketin yer aldığı Yetenek Komitesi ile yazılımcı profilleri oluşturmak ve kamu ve özel sektördeki yazılımcı ihtiyacın karşılamak üzere çalışmalar yürütüyoruz.”
Adayları iş dünyasına hazırlayan çok yoğun bir etkinlik programı mevcut
42 Yazılım Okulları’nın açıldığından bu yana Türkiye’nin farklı şehirlerden adayların büyük ilgisiyle karşılaştığını dile getiren Yerlikaya, şu güncel verileri paylaştı: “Bugüne dek 52 bin aday okullarımıza başvurdu ve 10 bini çevrim içi testte başarılı oldu. Testi geçen 3.500 aday 224 saatlik havuz eğitimlerini tamamladı ve 991 aday, 1,5 yıl sürecek ana eğitime hâlen devam etmekte. Ocak 2022’de başlayan gruptan yaklaşık 40 tanesi 2023’ün ilk çeyreğinde ana eğitimlerini tamamlamış olacaklar. 42 Yazılım Okullarımız’daki faaliyetler eğitimin yanı sıra adayları iş dünyasına hazırlayan çok yoğun bir etkinlik programını da kapsıyor. 42 İstanbul’da bugüne dek toplam 123 etkinlik, 42 Kocaeli’de ise 90 etkinlik düzenledik. 22 Hackaton’a katılım 2022 hedeflerimiz arasındaydı. Hedefimizi aşarak 28 farklı yarışma organizasyonuna 11 farklı öğrenci takımımız katıldı. 7 derece elde ettik.”
42 Yazılım Okulları’nın paydaş ağıyla gücü her geçen gün artıyor – Hedef; istihdama katılan yazılımcı yetiştirmek
Sertaç Yerlikaya, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gücü her geçen gün artan geniş paydaş ağıyla yazılım sektörüne değer katarak birlikte gelişmeyi hedefleyen 42 Yazılım Okullarımızın Türkiye’nin önde gelen işveren platformu Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından Aralık ayında düzenlenen Ortak Yarınlar yarışmasında ‘Birlikte Mümkün’ ödülüne değer bulunması, Boğaziçi Üniversitesi Bilişim Kulübü’nün bu yıl 10’ncusunu düzenlediği Bilişim Ödülleri’nde Türkiye Açık Kaynak Platformu’nun En İyi Yazılımcı Topluluğu seçilmesi, 2022’yi bitirirken aldığımız en anlamlı ödüller olarak başarı öykümüze eklendi.” “Dünyadaki yıkıcı ve dönüştürücü eğitim modelleri arasında en fazla öne çıkan Ecole 42’nin yenilikçi modelini öğrencilerimiz çok benimsedi” ifadesini kullanan Yerlikaya, şunları kaydetti: “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın destekleriyle ülkemize getirdiğimiz bu yenilikçi modelde öğrencilerimize öğretmensiz, ücretsiz, birbirinden öğrenme ve proje bazlı öğrenme gibi ezber dışı öğrenim deneyimi sunuluyor. Ayrıca 42 Yazılım Okulları’na tüm dünyada 16 bin öğrenci devam ediyor. Mezun olanlar en iyi kurumlarda istihdam ediliyor. Herhangi bir kod deneyimi olmadan 42’ye katılan birçok öğrenci olmasına rağmen, okulun istihdam edilebilirlik oranı yüzde 100. 42 Yazılım Okulları olarak hedefimiz istihdama katılan yazılımcı yetiştirmek. Türkiye Açık Kaynak Platformu öğrencilerin istihdamı konusuna en önemli destekçilerin başında geliyor. Platform olarak, öğrencilere eğitimleri sırasında yarı zamanlı çalışma ve bittikten sonra da tam zamanlı çalışma fırsatları sağlıyoruz. Bu da okullarımıza olan talebi olumlu anlamda etkiliyor. 42 İstanbul ve 42 Kocaeli dışında, Türkiye’nin pek çok şehrinden 42 yazılım okullarının kendi kentlerinde de açılması yönünde talepler alıyoruz. Bu talepleri bölgesel kalkınma bazında çeşitli ölçütler çerçevesinde değerlendiriyoruz.”
Her kurumun elini taşın altına koyması gerekiyor – Gençlerimize yeni işler yaratan bir ekosistem oluşturmak zorundayız
“Türkiye’nin sürdürülebilir refaha ulaşmasında, insan kaynağının dijital çağa uygun olarak becerilerinin tazelenmesi gerekiyor” değerlendirmesinde bulunan Yerlikaya, “Ülkemizde 21,1 milyon çalışan mevcut işlerinde teknolojiyi kullanarak becerilerini geliştirmek durumunda. Küresel rakiplerle rekabet edebilmek için, 2030 yılına kadar 36 milyona ulaşacak olan iş gücünün yüzde 23’üne yeniden beceri kazandırma fırsatı sağlamalıyız. Bu anlamda başta kamu ve özel sektör olmak üzere sivil toplum, kalkınma ajansları, odalar, üniversiteler olarak her kurumun elini taşın altına koyması gerekiyor” dedi. Yerlikaya, “Türkiye dinamik, genç nüfusuyla ekonominin yükselen alanlarında küresel liderliğe oynamak, becerileri geliştirmek ve kullanmak için önemli bir avantaja sahip. Bu çerçevede gençlerimize yeni işler yaratan bir ekosistem oluşturmak zorundayız” tespitlerinin ardından konuşmasının sonunda şu noktaları vurguladı: “Bugün Avrupa genelinde yazılım yeteneklerine sahip iş gücü 8 milyon, hedef ise 20 milyon. Türkiye’de ise yazılımcı sayısı yaklaşık 200 bin civarında. Ülke olarak bir yazılımcı ordusuna ihtiyacımız var. Bu alana yönelmek isteyen gençlerimize, kendilerini sürekli geliştirmelerini, talep gören yetenekler arasına girebilmek için çok çalışmalarını ve gelişim yolunda karşılarına çıkacak fırsatları kaçırmamalarını öneriyorum.”