Ülkeler bilgi hazinelerini korumalı
TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) tarafından düzenlenen “6. Kamu Bilgi Güvenliği Günü” 8 Haziran’da TÜBİTAK Feza Gürsey Salonu’nda gerçekleştirildi.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Nükhet Yetiş, “Bugün insanlarla ilgili özellikle sağlık bilgileri ve gen yapıları, ülkelerin bitkisel yapıları, su rejimleri, yeraltı ve yerüstü kaynaklarına kadar pek çok şey artık ülkeler için kritik bilgi olmaya başladı” dedi. Bilgi güvenliğini sağlamanın bir evin güvenliğini sağlamaya benzeten Yetiş, “Artık orduların tankları tüfekleri ve askerleri kadar bilgisayarları, yazılımları, donanımları ve siber savaşçıları da çok çok önemli. Kritik bilgiler, sadece askeri, devlete ait, arşivlerdeki bilgiler değil. Bu bilgileri gerçekten ülkeler için hazine olarak kabul ediyoruz ve bunların çok ciddi bir şekilde korunması gerektiğini değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu.
İnternet savaşlarının şu an yaşandığına dikkat çeken TÜBİTAK UEKAE Müdür Yardımcısı Mert Üneri ise kurumların saldırılar olmadan hazır olması ve saldırı anında neler yapılması gerektiğinin bilincinde olması gerektiğini vurguladı. Üneri, dünya nüfusunun internet penetrasyonunun yüzde 30’lar civarında olduğunu ifade ederek gelecekte sağlık ve eğitim başta olmak üzere birçok alanda internet kullanımının artacağını dile getirdi.