Ülkenin kalkınması için dev fırsat
PayPal; Türkiye’deki girişimcileri ve işletmeleri e-ihracata teşvik etmek için küresel bazda 29 pazarda yapılan ‘Sınır Ötesi Alışverişte Tüketici Alışkanlıkları’ araştırmasını e-ihracatçılara yönelik bir yol haritası olarak düzenledi. İstanbul’da gerçekleşen basın toplantısında tanıtılan araştırma, hem e-ihracata yeni başlayacak girişimcilerin hem halihazırda e-ihracat yapanların sınır ötesi online ticarette rekabet gücünü artıracak bilgiler içeriyor. PayPal Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Direktörü Kıvanç Onan araştırma ile ilgili şu bilgileri paylaştı:
“E-ihracat Türkiye’de iş yerleri ve girişimciler için önemli bir fırsat. Türkiye’nin 400 milyon dolar civarındaki e-ihracat hacmi önümüzdeki birkaç yılda 3 milyar dolara yükselebilir. Türkiye’de PayPal kullanan işyerlerinin yüzde 84’ü dış pazarlara satış yapıyor. Bu şirketler sadece İstanbul’da da değil, Türkiye’nin 77 kentine yayılmış durumda.”
Raporun hem e-ihracata yeni başlayacak girişimcilerin, hem halihazırda e-ihracat yapanların rekabet gücünü artıracak pek çok ipucu barındırdığına dikkat çeken Onan, “Bu raporun e-ihracat yapan her ölçekteki girişimci için bir el kitabı olacağına inanıyoruz” yorumunu yaptı.
2 trilyon dolarlık büyüklük
2014 yılı verilerine göre, dünyadaki yaklaşık 90 milyon kişi yurtdışındaki web sitelerinden düzenli olarak alışveriş yapıyor. 2018’de bu rakamın 130 milyona ulaşması bekleniyor. Dünya e-ticaret sektörü 2 trilyon dolara yakın büyüklüğe sahip. Bunun 200 milyar doları ise sınır ötesi alışverişten geliyor. 2018 yılında bu rakamın 300 milyar doları aşacağı öngörülüyor. E-ihracat, ek gelir hedefiyle işe girişenlerden yeni pazarlara açılarak büyümek isteyen şirketlere kadar herkes için bir fırsat olarak görülüyor.
Araştırmaya katılan 23 bin kişinin yüzde 70’i, son 12 ay içerisinde en az bir kere online alışveriş yaptığını söylüyor; yüzde 50’si başka ülkelerden ürün aldıklarını belirtirken, yüzde 10’u alışverişlerini sadece sınır ötesi ülkelerden yaptıklarını söylüyor.
Dünya genelinde sınır ötesi alışverişçilerin en çok tercih ettikleri beş ülke ise ABD, Çin, İngiltere, Almanya ve Japonya. Rapor, 2015 itibarıyla sınır ötesi alışverişte en çok harcayanların ise ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika olduğunu gösteriyor. Sonuçlara göre Türkiye de; Hollanda, Rusya, Polonya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın “en çok sınır ötesi alışveriş yapılan ülkeler” listesinde ilk 10’da.
E-ihracatta da mobil kullanım artıyor
PayPal’ın 2014 yılı sonuçlarına göre, tüm dünyada mobil bir cihaz üzerinden gerçekleştirilen toplam PayPal işlem sayısı bir önceki seneye göre yüzde 68’lik artışla 1 milyar işlem adedine ulaştı. ABD, İngiltere ve Batı Avrupa ülkelerindeki tüketiciler yurtdışı online alışverişlerinde mobil cihazları masaüstü bilgisayarlara göre daha fazla kullanıyor. ABD’de yaşayan kullanıcıların sınır ötesi alışveriş alışkanlıklarına bakıldığında, kullanıcıların yüzde 36’sının sınır ötesi alışverişlerini mobil üzerinden gerçekleştirildiği görülüyor. Bu rakamı yüzde 33 ile İngiltere takip ediyor.
