Ülkemde bilişim teknoloji gelişimini kimse durduramıyor
Ülkem akıllı iletişimi seviyor ve birçok ülkeye göre de ayak uydurmanın dışında hızlı gelişim konusunda ön planda. Her iki kişiden birinin internet kullanıcısı olduğu ülkemde tablet kelimesinin anlamını bilmeyen neredeyse yok. 9 yaşındaki çocuktan tutun, 70 yaşındaki amcaya kadar pek çok ülkem vatandaşı “Whatsapp” ile iletişirken “Facebook” da sosyalleşiyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun yaptığı 2013 araştırmasına göre bilgisayar ve internet kullanımında ciddi artış var. Rapora göre bilgisayar ve internet kullanımları 16-74 yaş grubunda yaklaşık yüzde 50 oranındaydı. Yani her 2 kişiden birinin bilgisayarı var ve bu kişiler internet kullanıyorlar. Burada esas dikkat çeken yaş grubu. Bu ve benzeri araştırmalar gösteriyor ki 50 yaş üzerindeki Türk kullanıcılarının ciddi bir kısmında internet kullanımı yaygın. Deloitte’un araştırma sonuçlarından da (Mayıs – Temmuz 2013 arası) görmüştük ki neredeyse Türkiye’de kişi başına 6 adet mobil cihaz düşüyordu 2013 yılında. Bu oran ABD’de, Almanya da hatta Japonya’da dahi yakalanamamış.
Ülkemde bazı önemli konuların ayak sesleri gerçekleşmesinden önce gelir kulağımıza. Fısıltılar artar, dedikodular büyür çığ olur ve karar gündem olmadan önce tedbir ve yasak delme planları projeleşir. Ülkemde “cep telefonları taksitle satılamayacak” dendi, “bilgisayarları 12 taksitle almak yok artık” dendi, “internetin kontrol mekanizması değişiyor, artık özgür olamayacaksınız” bile dendi. İlerleyen süreçte hep beraber göreceğiz, alınan stratejik önlem ve kararlar ülkemin teknolojiyi emip tüketme arzusunu daha da kamçılayacak mı? Yoksa birtakım karar ve uygulamalar ülkemin bilişim teknolojileri konusundaki gelişimine DUR diyebilecek mi?