Ülkeler arası iletişim ucuzlamalı
11. Türkiye Bölgesel Hazar, Orta Asya, Rusya ve Karadeniz Ülkeleri Telekomünikasyon ve BT Konferansı 19 ve 20 Nisan tarihlerinde gerçekleştirildi. Türkiye Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Romanya İletişim Daire Başkanlığı, TÜTED, TÜYAD ve TBD desteği ile gerçekleştirilen konferans, kamu yöneticilerinin yanı sıra bölgenin önemli şirket yöneticilerini de bir araya getirdi.
Konferansta Türkiye, Hazar ve BDT ülkeleri operatör pazarındaki güncel gelişmeler, uygulanan strateji ve yeni iş modelleri ele alındı. Açılış oturumunu ITE Group PLC Direktörü Ben Williamson yönetirken, Kırgızistan Ulaştırma ve İletişim Bakanlığı Bakan Yardımcısı Nurlan Bayaman, Azerbaycan Cumhuriyeti İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı İdari Başkan Yardımcısı İlham Mardonov, Rostelecom İş Faaliyetleri ve Satış Direktörü Yardımcısı Alexander Yakovenko, Türk Telekom Başkan Yardımcısı Mehmet Toros ve Türkiye Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer konuşmacı olarak yer aldı.
Açılış konuşmalarında şirket ve ülke temsilcileri bulundukları kurum ve bölgenin BT altyapısı konusunda değerlendirmelerde bulundu. Açılışın son konuşmacısı olan Dr. Tayfun Acarer, Türkiye’nin 2011 yılında yakaladığı yüzde 8,5’luk büyüme oranında BT sektörünün çok önemli payı olduğunu dile getirdi.
Teknoloji iş niteliğini değiştiriyor
Teknolojinin vasıfsız iş gücünde azalma, yüksek vasıflı iş gücünde artış yarattığını dile getiren Acarer, özellikle yazılım ve içerik geliştirmenin Türkiye gibi genç ve dinamik nüfuslar için fırsat olduğunu vurguladı. Bilişim sektöründeki gelişmenin doğrudan GSYH’da görüldüğüne dikkat çeken Acarer, teknoloji yoğunluğunun iş niteliklerini değiştirdiğini aktardı. İstihdama katkısı nedeniyle çağrı merkezlerinin önemli olduğuna işaret eden Acarer, 2011 yılında Türkiye’de çağrı merkezi piyasasının yüzde 20 büyüdüğü bilgisini verdi. Konuşmasında çevre ülkelerle işbirliğinin önemine vurguda bulunan Acarer, “Türkiye’de ara bağlantı ücreti Avrupa’nın en düşük seviyesinde. Ancak yurtdışı bağlantı ücretleri yüksek olduğu için görüşmeler pahalıya geliyor” dedi. BTK Başkanı, ülkeler arasında anlaşmalarla bu ücretlerin aşağıya çekilmesi önerisinde bulundu.
Ayrıca Acarer, IPv6’ya geçiş sürecinde altyapıların uyumlu hale getirilmesini, 2020 yılında M2M nedeniyle 44 milyarı makine olmak üzere abone sayısının 50 milyara çıkacağını, e-ticaret hacminin 2023’te ülke ticaretinin yüzde 90’ı olacağını, artan veri trafiği karşısında yerel yönetimleri aradan çıkartarak altyapı çalışmalarının hızlandırılmasını ve siber güvenlik ile içerik güvenliği konusunda ülkelerin işbirliği içinde olması gerektiğine değindi.