Uygun fiyat tüketiciyi sınır ötesine çekiyor
Tüketicilerin sınır ötesinden alışverişte ilk gerekçesi fiyat avantajı. Araştırmaya katılanların yüzde 47’si sınır ötesi alışveriş yapmaları için güvenli ödeme yöntemlerinin “olmazsa olmaz” olduğunu söylüyor. Ortalamada yüzde 50 ile ücretsiz kargo da, e-ihracatçı için önemli bir tercih sebebi. Bunu ‘kendi ülkelerinde bulamadıkları ürünler’ izliyor. Dünya genelindeki tüketicilerin yüzde 41’i bu sebebi belirtirken, özellikle Almanya, Avusturya ve İsviçreli tüketiciler için bu oran daha da yükseliyor. Satın alınan ürünün orijinal olması da tüketiciler için önemli.
Ödemede güvenlik bir ‘öncelik’
Dünya genelinde sınır ötesi alışveriş yapanların en çok tercih ettikleri ödeme sistemi yüzde 67’lik oranla PayPal. Tüketicilerin PayPal’a yönelmelerinin en önemli nedeni ise güvenli bir yöntem olması. Kişisel ve finansal bilgilerini paylaşmadan, rahatça ödeme yapabilmek ve kendi yerel banka hesabı ve ödeme araçlarını kabul etmesi, kullanıcıların PayPal’ı tercih etme nedenleri arasında.
Sınır Ötesi Alışverişte Tüketici Alışkanlıkları analizine göre; dünya genelinde sınır ötesinden en çok giysi alışverişi yapılıyor. Batı Avrupalı tüketiciler giysilerini sınır ötesinden satın almayı tercih ederken, gelişmekte olan pazarlardaki tüketiciler dijital ürünleri ve giysileri sınır ötesinden alıyorlar. Ortadoğulular ise elektronik, seyahat ve giysi alışverişlerini hem online hem sınır ötesi olarak yapıyor.
Tüketicilerin yüzde 64’ü yurtdışından alışveriş yaparken büyük online mağazaları tercih ettiklerini söylüyor. Ankete katılan tüketicilerin yüzde 61’i ise ürün fiyatları iyi olduğu sürece nereden satın aldıklarına önem vermiyor. Tüketiciler ana dillerinden farklı dillerde hizmet veren sınır ötesi sitelerden alışveriş yapsalar da, kendilerini rahat hissetmediklerini söylüyorlar.
Kargo masraflarını düşürmenin yolları aranıyor
Tüketiciler uluslararası gönderim için ödedikleri kargo bedelini düşürmek için farklı yollar arıyorlar. Ankete katılan tüketicilerin yüzde 50’si ‘Ücretsiz Kargo’ seçeneğinin alışverişe yönlendiren önemli nedenlerden biri olduğunu söylüyor. Tüketicilerin yüzde 38’i ise ‘ücretsiz iade’ seçeneğini önemli buluyor. PayPal bu konuda tüketicinin iade ve kargo ücretlerini Fransa, Hollanda, İsveç ve daha birçok Avrupa ülkesinde karşılıyor.
Kargo masraflarını düşürmek isteyen tüketicilerin bir kısmı, kişiye özel adres hizmeti sağlayıcılarını kullanıyor. Tüketiciler bu şekilde farklı mağazalardan aldıklarını kendilerine toplu olarak göndertip kargo maliyetini azaltırken, gümrük ile ilgili karşılaşabilecekleri sorunları da bu özel hizmet ile çözebiliyorlar. Hatta alışveriş yapılan e-ticaret sitesi tüketicinin adresine ürün göndermiyor olsa bile, bu gibi ‘kişiye özel adres hizmeti sağlayan’ firmalar ile ürünler istenilen adrese teslim ediliyor. Bir diğer yöntem ise alışveriş yaptıkları ülkede yaşayan akraba ve arkadaşlara gönderim yapmak oluyor.